ABee Salades (1972 – 1993)
De naamgever van dit bedrijf is Alex Bergenhenegouwen. Het bedrijf is geen lang leven beschoren. Gebrek aan opvolging en later een brand zorgen voor een enigszins roemloos einde.
Dit onderdeel van de website geeft een overzicht van (historische) bedrijven uit de Haagse regio. De SHIE doet met een groep vrijwilligers onderzoek voor het project Bedrijven Toen en Nu, een inventarisatie van bedrijven.
Per bedrijf wordt de geschiedenis in hoofdlijnen gepresenteerd en divers beeldmateriaal getoond. Dit kunnen de bedrijfslocaties zijn, producten of machines en het productieproces. Bij het onderdeel bronnen (onderaan de pagina) staat nadere informatie over de herkomst van de gegevens, dit geeft ook een toegang tot documentatie. Verder treft u hier eventuele links naar artikelen op de SHIE-website of andere websites.
Op de kaart kunt u zien op welke locatie(s) een bedrijf was gevestigd of nog steeds is. Als u op het punt klikt krijgt u een foto te zien van de locatie.
De inventarisatie omvat inmiddels bijna 400 bedrijven. Om het zoeken te vergemakkelijken kunt u zoeken op letter, op categorieën en er is ook via het zoekvenster bovenin te zoeken.
Mocht u zelf documentatie, foto’s, archiefmateriaal van bedrijven uit de Haagse regio bezitten dan willen wij dat graag scannen (info@shie.nl). Daarmee kan de SHIE het bedrijvenbestand verder uitbreiden.
De rubriek Bedrijven Toen en Nu is een voortzetting van de website Haagse Bedrijven Toen, een samenwerkingsproject van de SHIE en het Haags Gemeentearchief.
In 2019 besloot het Haags Gemeentearchief deze website uit de lucht te halen en moest de SHIE op zoek naar een andere manier om de sinds 2015 opgebouwde documentatie beschikbaar te stellen om al dit werk niet verloren te laten gaan.
Dit onderdeel van de SHIE-website werd financieel mogelijk gemaakt door Fonds 1818, edvandenheuvel.nl / webdesign en Paula Koopman.
Over de inhoud van de site kunt u corresponderen met de Stichting Historisch Industrieel Erfgoed (SHIE): info@shie.nl
De naamgever van dit bedrijf is Alex Bergenhenegouwen. Het bedrijf is geen lang leven beschoren. Gebrek aan opvolging en later een brand zorgen voor een enigszins roemloos einde.
Alles begint in de garage en met verhuur van garageboxen, maar dan volgt een draai door het aanbod van een Buick en daaruit groeit het autoverhuurbedrijf.
Het begon met het mechanische ‘doorschrijfboekhoudsysteem’ en mondde uit in een eigen computer, gepresenteerd op de Efficiencybeurs van 1976. Van de 30 daar verkochte computer werden maar negen afgeleverd.
“Er zijn twee dingen die een man niet uitleent: zijn vrouw en zijn vulpen!” Ondanks de opkomst van de balpoint weet Akkerman als specialist te overleven.
Rond 1860 modern met snelpersen aangedreven door een stoommachine en recent modern met kleurendrukpersen. De lijfspreuk van Albani “volg de ontwikkelingen in de grafische industrie” werkte ruim anderhalve eeuw.
1933 Twee broers, Henk en Max Prinsen starten hun eigen bedrijf, de NV Handelsmaatschappij E.R.B., in Leidschendam. Deze Eerste Rotterdamse Betonijzerbouw handelde in beton- en balkijzer. Ze kopen een stuk…
Ook het koningshuis zegt het met bloemen. Alpina heeft hiermee al decennia ervaring en kreeg met haar 125 jarig bestaan het predikaat Koninklijk.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden betreft het alleen octrooien van de oprichters: Ze produceren (specialistische) rekenschijven, maar door de uitvinding van het ‘alroderen’ gaat het roer om.
Lef had Johannes Petrus Alsem toen hij in 1900 zijn zaak begon. Nog steeds bestaat de wijnhandel, maar deze wordt niet meer over water bevoorraad.
De introductie van Kunststof met een stalen kern maakt het voor ALTA mogelijk om ramen te maken die weer- en zeewaterbestendig zijn. Geen overbodige luxe voor een stad aan zee!
Wie herinnert zich niet zijn DOKA-avonturen in provisorisch ingerichte donkere badkamers gebruikmakend van de producten van Amaloco? Tot 1974 worden ze in Den Haag gemaakt.
Met eigen materieel verzorgt AMOVA vanaf 1921 dagtochten en zowaar hele excursies van wel een maand! Het zou leuk zijn om te weten wie zich zoiets kon veroorloven.
Vele musea catalogi en kunstboeken rolden van de persen van de Algemeene Nederlandse Drukkerij Onderneming. Kijk eens in uw eigen boekenkast! Of ‘spaarde’ u de ANBO-agenda?
Ondanks hun eigen prachtige naam Horrix, noemen de eigenaren hun bedrijf ‘Anna Paulowna’. Boven koninklijk gaat natuurlijk niets.
Dat het voeren van een taxibedrijf vroeger ook niet eenvoudig was blijkt uit de historie van ATAM. Het eigen autobezit komt in de mode…
Nou, dat was het dan. Meer weten we eigenlijk niet, op het adres en een paar foto’s na dan. Weet u iets? We horen het graag!
En dat was het, het gebouw in de Binckhorst: een paleis! De naam veranderde in Auto Binck en het bedrijf verhuisde naar… Forepark.
Autohaag, opgericht in 1925, is niet alleen in Den Haag actief. Er zijn bovendien diverse eigenaren en bedrijfsnamen. Een ware stamboom om uit te zoeken.
Eén van de producten van het na-oorlogse AWO kunnen we nog steeds goed gebruiken. Vandaag de dag zijn daar echter ook ‘elegant’ uitziende machines voor.
De stadsarchitect A. Schadee bedacht dat in de opdracht tot het ontwerpen van enkele scholen best een uitbreiding opgenomen kon worden en voegde er een badhuis aan toe.
Bij de revitalisering van de Laakhaven zaten zelfs zij niet gebeiteld. Het complex wordt onteigend en het bedrijf gestopt.
Hier wordt recycling wel erg letterlijk genomen: zelfs eigenaar en de locatie worden in de geschiedenis van dit bedrijf ‘gerecycled’.
Van je buren moet je het hebben! Baltus weet er alles van.
Gestart als eenvoudig timmermansbedrijf in Groot-Ammers gespecialiseerd in molens en doodskisten, maar in het industriegebied de Binckhorst in Den Haag uitgegroeid tot een aannemersbedrijf van grote omvang met internationale vertakkingen.
Het bedrijf bestaat nog, maar de joodse familie van de eerste eigenaar is vermoord. De schokkende foto van de etalage voorspelt geen goeds.
Door de verhoging van de importheffing tot 45% vestigen buitenlandse producenten fabrieken in Nederland. Zo ontstaat ook het A,B,C-tje uit de Haagse sigarettenindustrie.
Meer dan honderd jaar heeft dit bedrijf bestaan. Tegenwoordig vooral bekend vanwege het magistrale Jugendstilpand aan de Denneweg.
Lees over de verkoop van luxe personenauto’s, de Diamond-T (“the Caddilac of the Trucks”), en hoe de eerste import en verkoop van Scania vrachtauto’s leidt tot een totale overname.
Leer wat ‘petit couture’ is en zie op de foto’s dat een dame de japon niet zelf past, maar dat deze voor haar wordt geshowd.
Een nieuw, revolutionair product binnen de bouw en metaalindustrie in de jaren 20 het stalen raam, lieveling van architecten van het Nieuwe Bouwen. BEHA stapt in de nieuwe markt.
Het bedrijf begon als boekhandel en uitgever in de Franse tijd, maar wist door overname van een drukkerij het hele grafische palet in huis te halen.
Je moet maar durven, van kachelproductie overstappen op bakkerijwerktuigen. Benier is het gelukt. De Nederlandse bakker moet er echter niets van hebben en de machines worden geëxporteerd.
De ingenieur begint kort na de oorlog een eigen technisch bedrijf, dat in enkele decennia aan de Fruitweg uitgroeide tot een gerenommeerde firma op transporttechnieken.
60 jaar voor dat de Max Havelaar wordt gepubliceerd begint J. van den Bergh een theehandel en koffiebranderij. Zijn erven zetten de zaak voort.
In de tijd van de ‘Verlichting’ start de onderneming als smederij en rijtuigbouwer. Is het de opkomst van het automobiel waardoor voor deze hofleverancier van rijtuigen het doek valt?
Een winkel met daarachter een fabriekje en erboven wonen: het familiebedrijf van Hendrik en Jentje Berkhuijsen is een drankenhandel met o.a. de zelf geproduceerde limonade “Berky”.
De sigaretten- en sigarenbranche, die in Den Haag een eigen productie kende, was al vroeg ook in de detailhandel sterk vertegenwoordigd.
Het pand van de Bijenkorf straalt grote allure uit. Prachtige houten trappartijen en glas in lood. Nog steeds gaat een kinderhart sneller kloppen bij het zien van de Sinterklaas-etalages.
Diverse winkels heeft dit hoedenmagazijn, en het blijft lang in de familie. Maar uiteindelijk sluit de laatste eigenaresse de deur. Een dagje uit naar Arnhem brengt je terug in oude…
De wortels van dit bedrijf liggen in ons koloniaal verleden: op het eiland Billiton wordt in 1851 tinerts gevonden. Na tin uit Indonesië wordt het bauxiet uit Suriname.
Na de oorlog is er weer ruimte voor de vrije pers. Op 11 mei 1945 rolt het eerste exemplaar van ‘Het Binnenhof’ van de persen.
Dreig je je ergens aan te vertillen? Laat je dan ‘blansjaren’, die gaan tot zeker 700 ton!
Wat in 1953 begon met lampenkappen m.b.v. een eenvoudig lasapparaat, groeide uit tot een modern bedrijf met robots en 3-dimensionale buigmachines waar velerlei artikelen uit metaaldraad worden geproduceerd.
De vooruitgang valt niet te stoppen: Meelfabriek naast korenmolen. Maar brandgevaarlijk blijft het. De krant stond er vol van.
In de tijd dat de elektriciteitsvoorziening nog vaak decentraal was (lees: zelf regelen), gebruikte Blonk elektromotoren voor de vleesbewerking, koeling en het roken van vlees.
Deze firma Blonk, ook actief in graan, heeft niet erg lang bestaan. Een jaar of twintig. Maar het graanpakhuis daarentegen is een tweede leven gegund.
De eerste clichéfabriek van de stad, onderdeel van het grote grafisch industriële landschap van Den Haag, wist zich op te werken tot een vooraanstaand bedrijf en zich tot 1970 te…
Komend vanuit Vlaardingen vestigt Boes zich aan de Laakhaven in een prachtig symmetrisch uitgevoerd fabriekspand. Trots staat daar de naam van de firma op de dakvorst aan de straatzijde.
Het bedrijf start vanuit de boerenbedrijf met paarden en rijtuigen in een tijd dat paarden nog het straatbeeld bepaalden, maar ontwikkelde zich tot uiteindelijk tot een van de vermaard Haagse…
De firma De Gruyter heeft een aparte winkelsector voor zuivelproducten en koloniale waren, BOKA. Maar hoe zit dat nu met vastgoed van de Gruyter?
In De Oud-Hagenaar van januari 2017 staat een artikel over deze vrolijke winkel en komt er nog een andere Bokstijn tevoorschijn.
Over water krijgt van Bommel de brandstoffen aangevoerd en laat daarom een pakhuis bouwen aan de Rembrandtstraat.
In 1951 opent Willem Bouwman een bedrijf waar muziek in zit. Hij wordt vioolbouwer. Gelukkig nemen vrouw en kinderen de zaak na zijn dood over en is een droomwinkel behouden.
Gestart in 1902 met brandstoffen voor huis en bedrijf, nu onder de naam Braber, specialist voor vullen/leveren van gasflessen voor bedrijven en camping. Zeg je gas, zeg je Braber!
Het bedrijf begint als een smederij met haarden en later kluizen, maar verzet op tijd de bakens om over te gaan tot technisch bureau voor sanitaire inrichtingen en elektrische installaties.
Met een achtergrond uit een zwabberfabriek (voor de jongeren onder ons: de voorloper van de ‘swiffer’) is de overgang naar passementen, met de mooie kwasten, maar een kleine stap.
Op de eerste foto zien we dat LAD de kolen uit de Staatsmijnen betrekt. Ze noemen zichzelf ‘N.V. Staatsmijnkolen-Groothandel “’s-Gravenhage”, alsof LAD voluit al niet een mond vol is.
‘Water bij de wijn’ kennen we, en ook ‘Boter bij de vis’, maar ‘Boter bij de Margarine’…?
De koperslager van den Broek maakt kroonluchters, hekwerken en kaarsenstandaards én is in vele Nederlandse huishoudens en restaurants en cafés op tafel aanwezig met een lumineuze uitvinding.
Al veertig jaar bestaat Het Broekenhuis als het in 1977 door brand wordt verwoest. Het wordt weer opgebouwd en de heer Hecht geeft het roer over aan de heer Hensen.
Wat de oorzaak van de brand (1898) is, is vast in de krant te lezen, maar niet onwaarschijnlijk is dat het ‘meelstof’ ontbrand is. Rooken Verbooden!
Van Firma naar Commanditaire Vennootschap (CV) naar Naamloze Vennootschap (NV) naar Besloten Vennootschap (BV), maar Bücker & Co. blijft een handelaar in bouwmaterialen.
De oplettende voetganger vindt op het Haagse trottoir nog steeds producten van het bedrijf dat Johann Wilhelm Buderus in 1731 oprichtte. De naam komt óók op nieuw ‘straatmeubilair’ voor.
Wat begon met diverse kleine laboratoria en werkgroepen mondde uit in hét grote Centraal Laboratorium der PTT, niet in Den Haag maar op eigen grond in Leidschendam. Een juweeltje van…
Een van de eerste panden op de Binckhorst wordt gebouw voor PTT (1915). Een eeuw en vele voetstappen van Hagenaars later, geeft het onderdak aan creatief ondernemerschap: Bink36.
Niet zomaar een bank, een die als doelstelling het economisch en cultureel sterker maken van de arbeidersbeweging heeft. In 1904 opgericht en leeft verder in de Reaalgroep.
‘The show must go on’. Van het prachtige, passend bij de allure van het Kuhrhaus, is niets meer over. Maar het Circustheater is er nog.
Het begint met een van de vele boekhandels die Den Haag rijk was, maar groeit uit tot de gerenommeerde drukkerij en uitgeverij, die bijna twee eeuwen zou overleven.
Het zijn niet alleen doeners maar ook denkers in dit bedrijf. Coenen krijgt een patent op een schuifdak en ontwikkelt in opdracht van niemand minder dan Henri Ford een veiligheidsgordel.
Handelaar en klant (bankdirecteur) richten samen een kapitaalintensief bedrijf op met het doel om de belangrijkste in Nederland te worden. Uiteindelijk hebben ze negen filialen in Oosterse tapijten.
In de tijd waarin de arbeidersklasse opkomt wordt De Centrale dóór en vóór boeren opgericht. Zij zijn mede-eigenaar van de melkfabriek en hebben invloed op prijs en winst.
De Haagse afdeling van coöperatieve vereniging ‘Eigen Hulp’ was de grootste in Nederland. Doel was “levensbenodigdheden en waren van elken aard en goede hoedanigheid te verschaffen” in eigen winkels.
Begin 1900 komen de arbeiders- en vrouwenbewegingen op en de coöperaties. Zo richt de Nederlandsche Coöperatieve Vrouwenbond deze Volkswasscherij op, met een eerste vestiging aan de Oude Haagweg.
Er is geen Rotterdammer die nooit een stap op het werk van Cristofoli heeft gezet, en na de restauratie van de terrazzovloer in de Passage geldt dat ook voor Hagenaars.
In 1930 start Francesco Cristofori een levensmiddelenhandel in Utrecht. De zaak groeit uit tot een groothandel in Italiaanse wijnen en delicatessen met een bedrijfspanden in Zoetermeer en Den Haag.
Jammer dat een succesvol bedrijf met een product waar veel ‘know how’ voor nodig is en dat meer dan 80 jaar bestaat, toch het loodje moet leggen.
Wat een elegantie in metaal! Het is dan ook de tijd van de Jugendstil. En niet alleen de producten zijn prachtig, ook de reclame-uitingen zijn in ‘Sla-olie stijl’.
Wat is dat? In Nederland fietsen importeren? Al sinds 1922? En toch een eigen fabriek? Met vijf winkelfilialen wordt er vast meer dan Engelse import verkocht.
Aan het Noordeinde voeren vier generaties Damen een “papier en aanverwante artikelen”-winkel, gedurende bijna een eeuw. Het Noordeinde is verlaten, de winkel is nu in Den Hoorn.
In 1970 woedt er een uitslaande brand in de winkel van Damen. De vlammen en de hoge zwarte, vette rookwolken laten menig binnenstadbewoner het hart vasthouden.
Je spaart ze en neemt ze mee naar school. Ze voor hergebruik ingeleverd, de opbrengst is voor de Blindenstichting. Eigenlijk net als nu, maar toen waren het aluminium doppen van…
Van oudijzer en sloop ontwikkelt de Haas zich tot scheepswerf met een sociaal kantje. En nu maar hopen dat er straks weer een dochter of zoon staat te trappelen…
Een krant met een ingewikkelde ontstaansgeschiedenis. De aankoop van een papierwarenfabriek was nodig om de krant in eigen beheer te laten drukken, maar ook dat hielp niet. Andere kranten van…
Wat een prachtig portret van Clasina Fortanier hebben we hier opgeslagen. Samen met haar man Klaas Dekker, begint ze in 1885 een houthandel. ‘De hoop op zegen’ is vervuld.
In 1855 bakt De Diaconie de eerste broodjes voor de armere burgers. Drie jaar na de laatste ‘diaconale broodjes’, wordt er wederom gebakken, maar nu ‘zoete broodjes’.
Naast informatie over de techniek van de diverse drukpersen krijgen we, bij de beschrijving van drukkerij Die Haghe, ook een inkijkje in het typografenwerk.
De geschiedenis van dit bedrijf laat zich lezen als een spannend jongensboek. Wie bouwt er nu zijn eigen vliegtuig, maakt daar zowaar een bedrijf van en dat alles in oorlogstijd?
In een stijlvol ontworpen brandstoffenpakhuis hebben de gebroeders Dijkgraaf hun handel in lompen, metalen en oud papier. Ook het briefpapier straalt alles behalve ‘oud papier’ uit.
Dijkstra heeft sinds de oprichting in 1937 flink aan de weg getimmerd, maar in 2009 was er geen opvolging in de familie … Gelukkig was er wel Bouwcenter Nelemans.
Trots zijn ze er op in Den Haag hun bedrijf te voeren, in hun reclame prijkt de Haagse Ooievaar. Vanaf oprichting in 1912 tot 1993 zitten ze in de hofstad.
Wat kan er nu aan de hand zijn met een bladverenfabriek voor automobielen, dat onze voornaamste bron van informatie het archief van de Hinderwetvergunningen is?
De fotocollectie van dit bedrijf is bijzonder. Het wordt er ook duidelijk uit dat voor het kopen van een hoofdbedekking rust en advies nodig is.
Het is bijna romantisch te noemen dat vader Joseph Dopmeijer voor zijn vier kinderen vier filialen opent waar belegde broodje en dies meer verkocht worden.
Van een klein bedrijf met handel in ijzer en staalproducten groeide de firma Drabbe vanuit de familiewoning uit tot een gerenommeerde firma in machine-onderdelen.
Naast het Haagse bier wordt er ook bier uit Breda in stad verkocht. De brouwer laat er zelfs een eigen smaakvol depot voor bouwen.
De derde brouwerij van de stad en zelfs de langst bestaande, met het eerste in Nederland gebrouwen Beierse bier, maar helaas de tijd haalde het bedrijf toch in.
In de tijd dat de optische witmaker nog niet bestaat, is wasserij Dubbel Blank toch wel erg aantrekkelijk. De vijf filialen zitten meest in de ‘betere’ wijken.
Wanneer je meer dan honderd jaar bestaat dan kan er in die periode wel eens wat ‘vreemds’ gebeuren: waar laat de boekhouder die 60.000 gulden?
De foto’s brengen mooi in beeld wat er zoal komt kijken bij het leveren van fris water. Ook is duidelijk dat DWL oog heeft voor historie en architectuur.
Met twee schepen, de “Holland” en de “De vrouw Maria”, en een eigen rokerij begint de historie van dit bedrijf waarin onder meer een schoorsteen en een brand voor komen.
Een familiebedrijf waar we vanuit industrieel oogpunt ‘U’ tegen kunnen zeggen. Een visdrogerij, ijsfabriek, bergplaats en garage, zoutopslag, scheepsmakerij, smederij, taanderij, berg-en boetzolder, pakhuis, kuiperij, visconservenfabriek, visbakkerij en een visrokerij!
In 1861 opgericht vanaf de jaren 60 wordt de zaak door anderen, onder dezelfde naam voortgezet. Vraag een Hagenaar naar het bekendste product en hij zegt….kroket.
Sinds 1895 Sloopers en Aannemers voor Grond- en Heiwerk. Daarvoor had van Eck indertijd 50 werkpaarden. Bij werkpaarden denk je ‘dat past wel bij van Eck’, maar hoezo ook hangmatten?
Stop de wasscherijen Van Heck, De Gekroonde Valk en Van Leeuwen, en vrouwen uit Joegoslavië in de wasketel, en het komt er als Edelweiss uit.
Een bedrijf dat in de gehele stad zijn sporen heeft nagelaten, zonder dat deze objecten weer direct terug te voeren zijn naar de kunstsmederij. Alleen wie het weet ziet ‘t.
Hoe komt een Rozenburg tegeltableau met de afbeelding van het Amsterdamse Astoria nu op een gevel aan de Stationsweg in Den Haag?
Dat is geen kleintje, deze kogellager en schroevenfabriek aan de Vliet. Er is dan ook een website waar veel over ENKES te lezen is.
Van de meeste producten die door dit familiebedrijf in de begin jaren gevoerd werden heeft tegenwoordig niemand meer benul; wie weet nog wat passement, tekko, bombazijn, goudleerbehang precies is?
Je leest er makkelijk overheen, maar de eerste elektriciteit was gelijkstroom. De strijd tussen gelijk- en wisselstroomaanhangers is gewonnen door het over langere afstand met minder verliezen transporteerbare wisselstroom.
Het begon met het bouwen van houten wagens voor melkboer en bakker. De vrachtwagen bood nieuwe perspectieven en het eindigde in kantoormeubilair en scheidingswanden.
Het eerste busmodel dynamo bezorgde de fietsverlichting een sprong voorwaarts. In 1934 is het Haagse Elvea dat de productie met succes ter hand neemt.
In modern jargon: de broers Den Elzen zien na de oorlog een ‘opportunity’ om legerauto’s een ‘second life’ te geven en expanderen tot een succesvolle ‘auto body shop’.
Begin 1900 opgericht; overleeft de oorlog; moderniseert van stoommachines naar elektromotoren; groeit uit tot zeven winkelfilialen; en dan na zo’n 75 jaar valt ineens het doek.
We lopen over de Pletterijkade, over bruggen, langs lantaarnpalen, op perrons van Holland Spoor of staan op een putdeksel…de stad zit vol met Enthoven.
Jazeker, familie van, en zoals in tekeningen van zijn neef vogels in vissen veranderen, zo weet deze Escher knap van het ene product naar het andere product over te schakelen.
De ‘Rode Olifant’ aan het einde van de A12. Wat een landmark, zoals we tegenwoordig heet. In 1921 gebouwd als hoofdkantoor voor de oliemaatschappij die nu Esso heet.
Het starten van een bedrijf in je eigen woonhuis is bij succes gedoemd tot ruimtegebrek, maar dat ook het woonhuis van vele Joodse wezen te klein bleek.…
Exploiteren, uitbaten, zorgen dat er geld in ’t laadje komt. Scheveningen-Bad kent in deze vele ‘ups en downs’. En herinnert u zich Zwolsman nog?
Feenstra levert ook strijkijzers van 7 tot 9 kilogram voor het aanzienlijke bedrag van 28 tot 30 gulden, die 1 cent gas per uur gebruiken. Kom er maar eens om!
Vele bedrijven, waaronder Felix Kattenbrood, moeten in de jaren 60 en 70 met hun uitbreidings- en of moderniseringsplannen Den Haag verlaten. In de stadsontwikkeling was toen geen plaats voor fabrieken.
Kolen, haardenfabriek, speciaalzaken, keukens, elektra, filialen, sponsor, omkleden, vaantje, erwtensoep, huis-aan-huis, oranje, spaarkaart, gamma; inderdaad dit assortiment aan woorden hoort bij FIJNFIX.
Voorjaar: je eerste Italiaanse ijsje. Tenminste zo is het in veel Nederlandse steden, maar niet in Den Haag. Florencia is zomer en winter geopend.
Met een toch enigszins mondain klinkende naam worden er in de zaak foto’s genomen met een apparaat van Duitse degelijkheid. Geen wonder dat het vanaf 1918 tot 2004 dienst doet.
Hier mogen we toch wel U tegen zeggen. In het jaar 1768 opgericht. Pas vanaf eind 19e eeuw is wat meer informatie en worden er catalogi en foto’s bewaard.
Dat roept toch vraagtekens op: 10 jaar slechts leeft een succesvolbedrijf. Met in 1953-1955 nog voor 10 miljoen(!) orders in de portefeuille en dan in 1957 failliet??
Dat het goed gaat met de beurtvaart blijkt wel uit het prachtige bedrijfspand dat in 1912 wordt gebouwd. Uiteindelijk nemen vrachtauto en bus/trein de ‘vracht’ over.
Op 33-jarige leeftijd start in 1883 N. Fros dit bedrijf. Het leeft nog voort als Pont Meyer. Fros sterft in 1923; zou zijn graf op Eyk en Duinen nog bestaan?
Meer dan 200 jaar kan de Hagenaar bij deze drogist kopen. De zaak straalt nostalgie uit, maar is modern met website en facebook-account. Met aanpassen kan je het volhouden!
Gas wordt eerst decentraal gewonnen of in een fabriekje geproduceerd uit kolen, zoals in de eerste gasfabriek van Enthoven. Dit groeit uit tot gemeentelijke gasfabrieken totdat de Gasunie aardgas levert.
Doordat de Duitsers het bedrijf in de oorlog voortzetten, kan het in 1946 weer onder de naam Gazan herstarten. Dat is nog eens mazzel.
In een statig pand aan de gedempte Burgwal voeren de broers Geenen hun zaak in koloniale waren. Het pand aan de Paviljoensgracht is daarbij vergeleken een ‘dotje’.
Dat ze goed, betrouwbaar en voorzichtig zijn blijkt uit hun klantenbestand waar het Koninklijk Huis bij zit, maar meer nog uit het feit dat ze nog steeds bestaan.
Gefken kent een verrassende bedrijfsgang: van platenproducent naar platenkoffers tot een geavanceerde ‘lego’-koffer met allerlei innoverende toepassingen.
Al sinds 1749 de ‘pillendraaiers’ van de gemeente Den Haag en heden nog steeds van de Haagse ziekenhuizen. Op de foto’s zie we echter de drankjes ‘kookpot’ en de ‘zalfmachine’.
Dicht bij het Haagse politieke vuur wordt de gemeente bij Ministeriële Beschikking aangewezen als 1e kantoor voor de invoer van buitenlands vlees. De directeur van het Slachthuis wordt Rijkskeuringsveearts.
Geen station in Nederland dat indertijd geen loods(en) van van Gend & Loos heeft. Maar eerst gaat het transport van mensen en goederen met paard en wagen.
Ondanks de imposante en lange gevel loopt menigeen er zo aan voorbij. De Joodse Gerzons vragen de Joodse L. Simons (met partner W. M. van Braningen) het pand te ontwerpen.
Wie kan het zich voorstellen een eeuwenlange traditie van Haagse metaalnijverheid? En toch begint het al in de 16de eeuw met het gieten van bronzen geschut.
Het begon in het klein met waschartikelen en borstelwaren in de Rubensstraat maar groeide in de jaren 30 uit tot een groothandel in de Laakhaven.
Hé? Wassen is een uitgesproken zware vrouwenklus, en als er dan (weliswaar grote) stoomketels en stoommachines komen (die het werk lichter maken) dan kan de was naar De Wasman.
Het oude ambacht van de boekbinder maakte onderdeel uit van de grafische traditie in de industrie van Den Haag. Boekbinderij Gimberg begon in het hart van de stad en verhuisde…
Een houtbewerkingsatelier start in 1911, en breidt uit qua locatie en machinepark. De hinderwetvergunningen zijn in orde. Maar wat maken ze eigenlijk? Is er iemand die het weet?
Prachtige foto’s van de sleephelling waarover de boomstammen de zagerij binnen werden gesleept. Eerst nog met windkracht, maar later kon er ook zónder wind worden gezaagd.
Benjamin Franklin Goodrich start in 1870 in Ohio een productiebedrijf voor rubber en autobanden. Het wordt een van de grootsten met vele verkoopvestigingen waarvan één in Den Haag.
Een rundvetsmelterij starten aan de Lange Beestenmarkt klínkt logisch, maar verhuizen naar het Leeghwaterplein bij het slachthuis ís hét. Het vijftigjarig bestaan vieren in De Dierentuin is dat natuurlijk ook.
Zo’n ambachtelijke banketbakkerij is in deze tijd niet vol te houden. Maar wat een gemis die gebakjes van noga in de vorm van een ei: alléén met Pasen.
Vanuit de zaak van zijn vader (naast brandstoffenhandel ook transportbedrijf) neemt broer L. Gordijn de brandstoffenhandel over. Hij ziet op tijd dat het doek gaat vallen en richt FIJNFIX op.
Vincent van Gogh stamt uit een kunstminnende familie. Zijn oom had een kunsthandel die partner werd met de internationale kunsthandel Goupil. Vincent zal zeven jaar lang in diverse filialen werken.
Geen sigaar uit eigen doos. Maar speciaal voor hem gemaakte sigaren kreeg Sir Winston Churchill bij zijn bezoek in 1946 aan Nederland. De Graaf & Zn. maakten ze zelf.
Nadat de bazar zijn deuren heeft gesloten blijft het tóch een warenhuis: V&D. Maar ook deze bestaat niet meer. De façade is gelukkig weer in oude glorie hersteld.
De eerste bazar van Den Haag: een nieuwe formule! Bekijk de prachtige foto’s en begrijp ook waarom er bij de Zeestraat ook een Bazarstraat is.
Een cliché is beeldspraak die haar kracht door het vele gebruik ervan heeft verloren. En daar een fabriek van? Welnee, een cliché is een drukvorm en wordt inderdaad veel gebruikt.
Een familiebedrijf dat in de beginjaren zelfs eigen koeien hield, samengaat met Menken, en eindigt bij Campina. Maar de naam Menken-van Grieken zien we nog in de supermarkt.
1950 De Grinnell vestigt zich als dochteronderneming van Mather & Platt uit Engeland, een grote firma in het maken van sprinklerinstallaties, in Den Haag. Naar ontwerp van Ir. J.C. Pannekoek,…
Wel eens goed een strohoed bekeken? Gezien hoe een lange strook gevlochten stro in cirkels vastgenaaid is? Nu, daar heeft het oorspronkelijk Duitse bedrijf Grossmann de juiste naaimachine voor.
Fietsenhandel Grottendieck verkoopt het in Rotterdam geproduceerde ‘eitje’. Wim de Bie heeft er een, en er is zowaar een Rock ‘n Roll-band naar genoemd.
Pas 40 jaar nadat ze de koning hebben verhuisd mogen ze zich in 1920 ‘Koninklijk’ noemen. Dit, samen met hun, vanaf de start ook internationale ambities, levert de huidige naam.
Van het snoepje van de week, dat soms geen snoepje was, is niet veel meer over gebleven, maar van de prachtige panden en tegeltableaus gelukkig nog genoeg.
Het bedrijf is krap twintig jaar aan de Lulofstraat 38-40 gevestigd. De foto’s roepen een spannende vraag op: waarom is in die tijd de voorgevel (miniem) verbouwd?
De laatste tocht van koningin Emma, van Den Haag naar Delft, gaat over het Spui. Op de hoek met de Grote Marktstraat is het Haags Modehuis in rouw getooid.
Risicomijdend kun je de directeur van H.A.M. niet noemen. Hij houdt van snelle sporten en is een geboren ondernemer.
Je hebt een groot gebouw, vol met stampende drukpersen, waar dagelijks de Haagsche Courant uit rolt. Je hebt ook een grote zolderverdieping. Wat daar dan mee te doen?
Spaarnestraat 4 gaf ooit tweemaal onderdak aan een drukkerij. En deze was er één van. Erg groot kon je er als drukkerij niet in worden, zoals de foto laat zien.
Natuurlijk zijn er filialen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De beide grote havensteden èn de stad van de Indiëgangers. Klandizie is gegarandeerd.
Eind 19e eeuw zijn het de Engelsen die op het continent aan de ‘tramway’ timmeren en zowel in Brussel als in Den Haag de tram introduceren.
Een veem is een gebouw waarin een daarin gespecialiseerde onderneming tijdelijk goederen opslaat voor een andere onderneming. De goederen zijn niet in eigendom van de veemhouder; hij verleent een dienst.
Beeldbepalend mogen we de geschiedenis van deze fotozaak wel noemen. Op de diverse historische foto’s komen panden van de HAFO voor. Kijk snel!
Nog steeds te koop, Hablé ijsbiscuits. En wie Spaans beheerst zou kunnen denken dat dat kletskoek is. Maar nee: de oorspronkelijke eigenaar heet Hablé (ik praatte).
Vanuit de gemeentepolitiek bedacht, met veel politieke tegenwind opgezet, maar volhardend heeft het bouwbedrijf decennia van succesvolle Haagse volkswoningbouw gerealiseerd en de nodige openbare gebouwen en voorzieningen.
Den Haag ook filmstad, jazeker! Het oudste filmlaboratorium van Nederland van Haghefilm was gehuisvest aan de Waldorpstraat.
Tja, toen Nederland nog verzuild was richtten katholieke melkslijters een katholieke coöperatieve melkinrichting en zuivelfabriek op. De koeien die de melk leverden, kon het vast niks schelen.
Een vergeten stoelenfabriek aan de Jacob Catsstraat, deel uitmakend van de rijke traditie van de Haagse meubelindustrie, dook plotseling op dankzij een verrassend jubileumboekje.
Deze horlogemaker heeft een radio-ontvanger die het tijdsignaal van de Eiffeltoren ontvangt. In Nederland zijn dan nog verschillende tijdzones; moet hij voor Den Haag nog corrigeren?
Het radio-type KY415 moest goed werken èn het aantal lampen tot een minimum terugbrengen. Het telt naast de gelijkrichtbuis 1823 twee andere lampen (ecH3, eBL1). Voer voor de liefhebber!
In aanvang een waterstoker… een watte? Voor de wekelijkse was haal je heet water en een klodder groene zeep bij de waterstoker. En van het één komt het ander.
Een productassortiment dat over de jaren groeit en krimpt, en groeit en krimpt… dan de tijd van overnames… en faillissement. Maar de VeHa-radiator is nog in menig huis te vinden.
Eigenlijk een piepjong bedrijf wanneer we het hebben over industrieel erfgoed. Maar ook wel logisch want voor de zestigerjaren van de vorige eeuw vielen er niet zoveel auto’s te slopen.
Bij de inhuldiging van een sultan kun je óók een Gouden Koets zien: ‘Kereta Garuda Yeksa’. Versierd met gouden ornamenten, waaronder de mythische vogel Garuda; getrokken door acht witte paarden.
Wat fantastisch toch, dat een bedrijf de moeite neemt het pand met een muurreclame te versieren, en nog fijner is het dat de geschilderde reclame bewaard is gebleven!
Ingewikkelde familieverbanden van een zeer voortvarende en ondernemende familie onder meer in zand- en grinthandel. Het meest dynamische onderdeel van het bedrijf bleef bewaard, stilstaand!
Gestart als klein garagebedrijf in de Sinaasappelstraat groeit de firma Herweijer in de jaren 70 uit tot de bekende Citroëndealer aan de Binckhorstlaan en gaat als Le Vélo verder.
Op 29 mei 1998 staat er in het Leidsch Dagblad, in het katern ‘Weg en Wiel’, de volgende oproep: “ Wie heeft er nog een oude Postduif?”
Gentlemen, and the boys – men to be, uit Den Haag, en ver daarbuiten, kunnen hier terecht voor klassieke, internationale herenmode. De koning koopt er ook.
Wie over Hillen iets wil weten kijkt natuurlijk eerst even verder op deze plek van Bedrijven Toen en Nu, maar daarna meteen op de verhalen-site.
De firma Hoek neemt in 1977 de firma Loos over: en je ziet de wagens nog steeds rijden met het hoekloze (!) Hoek Loos er op.
Ach, de zakelijke reis van Hofstad Tours duurt niet lang. Is de nieuwbouw van een prachtig garagepand te hoog gegrepen? Ondanks Mercurius, de god van de reizigers en de winst.
Van kolen via olie en gas naar handel in keukens en van handkar tot tankauto’s. Alles bij elkaar een bedrijf met een dynamisch verloop.
In Den Haag gevestigd en voor Den Haag (Scheveningen) een icoon gebouwd, dus waarom niet Haagsche Beton Maatschappij? Lees dan maar verder en zie waar óók gebouwd is.
Een muziekwinkel die zich uiteindelijk ontwikkelt tot producent van drumstellen, in Den Haag; dus welke drummer van een band van wereldformaat uit Den Haag drumt erop?
Tot 1894 bestond de vennootschap uit de heren Dirk Hoogenraad te ‘s-Gravenhage en Jan Jerphaas Wesselo te Rotterdam. Geen wonder dat de beurtvaart vooral tussen Rotterdam en Den Haag plaatsvindt.
Een winkel met daarin een spoorrails, een ingenieuze trap langs de schappen aan de wand en vloeren van stukjes hout met de ‘kopse kant’ boven. Loop eens binnenin de winkel!
Wat er in meer dan 150 jaar ook aan Hotel des Indes is verbouwd, de zalen in Lodewijk XVI stijl zijn behouden. Bekijk hier de prachtige foto’s van het hotel.
Met behulp van elektriciteit en een ‘bad’ waarin metaalzouten opgelost zijn, wordt een voorwerp bedekt met een laagje metaal. Nu is dit proces aan strenge milieu-eisen gebonden, maar toen….
Nog net in de 19de eeuw opent Hubeek zijn kruidenierswinkel. Hoewel niet de gehele periode gedreven door een Hubeek, sluit Hubeek de winkel aan het begin van de 21e eeuw.
Gestart aan het Spui en nu weer aan het Spui, steeds met eigentijdse meubelen. Knap is het om meer dan een eeuw je eigen klantenkring te behouden.
Een zakenman is bakker Hus zeker. Je kan wel van een ‘imperium’ met een lange succesvolle geschiedenis spreken. Er is hier dan ook een mooie verzameling foto’s te zien.
Al bijna 100 jaar werkzaam in kappersbenodigdheden, inmiddels weggevlogen uit de Haagse regio, maar de naam leeft nog steeds voort ook op de fabriekslocatie aan de Rijswijkse haven.
Het begon aan huis als technische bureau, hieruit ontwikkelt zich een handelskantoor van Crossleymotoren. Later worden dat Renault tractoren om tenslotte bij gewone auto’s van dit merk te eindigen.
Begonnen in een kosterswoning en met een aparte kistenmakerij is Innemée nu gevestigd naast begraafplaats Oud Eijk en Duinen. Vanwege het klantenbestand zijn ze onherroepelijk aan de Hofstad verbonden.
Een bedrijf in beweging? Inderdaad! Wat productontwikkeling betreft zit Intechmij niet stil, maar ook verhuizen ze vaak. De ‘geboortestad’ Den Haag ligt al lang achter hen.
Jaarsma, die van huis uit architect was, noemde zijn kachel-ontwerp “een schrander gevonden verwarmingsmachine”. De verwarmingsmachine werd met een “vernuftig bedacht toestel”, een lakspuitmachine, gelakt.
Ooit een dames- en herenkapper met een aparte ingang voor de heren- en damessalon. Ongekend toch? Nu heel modern en bovendien gespecialiseerd in ‘haarwerken’, waarvoor je ook haar kan doneren.
Watte? Loden jassen? Ze waren wel zwaar, maar natuurlijk niet van lood! Loden is een waterdichte, kortharige, wollen stof van Tiroolse oorsprong.
Het is dankzij de dappere weduwe dat het bedrijf uit kon groeien tot een familiebedrijf over meerdere generaties.
Wanneer je een tijdloos product maakt, houd je het lang vol. In 1913 kon je niet bedenken dat er in 2014 een youtube-filmpje over Jero gemaakt zou worden.
Bouman is een belangrijk bedrijf uit het paarden- en rijtuigtijdperk, gespecialiseerd in het vervaardigen van tuigen en zadels, maar ook bekend als koffermaker.
Powergirls! Sinds 1968 aan de Amsterdamse Veerkade, en dus niet meer weg te denken uit Den Haag. Leveren doen ze wel buiten Den Haag, ja, zelfs in heel Europa.
Met een ‘knip’-broodje als M in de naam, maakt dit bedrijf nog steeds moderne bakkerijmachines die het zware bakkersvak kunnen verlichten.
In 1815 legde Willem I de positie van de Kamers van koophandel en fabryken vast in een Koninklijk Besluit. In 1853 ontstaat de eerste in Den Haag.
De vierde generatie van de Kamp leidt momenteel dit innovatieve bedrijf. Wat zou je denken van 3-D printen of van een PicChair? Maar een visitekaartje kan ook hoor!
Het zal wel even niet zo stil geweest zijn aan de Stille Veerkade toen het toch al hoge pand van Kan & Co werd opgetopt met twee extra etages.
Van al deze romantische gebouwtjes is er slechts één behouden, en daar wordt nu gelukkig goed voor gezorgd. Pak de fiets en ga eens kijken aan de Buurtweg in Wassenaar.
Honderd jaar is deze postzegelhandel in elk geval geworden. Maar hoe ziet de toekomst er uit, met de mogelijkheden voor bedrijven om postzegels te ‘sponsoren’ of om privé-unicaten te maken?
Een kokerij, de lelijke eend, een emigratie naar Zuid-Afrika, een bedrijfspand als een labyrint, en dan nog een bankmedewerker. En steeds die overheerlijke hazelnoottaart.
Wat een geweldige geschiedenis heeft dit bedrijf! Vanaf de start permanent mee met alle innovaties, en vaak de eerste, zoals in 2019 met het waterstof-tankstation.
De naam zegt het al: alleen het beste hout wordt er verwerkt. Tot wat? Scheepsbetimmeringen. Maar ja, van liefde voor het vak en het product kan je niet leven…
Het eeuwenoude ambacht van de steenhouwer leeft voort in deze historische firma, die ruim 100 jaar in Den Haag vertoefde onder meer aan de Loosduinsekade en later Loosduinseweg.
Maak kennis met een bedrijf met een bewogen geschiedenis: de start, het einde, pand naar Stadsherstel, en dan weer start-einde, start-einde…. en weer een start!
Heb je je wel eens afgevraagd waar al die mooie houten haringtonnetjes vandaan kwamen? Knoester zorgde ervoor. Knoester? Dat was toch een rederij, met wel 6 zeilschepen?
Weer zo’n heerlijk ouderwets woord: Passement is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons. Je kunt het passement-vak nog leren in het textielmuseum in Tilburg.
De meelfabriek van Koechlin en Nicola werd zelfs bezocht door leden van het Japanse keizerlijk huis. Later was de verwoestende brand zo’n spectaculair gezicht dat Koning Willem III kwam kijken.
Onder de leiding van drie generaties groeit en groeit het tegelbedrijf vanaf 1922 uit tot keuken- en badkamerspecialist. In 2016 komt er een ingrijpende verandering voor de showroom.
Een ‘arbeidsleven’ lang bestaat dit aannemersbedrijf. Overgebleven zijn een paar tableaus in de gevel met prachtige tegels. Waar komen die vandaan?
In 1876(!) opgericht als hoef- en rijtuigsmederij, gaat Köhler in 1930 ook auto’s (T-Ford) verhuren. En dat doet het familiebedrijf tot op de dag van vandaag.
Omstreeks 1900 zijn er veel bedrijven en winkels in koloniale waren, zoals koffie en thee. Kok was een van deze bedrijven, en floreerde in Den Haag met meerdere filialen.
Kijk, dat zijn nu de krenten in de pap. Bij het opknappen van het pand aan de Korte Poten nummer 57 wordt een tegeltableau gevonden én gerestaureerd. Smullen!
Net als de Pletterijkade is ook de Zoutkeetsingel genoemd naar de industriële activiteit die er ooit plaats vond, het zoutzieden. Een zoutziederij werd ook wel zoutkeet genoemd.
Moord en doodslag! In de supermarktwereld gaat het erg aan toe. Er zijn er die het niet overleven. Den Haag had vier vestigingen. Net geen 40 jaar hield Konmar stand.
Als eenvoudige kachelsmederij weet Koop in de jaren 20 de overstap te maken naar de moderne woningbouw met stalen ramen en levert voor spraakmakende architectuurontwerpen ramen.
Groot geworden met het vervoeren van andermans kostbaarheden, ter land, ter lucht en overzee. Op menig zolder zal nog wel een doos van Koot staan.
Voor vele rokers en gokkers een bekend adres. Ze hebben een leuke website met een tabblad ‘Geschiedenis’. Ga er eens kijken en vul het aan met uw kennis.
Een showroom in de vorm van huizen aan de Laan van Meerdervoort, de kalkzandsteenfabriek Kranenburg geloofde in haar product. Pas veel later bleek het fiasco van deze kalkzandsteen.
Met drie man een bedrijf voeren en we weten er bijna niets van. Beurtschippers zijn het. Met elk een eigen boot? En zijn er dan werkafspraken?
Een dynastie van banketbakkers! Maar wat moet je er nu van denken dat een groot deel van het personeel, bakkers en verkoopsters ‘intern’ woont met eigen slaapkamer en een eetzaal?
In 1965 kost een portable schrijfmachine 265 gulden. Heb je meer kopieën dan een doorslag nodig, dan is daar de stencilmachine, maar die is niet meer portable.
Van ‘zeebadinrichting’ naar ‘badhuis’ met een ‘inhalatorium’: een kuuroord is ontstaan. En weer veel later een gerenommeerd hotel. Schroom niet en neem een kijkje in de prachtige hal.
Prachtige foto’s van dit bedrijf. Met zijn Garde-Meuble lijkt Kuster de ‘chique’ van Den Haag te bedienen. En wat is dat? Koot doet ook mee? Familie van Koot-Verhuizers?
Een Meester koperslager! Maar er is ook iets met paraplu’s en uit de kranten vernemen we overdracht van de zaken. Maar hoe zit het nu precies in die familie?
Gestart in 1860 neemt de ‘parapluie-affaire’ in 1864 te veel tijd van de meester koperslager en draagt hij deze over aan zijn zoon. Is dit nu de derde generatie Laboyrie?
Het begon allemaal kleinschalig, maar al snel verhuist het bedrijf naar een locatie die telkens verder uitwaaierde in de omgeving om tenslotte in het moderne industriegebied Kerketuinen te eindigen.
Je splitst jouw goedlopende Haagse modezaak in een Rotterdamse en een Haagse tak. Je neef krijgt in Den Haag de leiding. En dán … van je familie moet je het…
Ontevreden boeren bouwen in de stad prachtige melkinrichtingen voor de verkoop van onder anderen melk van getuberculineerd vee. Watte? Pas in 1999 is Nederland ‘rundertuberculosevrij’.
Een drukkerij met wereldfaam vanwege één affiche, waar zelfs een vormgevingsstijl naar werd vernoemd: de slaoliestijl van Jan Toorop.
Al meer dan honderd jaar kun je je laten vervoeren door dit bedrijf. Eerst tussen zes planken, maar later wordt het vrolijker. En natuurlijk komt dan de overgang naar auto’s.
Tja, we weten natuurlijk allemaal dat roken slecht voor je is, dus waarom iets positiefs over een sigarettenfabriek schrijven? Kijk zelf maar naar het prachtige gebouw en de mooie reclames.
Knap 75 jaar heeft dit bedrijf bestaan. Het komt treurig aan zijn eind. Er waren nota bene vier samenwerkende reuzen voor nodig om het een kopje kleiner te maken!
Deze bakker (1836!) had in de jaren 60 van de vorige eeuw een ‘tearoom’, de populaire opvolger van de ‘taartjessalon’. In die taartjessalon zou menigeen vandaag nog wel taart willen…
Levi Levisson richt de drukkerij op, maar draagt na een paar jaar de leiding over aan iemand anders. Na de oorlog komt er weer een Levisson aan het roer.
Voor de oorlog is er geld om bij de bouw van een pand prachtige glazenierstukken aan te laten brengen. Na de oorlog, als je geluk hebt, geld voor een restauratie.
Een interieurinrichtingszaak heeft grote panden nodig om zijn waar aan de man te brengen, en díe heeft Lijdsman. Om de concurrent de baas te blijven is echter meer nodig.
Johannes Matthias Linneweever begint een schoenatelier in een tijd dat men nog geen onderscheid maakte tussen de linker- en de rechterschoen. Zijn nazaten maken nog veel meer onderscheid!
De koopman en fabrikant de Lint laat een hofje voor militairen bouwen en dankzij de samenwerking met de Porceleyne Fles kunnen we in Den Haag van nog meer moois genieten.
“Wat Lips wascht, een sieraad voor de kast”. Stel je voor keurige strakke stapels lakens, tafelkleden en servetten, en dan met een mooi lint bijeengehouden, zo’n (linnen-) kast?
Ze importeren auto’s, motorrijwielen en zelfs tractoren. En als de klant bezwaar maakt tegen een ander merk dat al in de showrooms staat is dat voor deze zakenmannen geen probleem.
Hier komen we de juridische term ‘hoofdmassa’ tegen. Het is het hoofdgebouw, maar niet alle aan- of uitbouw valt daar automatisch ook onder…. Zoek het maar uit!
Bij het vergissingsbombardement op Bezuidenhout denken we vooral aan de woonhuizen en hun bewoners. Maar er waren natuurlijk ook bedrijven in de wijk, zoals Luctor et Emergo! En zo geschiedde.
Omdat de motieven ons tegenwoordig niet meer zo aanspreken gaan we vaak erg onzorgvuldig met oud porselein om, maar heus er zijn juweeltjes bij. Bij voorbeeld van Lyncker.
Lees hoe Koning Willem de Derde de inspirator voor de naam van deze wasserij is, en hoe deze naam nog immer in Loosduinen voortleeft.
Dit is niet zómaar een kopergieterij of -slagerij. Ze maken onder anderen koperplaatjes die later door de Munt in Utrecht tot centstukken worden geslagen, en dat mag niet iedereen.
Het een belevenis om aan de ‘phonobar’ met behulp van ‘hand-luidsprekertjes’, één voor elk oor, de nieuwste single of LP van je favoriete band af te luisteren. Een smederij?
Tot in het hoge noorden bekend als chique modezaak. Een (dames)reisje naar Den Haag kon niet zonder bezoek aan deze winkel, en dan met een goed gevulde tas weer terug.
Mogelijk de eerste stoomtimmerfabriek van Nederland. Naast de gebruikelijke producten als bv schoolmeubilair maakten ze ook ‘papierstuc’, op basis van papier-maché dat als hout bewerkt kon worden voor ornamenten.
Een gepromoveerde farmaceut, die met pillen draaien een start maakt als industrieel, raakt door zijn idealistische bevlogenheid betrokken bij de productie en handel van melk en margarine.
Meddens opende na Rotterdam ook een zaak in het Haagse, en deed het zó goed dat Berlage de opdracht kreeg een nieuw pand te ontwerpen met maar liefst 33 etalages.
Ja, begonnen als baggerbedrijf in 1956, maar nu op vele fronten in de grond werkzaam. Het Westland weet ervan mee te praten, want de gehele riolering wordt door Meeuwisse onderhouden.
Een goed huwelijk is nooit weg, moet Meeuws gedacht hebben toen hij de dochter van een tingieter uit Rotterdam trouwde. Hij neemt de gietvormen er ook gelijk bij!
Van de producten valt vooral de uit Amerika geïmporteerde Wrigley’s P.K. kauwgom op. Wat een genot voor kinderen en dat in 1927. Een product dat is blijven plakken!
Met melk meer mans! Elke wijk heeft zijn eigen winkels voor de dagelijkse versproducten. Menken verzorgt zo de distributie van melk, maar legt zich later succesvol op de productie toe.
A E I O U. Zonder deze letters geen woorden, en dus deze tekst niet. Mensingh & Visser is weer zo’n pareltje op de site.
Bijzonder om bij ‘Bedrijven Toen en Nu’ een gebouw te beschrijven. De aanleiding is een nieuw fenomeen: het eerste kantoorgebouw van Den Haag.
Vreemd. Een bedrijf dat woningen verhuurt koopt de aandelen van een metaalhandel. Wat moet dat? Jaren later gaat het over in de handen van een… metaalhandel. Eind goed, al goed!
Meiden, du Mée en Moesman. Zou er iets zijn met de M? Wie wordt de volgende M nu de huidige M meer dan 55 jaar ‘bij de zaak’ is?
Speciaal linieerwerk komt bijvoorbeeld voor in kasboeken. Maar is dit niet eigenlijk een drukkerij-activiteit? Er zijn speciale machines voor, dus waarom zou de boekbinder dit niet zelf doen?
Is Den Haag te klein voor Montan? Zijn er meer klanten in de buurt van Dordrecht? En waarom is het kantoor niet meeverhuisd?
Nu Nederland de ellende van de oorlog te boven is gekomen, pakt de beweging van de vrouwenemancipatie de draad weer op, en laat de andere draad liggen. We schrijven 1968.
P.B. van Moorsel, een familiebedrijf in textiel en meubelen in het centrum van de stad, dat later opsplitst in twee afzonderlijke winkels met ieder een eigen specialiteit. Uiteindelijk eindigt het…
Na het overlijden van de oprichter F. G. Mortelmans wordt de zoon directeur, maar het bedrijf is van zijn moeder en heet voortaan: Wed. F. G. Mortelmans.
Niet zomaar een drukkerij. Vernieuwend, want werkend met gaskracht. Voor iedereen belangrijk, want drukt bankbiljetten. En vooral omdat het de Kleine Johannes heeft gedrukt.
De zondagopening van winkels is (nog steeds) een heet hangijzer. Maar de Matzes van Mouwes zijn ook op zondag te koop. Op zaterdag moet je er natuurlijk niet om komen.
Vele Hagenaars en toeristen uit binnen- en buitenland zien, zonder het te weten, het prachtige werk van deze meubelfabriek. De zaak ging ten onder; een deel van de producten letterlijk!
Je recept in te kunnen leveren in deze prachtige apotheek… Maar dan draait het om het medicijn en niet om het interieur. Koop er dus maar liever een zakje dropbeertjes.
De vliegtuigindustrie staat in de kinderschoenen. Ontwerpers en visionairs voeren de boventoon. De een belooft te veel, de ander gelooft te veel en de concurrentie is er ook nog.
Tja, het doek gaat vallen voor de imposante locatie van BAM aan de Zonweg. Dat betekent werk aan de winkel voor industriecultuur minnend Den Haag: “de Kraanbaan” moet blijven!
De bewoners van het kasteel de Binckhorst, krijgen een aannemer als buur. Met grote machinehallen, en een lawaai! Maar buurman bewaart de vrede en bouwt een paleis voor ’s Gravenhage.
Het begon met een groot handelsbedrijf, dat de Nederlandse economie nieuw leven moest inblazen, maar naast handel werd de verstrekking van leningen en andere geldzaken uiteindelijk de hoofdzaak.
Ze doen een belletje rinkelen, maar moeten daar omdat een staatsbedrijf het monopoly daarop krijgt, mee ophouden. Niet voor één gat te vangen bestaat het flexibele bedrijf nog steeds.
Het lijkt een éénmansbedrijf, maar er werken juist heel veel mensen. Èn de Grenadiersmars wordt erdoor bekend. De eerste radio-uitzending ter wereld!
Als je denkt dat er pas na de privatisering en het afschaffen van de monopolie positie van PTT/KPN, beweging in de telecommarkt komt, heb je het mis.
Om meer mogelijkheden te verkrijgen voor import start de directeur van de H.A.M. een nieuw bedrijf. Daar ligt de basis voor de huidige handel in Nederland van Volvo trucks.
Een handelaar in land- en tuibouwproducten besluit om zelf het transport naar Engeland te regelen en zo ontstaat een groot veerbootbedrijf, dat jaren het beeld van de Scheveningse haven en…
Een eigenzinnige weduwe die de zaak van haar man voortzet. Later wordt het een N.V. waar in de naam dan toch staat: v/h wed. W. J. Oppedijk.
Een eeuwen oude bakkerij, waar wel eens wat aan de hand is. Concurrentie is er ook en daarvoor wordt in een advertentie t.a.v. kwaliteit gewaarschuwd.
Schönbein ontdekt in 1840 Ozon (Grieks Ozein=geur), zuurstof met een extra O. Werner Siemens weet hoe ozon is te maken en A.M. Meissner richt de eerste Nederlandse Ozonwasserij op.
Zuinig zijn ze, niet alleen met letters zoals je uit de naam kan destilleren, maar vooral ook met onze grondstoffen! Het bedrijf groeit en heeft zelfs een mobiele autowrakkenpletter.
Pander verkoopt matten, tapijten, gordijnen, meubels. Later máákt Pander ook meubels en verzorgt betimmeringen in vele (Haagse) gebouwen. En wat wordt in die tijd ook van hout gemaakt? Juist: vliegtuigen!
Historische zoetigheden als zuurtjes (drops) en dessertwerk maken Paré groot en bezorgt het bedrijf internationale faam. Hun grote fabriek met fabrieksschoorsteen met firmanaam bepaalt decennia het beeld van de Laakhavenentree.
Van klein naar groter naar grootst… en dan weer totaal verdwenen. Of toch niet? Er is een mooie locatie in de Binckhorst overgebleven. Heerlijk aan de eigen haven.
’t Is net na de tweede wereldoorlog als Bolraap pepermunt met dextrose weet te produceren. Suiker is op de bon! Het legt de basis voor een werelds snoepbedrijf.
Weet je nog, die machine waar, na inworp van een dubbeltje, een ‘bandje’ van aapjes begint te spelen? P&C heeft iets nog veel mooiers en dat kost niets!
Wat is dat? Een T-Ford met een reusachtige strohoed op het dak? Ja, dat is de bezorgauto van Eduard Pelger. Wat bezorgt hij dan? Nu, bijvoorbeeld een Turnjekker met pet!
Voor Haagse ‘Tram-fanaten’ is Pennock vast geen onbekende. Autoliefhebbers zijn Pennock vast allang vergeten. Onze bron laat mooi zien hoe de ‘koetsjes’ langzaam veranderen in ‘heusche automobielen’.
“Draag een bontmantel alsof het een regenjas is, en een regenjas alsof het een bontmantel is.” Zo straal je in elke situatie zelfbewustzijn uit, aldus mijn moeder.
Hoewel een poging gedaan is om persgas naast brandstof voor straatlantaarns ook te gebruiken voor lasapparaten blijkt de toepassing te beperkt. Maken of ‘vermarkten’ zij heel verschillende dingen.
Nu zou je verwachten dat Philips aan de Televisiestraat televisies bouwt. Maar nee hoor, er werden telefooncentrales en onderdelen daarvoor geproduceerd. En tegenwoordig, maken ze zelfs geen van tweeën meer.
Uitvinder van de ‘dubbelwerkende wrijvingskoppeling’ Pleijte wordt machinespecialist met specialiteit in grafische apparaten, maar de tijd haalt de techniek in. Het bedrijf schakelt over op apparaten voor ziekenhuizen.
Kijk eens naar het productenlijstje en huiver… In Duitsland zijn trouwens nog steeds een Peter en Jürgen Pohl, ieder voor zich, in de Medizintechnik actief. Zou het familie zijn?
Pomona, godin van de boomvruchten. Maar ja, de vrucht ‘valt’ en daarmee het vegetarisch concept. De naam van het vegetarische hotel verandert zelfs nog even in De Zalm; nou moe!
Hier wordt afgewerkte smeerolie gezuiverd en weer verkocht. Een recyclingbedrijf dus. Het scheiden van stoffen kan in een distilleerkolom, maar ook met behulp van centifugaal-krachten.
Misschien wel het eerste automatiseringsdebacle: De invoering van de ponskaart verloopt zo desastreus dat het bedrijf voor een jaar gesloten wordt. De werkzaamheden blijven zolang gedecentraliseerd op de postkantoren.
Het eeuwenoude posterijenbedrijf evolueerde van lopende bode en handsortering van brieven in kleine kantoortjes naar een veelomvattend industrieel gesorteerde postverwerking en een dynamisch, geheel energieneutraal, hoofdkantoor in een oude postfabriek.
Verduurzaamde levensmiddelen waren het eerst. Het grote succes echter op deze locatie zijn verven en inkten met als specialiteit brandvrije verf, driemaal beter en goedkoper, waarmee Premier de krant haalt.
Als er één bedrijf is dat een stempel op een stad kan drukken, dan is het wel een ijzergieterij; als je er oog voor hebt wordt het een aardige stadswandeling.
Oorlogstijd. Profilti werkt samen met de bezetter om inbeslagname van apparatuur, laboratoria en het archief te voorkomen. En dan… het bombardement op Bezuidenhout! Bijna alles weg.
Al vroeg hebben de Rademakers internationale ambities. Helaas duurt dit niet lang. En toch…, wie geeft er nu niet zijn buitenlandse gasten een zakje Rademaker’s hopjes mee naar huis?
Op zijn 19de verjaardag doet vader Van Ravesteyn zijn zoon Lo een machinefabriek cadeau. Hij kan dan alvast wennen aan het zakenleven. Met steun wordt het een florerende fabriek en…
Een machinefabriek. Dan denk je toch aan de min of meer zware industrie. Ze bouwen grote centrifuges en hebben een eigen ijzergieterij. En het logo? Waar komt dat vandaan?
Niks nieuws onder de zon. In 1540 wilde men ook al geen centraal afvalpunt voor de eigen deur hebben.
Van ‘RMI’ naar ‘RMI en RMI’, om dan, na jaren van zwoegen en zweten, weer terug te gaan naar ‘RMI’.
Als ze dan al niet bekend zijn van de koffie en de thee, dan toch zeker van het SHIE-project ‘Muurvlakte te huur’. Ga kijken aan de Brouwersgracht.
Dat zijn nog eens reuzen; maar wat zijn er veel geveld! Voor een schoorsteen zijn aparte stenen nodig, radiaalstenen. De schoorsteenbouwer had een eigen fabriek voor deze stenen.
De RAC-gebouwen, voorheen in gebruik voor het draaiend houden van mechanieken van voertuigen, worden deze nu beheerst door menselijke snelheid en vaardigheid.
Om er bij te horen heb je een Rijam-schoolagenda. Met kekke foto’s van popsterren en mooi gebonden met een linnen kaft. Ook docenten hebben er een, maar díe is saai!
De carrosseriebouwer zit in de Wagenstraat, en als hij dan uit wil breiden met onder anderen een wagenmakerij verlaat hij de Wagenstraat. En naar Rijswijk verhuist hij ook al niet.
Hier kwamen onder anderen Rachmaninov, Ravel, Bartók en Rubinstein aan huis. Dat kan toch niet iedereen zeggen!
Hij ontziet knieën. Hij maakt de vaste vloerbedekking mogelijk. Onderhoudt met zijn ‘meubelmondstukje’ de fluwelen crapauds. En nog steeds zijn er ontwikkelingen in dit product. Helaas niet meer door Ritsema.
De eerste autogarage van Nederland werd de bedrijfsvestiging van de RIVA, de Repartie Inrichting van Automobielen. We kent de Torengarage niet!
De een gaat failliet wanneer hij ‘op de pof’ verkoopt. Maar voor een ander is de ruime financieringsmogelijkheid een ‘unique selling point’. Het kan verkeren!
Italiaanse families waren het die het terrazzowerk naar Nederland brachten. Trouwens het mooie sierstuc kwam ook via Italianen, die al lopend van werk naar werk gingen, in Nederland terecht.
Koningsdag. Zes uur mijn bed uit. Half zeven, nog vóór de opening naar de vrijmarkt. Daar zie ik er één! Ik sla mijn slag. De dag kan niet meer stuk!
Heb je een hoestje? Ga je verven? Rare vlek in het vloerkleed? Last van likdoorns? Drang tot grote schoonmaak? Dan ga je naar De Salamander. In de jaren 70 zelfs…
Hij is er nog, of beter, weer, de prachtige houtzaagmolen De Salamander. Ga hem bekijken, het is een heerlijk fietstochtje langs De Vliet en als je goed oplet zie nog…
Een zwaargewicht onder de garagebedrijven. Natuurlijk vanwege de extra zware brug voor vrachtauto’s. Maar wat denk je van gepantserde limousines waarvoor het personeel gescreend wordt?
De eerste wortels stammen uit 1778 en geven de band met papier al aan. Van lompen naar papier, naar zakjes, naar drukwerk…. We weten praktisch alles van Scherrenberg!
Weliswaar hebben we een prachtige verzameling foto’s van Schilte, maar wie vertelt het verhaal? Wie weet er meer over dit bedrijf dat toch honderd (!) jaar bestaat?
Een twijfelaar, nachtkastjes, een kledingkast met spiegeldeur, en dan mogelijk een kaptafel met bankje of, als de slaapkamer erg ruim was, een tafeltje met twee stoelen. Dat is een slaapkamerameublement.
Nou, dat klinkt nogal technisch en daarmee voor velen van ons saai. Maarr… waarin vindt men deze techniek? Juist, ook in de Schottel(boot). Er is zelfs een heuse vereniging van.
Wat is dat toch heerlijk een naam te hebben die wat over je beroep zegt. Hoewel Benno Baksteen was piloot… Nee dan maar beter Schuijt bij de beurtvaart.
Meer dan honderd jaar nadat Gutenberg de boekdrukkunst heeft uitgevonden krijgt Nederland zijn eerste “ ‘s Lands Drukker”. Van de jongere geschiedenis van deze drukkerij is een mooie fotoserie bijgevoegd.
Een fabriek aan de wal, maar met producten voor op zee. Onmisbaar in Scheveningen zijn de garens waar Sea-Side Mills ook zeilen en visnetten van produceert.
De speelgoedwinkel voor het wat grotere muzikale kind, maar met een toegangsprocedure als bij een juwelier. Servaas zit in een zeer modern gebouw, een muzieknoot aan de gevel.
Wat zullen we ervan zeggen? Duchateau is zijn tijd, zo lijkt het, ver vooruit. Hij speelt met licht en weet voor elke ruimte de juiste oplossing met lamp of reflectie.
Eén van de oudste bedrijven en de enige multinational van Den Haag. Na omzwervingen in het centrum kwam Shell terecht in het Benoordenhout met een rijke staalkaart aan architectuur.
Wat is dat in het (licht-)logo van Siemens? Het lijkt wel of er iets door de S heen geschreven staat. Warempel het is een H. Waar komt die nu vandaan?
Als je goed oplet wanneer je door Den Haag toert, zie je geregeld panden die bij deze Melkinrichting horen. En er valt zoveel over te vertellen, kijk maar gauw!
Van Den Haag naar Dordt en weer terug is natuurlijk in 1785 zo’n beetje een ‘buitenlandse reis’. En nog steeds verzorgt Sillevis im- en export.
“Slaap wel prinsesje, slaap zacht. Slaap zacht, klein prinsesje, slaap zacht.” Het refrein uit het ‘Wiegenlied van het Koningskind’. En wie levert de wieg? Simonis!
Met een heel andere kijk op vis dan Herman Heyermans zegt Simonis dat vis betaalbaar moet zijn. Nee, de arme Kniertje vindt de vis te duur betaald…
Pas op dat je nu niet te hard van stapel loopt, anders moet straks het hele project wéér op de helling. Scheepstaal, toegepast in het dagelijks leven.
Ook het koninklijk huis heeft af en toe een loodgieter nodig. Slotboom & Zoon deden er opdrachten. Of de huidige loodgieters die Slotboom heten daar ook opdrachten hebben?
In het Haags Gemeentearchief is informatie over de drukkerij te vinden en niet zo’n beetje ook. Volgens de site is er een (1) meter documentatie!
Ai, dat doet zeer! Kijk toch eens naar de foto van het prachtige pand van Smulders aan de Binckhorstlaan, en kijk dan nu nog eens op Google.
Medeoprichter van Puffelen is zo te zeggen ‘kunstenaar’. Hij ontwerpt o.a. voor plateelfabriek Rozenburg. Geen wonder dat het bedrijf waarde hecht aan mooi vormgegeven tapijtontwerpen.
Voor wie het spoor na wil zoeken, zijn de Open Archieven een hulp: een notariële akte uit 1896, ten tijde van de verhuizing naar de huidige Zoutkeetsingel 40.
Wonderen zijn de wereld nog niet uit! Dat dit markante gebouw zijn verschillende gebruikers zo heeft kunnen overleven. Het heeft gelukkig de status van Rijksmonument.
Een familiebedrijf, van generatie op generatie is natuurlijk al heel bijzonder. Dat er een promotiefilm is, waarin je met ‘Stadhouder Elektronica’ kennis kunt maken, maakt het helemaal af.
Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte, had het goed met Nederland voor. Zo goed zelfs dat Napoleon hem weer terugriep. Hij liet Den Haag mooie dingen na.
“Met zulke rozen als op jouw wangen, zou ik mijn kamer willen behangen”, zong Dorus (Tom Manders). Dan zou het behang ‘om te zoenen’ zijn. Dus kijk gauw verder.
Twee jonge ambitieuze directeuren maken in de Scheveningse haven een vliegende start om enkele jaren later te vertrekken naar de immer markante ‘locatie met de klok’ aan de snelweg.
Niet iedereen kan thuis wassen en al of niet bij de ‘waterstoker’ heet water (en klodder groene zeep) halen, dus fijn dat Starrenburg er is. Maar wat is gordijnen spannen?
Kijk ook eens naar de leuke foto op de website van Steegman. Als dat geen fans van AC/DC zijn. En ‘High Voltage’ is ook voor deze mannen kinderspel!
Dat het belangrijk is om het verleden te documenteren weet SHIE als geen ander. Steltman weet dit ook. Hier slechts een voorproefje van een rijk verleden.
Ondanks dat er negen foto’s zijn, waarop o.a. een prachtig bedrijfspand staat, weten we over dit bedrijf erg weinig. Zelfs geen start- en einddatum. Wie helpt ons?
Oscar Wilde: “als het niet mogelijk is om meerdere keren te genieten van hetzelfde boek, is het niet de moeite waard om te lezen”. Arme boekverkoper.
We houden het hier kort, ondanks dat ze van vele markten thuis zijn. En vanaf nu loop je nooit meer zomaar langs de markante gevel van Herengracht nummer 9.
Prachtige liften en techniek! Maar het zal toch niet waar zijn dat de ‘liftboy’ de lift met de hand bedient? Een tekening van de “overbrenging” zou ons gerust kunnen stellen!
Hier lezen we vooral de geschiedenis van een aantal panden aan de Stille Veerkade, beginnend met de wijnhandel. In 2018 nog te bekijken op Monumentendag. Nu is het een woonhuis.
De stap van ‘pottenbakken’ naar ‘keramiek’ is allang genomen. Je wilt groter! Ovens worden te klein en je kan ook expertise voor het maken van zoiets groots gebruiken.
2 oktober 1951 is een gedenkwaardige dag. Er stonden drommen voor de etalage. Nu gaan we de deur er niet meer voor uit, maar blijven we juist thuis.
‘Traité de L’Autorité du Pape’ (1820); Geschiedenis der Haagsche Waterleiding (1915); Handleiding civiele verdediging voor het bedrijfsleven (1973). De drukker maakt het niet uit wat er van de persen rolt.
Een vroeg begin als boekverkoper, maar na enkele decennia zet Ten Hagen een bedrijf op met een eigen drukkerij en uitgeverij, vooral dienstbaar aan het Rooms Katholieke volksdeel. Onder meer…
Van een goed lopende roggebroodfabriek naar een eigen garagebedrijf is maar een kleine stap. Het onderhoud van de vloot bakkersauto’s vindt Ten Hoeve te duur. Hij start zijn eigen garagebedrijf.
Door een scriptschrijver kan deze familiegeschiedenis gemakkelijk omgezet worden in kostuumdrama, zoals ooit “De glazen stad” was.
Deze producent van huishoudelijke elektrische apparaten wordt na een eerste samenwerking met Philips uiteindelijk ook door het bedrijf overgenomen. Maar daarvoor heeft er wel het een en ander plaats gevonden.
Een gerenommeerde hoedenwinkel uit de Passage komt in 2022 opnieuw in de belangstelling na het vinden van duizenden hoeden in het verlaten pand. Chapeau!, draaiende mobiles met hoeden, wekken Ladies…
Van reparatie tot de verkoop van gerenommeerde fietsen vernoemd naar de eigen wijk, die ook de klantenkring vormde en zo kocht de baron van Twickel ook hier zijn rijwiel.
Van paard en wagen tot paardensport, alles was mogelijk bij Van der Touw. Hij was veel op Duindigt te vinden maar er werden ook kilometers gemaakt met vrachtwagens.
Vóór dat er gedrukt kan worden moet er eerst ‘inhoud en vorm’ zijn. Met de vorm bemoeit de typograaf zich. Maar dit trio bemoeit zich met méér dan dat!
Het samengaan van een mineraalwaterfabriek en een bierbrouwerij, mag dan voor de doorgewinterde bier- of mineraalwaterdrinker gruwelijk in de oren klinken, maar komt veel vaker voor.
Succes is kansen herkennen en omzetten in realiteit. En velen kunnen dit door ‘Succes’. Met zo’n naam als bedrijf kan en niet slecht gaan zou je denken en dat bleek…
Volkomen onduidelijk hoe een krant, opgericht door Thieme, Sijthoff en Nijhoff, en met eerste hoofdredacteur Menno Ter Braak, en schrijvers als Couperus, in de oorlog Duitse sympathieën heeft.
Een van de vele beurtvaartbedrijven die Den Haag rijk was, maar veel informatie is helaas niet voor handen van deze essentiële bedrijfstak voor de stedelijke economie.
Een handelsmaatschappij die van klantenbinding houdt. Daar had de Hollandsche huisvrouw wel lust toe: ze spaart de waardepunten in de vorm van munten dan ook vlijtig.
Daar staat hij dan. Fier glimmend in de ochtendzon. Zijn sprekende kleuren lachen je tegemoet. Wat ziet hij er weer betoverend uit, de loskraan op de Calandkade.
Hoe bent u aan uw metier gekomen? Is dat ook toeval, zoals bij Verwey? Het auto-tijdschrift is géén toeval. Dat komt door een vriendschap van Lugard.
We hebben toch de driekleur in Nederland? Ja, maar in Zuid-Afrika zijn het er vier en daar wordt op gedoeld! En de vouwfiets is niets nieuws en ‘tupperware- verkoopstrategieën’ ook…
Na bijna driehonderd jaar moet de zaak gesloten worden, terwijl er met 5 vocalen en nog 21 andere letters toch nog voor de eeuwigheid tekst te maken is…
De Scheveningse vissersvloot moest het eeuwen zonder haven doen. Na een aantal zware stormen kregen ze een zeehaven. Enkele decennia later volgde een volwaardige plek om hun vis te verhandelen.
Deze broodfabriek is weer zo’n coöperatieve onderneming uit de periode van de opkomende arbeidersbeweging. En wat een prachtige namen worden er soms gebruikt. Snuffel maar eens verder op de site.
Nog een loot uit de coöperatie ‘De Volharding’. Die overigens gesplitst zou kunnen worden in ziekenfonds én apotheek, maar ook kraamkliniek. Domela Nieuwenhuis sprak al over de organisatievorm ‘coöperatie’.
Op zijn vraag welke stalenkaarten hij voor mij mee zou nemen, antwoordde ik de schilder: “Nou, die waar u het liefst mee werkt”. Je raadt het antwoord al: “de Vos.”
We zouden ze nu ‘economische vluchtelingen’ noemen en waarschijnlijk meteen rechtsomkeer sturen. Maar de groep katholieke ‘Duitsers’ die naar het rijke Holland en Friesland trokken lieten ons vele winkels na.
Technische Botanie: zoiets kan alleen in Delft. Hèt specialisme van Iterson, collega hoogeschoolraadslid van Schiff, die, op basis van de verworven kennis, de Nederlandsche Gutta Percha Maatschappij opricht.
Doorzettingsvermogen! Daarmee is deze Frank en later zijn zoon Cor in één woord beschreven. En ze hebben ook lef bij het tonnen stapelen, ‘je houdt je hart vast’!
Koop je daar alleen handgemaakte spullen? Nee, je koopt er textiel, maar doordat textiel vroeger handgemaakt was, is de naam manufacturen blijven hangen.
In 1917 werd al een poging ondernomen om grootvuil te verbranden. Het kwam er pas echt van in de jaren 60, maar het was maar van korte duur.
Van maker van standaard hoge hoeden ontwikkelt Pauwels zich tot een gerenommeerd bedrijf dat van alle markten thuis is en allerlei onderdelen kan leveren voor een militair uniform.
Op de wereldtentoonstellingen in Luik (1905) en Brussel (1910) brengen ze o.a. een geldtelmachine, een automatische geldwisselaar en ‘bliksemafleiderspitsen’ mee, en slepen daar gouden medailles mee in de wacht.
Wat heeft Automobielbedrijf G. J. van der Wansem met de godin der schone kunsten Minerva te maken? Na Minerva kwam Packard. Voor de kenners niet minder goddelijk.
Om een werklozenuitkering te ontvangen moet je in de 20-er jaren van de vorige eeuw ‘stempelen’. Veel bureaucratisch gestempeld wordt er tegenwoordig niet meer; helaas voor Wartna.
1898 Dirk de Wit Hzn. richt in Purmerend een fabriek op van verpakte wasproducten voor huishoudelijk gebruik en winkelverkoop. De fabriek produceert wasproducten onder de namen ‘Bataaf’, ‘Bato’, ‘Black Boy’…
Op zoek naar meer informatie over deze rijwielfabriek, die is opgezet door een snelle wielrenner verschijnt een foto van een Waterreusproduct. En wat is het? Een bakfiets!
Vijfentwintig arbeiders werken er als er in 1952 een brand uitbreekt in de papieropslag, een grote ramp. Nu is het bedrijf weg en staat in de hal… een miniramp!
Veel plannen voor stoomtramlijnen en uiteindelijk reguliere buslijnen door het Westland, die nog steeds bestaan maar inmiddels al meerdere keren van naam zijn gewisseld.
Jammer dat zo’n markant bedrijf de deuren moet sluiten. Een winkel die onderscheidingen maakt hoort toch in ’s Gravenhage, van waaruit het toch al jaren lintjes regent.
Wat een heerlijke website met die Weense taarten en apfelstrudels. Je zou zomaar de tekst vergeten te schrijven voor deze zaak die met zijn tijd meegaat en tóch authentiek is.
Wat wist van Wijk waar de rest van Nederland nog geen weet van had? Hoezo stapte hij in 1936 van gashaarden en brandkasten over op gasmaskers?
Een wonderlijk geschiedenis hangt rond het behoud van dit pand. Helaas van de firma is nog weinig bekend. Hier kan nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.
De vierde generatie heeft nu een winkel in de Hoogstraat. Het motto ‘De naam is uw garantie’ lijkt nog steeds te gelden maar zink- en loodwerken worden niet meer genoemd.
Om betalingsachterstanden bij het gasbedrijf te voorkomen moet er een muntje (gaspenning) in de meter, die dan voor een bepaalde hoeveelheid gasdoorstroom zorgt. De speciale muntjes waren vooraf betaald.
Klein maar sprankelend begonnen, maar uitgegroeid tot een fris geheel met limonade en gazeuse en tevens handelskanaal voor de horeca voor de vruchtensappen van De Betuwe.
Een eeuwenoude traditie: mandenmaken voor hét transportmiddel in vroegere tijden. Ook een dergelijk historisch ambacht was Den Haag rijk. De firma beleefde een respectabele leeftijd.
Weinig herinneringen aan dit type ambacht resteren nog in de stad, maar de firma had een naam hoog te houden op dit bijzondere glaswerk.
‘Krijg nou de pip!’ is een verwensing naar een kippenziekte die ook wel ‘snot’ werd genoemd. De familie Wubben hield gelukkig zelf geen kippen, en had er geen last van.
Bijna 200 jaar weet groothandel Wyers het vol te houden en daarvan bijna een eeuw op een prominente plek aan de Prinsegracht in Den Haag.
Een pagina vol raadsels. Allereerst twee glazeniers met dezelfde naam? En dan nog een foto van het bedrijfspand waar alles waar een ruit in zit omrand en doorkruist is?
De grote vaste klanten genieten het geestrijke vocht: in het leger de hele week en in de kerk alleen ‘Zondag’s’?
Zoppi, een bekende Italiaanse familienaam. Ook een artiest die zeepbellen blaast. De Zoppi die we hier hebben, spatte niet uit elkaar toen de oprichter Zoppi in 1964 overleed.
In een stad met zoveel industriële activiteit en met zoveel hardwerkende mensen, is een biertje op zijn tijd niet te versmaden. Gelukkig is de brouwerij óók weer een Haags bedrijf!
De Zuid was een begrip in de grafische wereld, Later ook uitgeverij van vele titels en tijdschriften en hadden het voorrecht de Haagse stembiljetten te mogen drukken.
Een Utrechtse loodpletterij en buizentrekkerij splitst na het overlijden van de oprichter en daardoor start in Rijswijk een nieuwe loodpletterij, nog steeds succesvol onder de naam Uzimet.
Zuliani een Italiaanse terrazzobedrijf specialiseerde zich in het samenstellen en plaatsen van grote kleurige keramiek beelden in de openbare ruimte. Daarnaast maken zij ook het traditionele terrazzowerk op hoog niveau.
Voorlopig de hekkensluiter van het Haagsche Bedrijven Toen overzicht. Maar wat een uitsmijter is die gevel! En wat is het prachtig dat vele bedrijven ook klant van elkaar waren.
1896 Aannemer A. Volker en ingenieur A.M. v.d. Schalk dienen bij B&W van Rijswijk een verzoek in voor de oprichting van ‘eene stoomwasch, bleek- en strijkinrichting’ op een open terrein…