Ai, dat doet zeer! Kijk toch eens naar de foto van het prachtige pand van Smulders aan de Binckhorstlaan, en kijk dan nu nog eens op Google.

Historisch overzicht

1844ย  J. Smulders & Co opent een winkel voor kantoor-, teken- en schrijfbehoeften aan het Spui. Tot die tijd is Smulders ambtenaar en leert het vak van lithograaf van Franciscus Heijse. In 1838 treedt hij in dienst bij de dienst Bureau Militaire Zaken en Verkenningenย  van het Departement van Oorlog. Hij specialiseert zich in het maken van topografische kaarten.

1857ย  De firma verhuist naar de Spuistraat 55 en gaat zich onder meer toeleggen op het vervaardigen van landkaarten.

1858ย  De Historische Atlas van de Gehele Wereld wordt bij Smulders gedrukt.

1860ย  De Bodemkaart van Nederland voor Schoolgebruik door W.C.H. Staring op veertien bladen vervaardigt. Daarmee wordt de kiem gelegd voor de lithografische drukkerij.

1881-1882ย  De handel in papier is mede een bedrijfsactiviteit. In deze jaren levert Smulders al het postzegelpapier voor de Nederlandse postzegels.

1882ย  Smulders drukt de bekende prent van Vincent van Gogh ‘Sorrow’. Schilders als Jan Toorop en Isaac Israรซls zijn ook klant bij Smulders.

1883ย  De collectie kaarten is dermate uitgebreid dat er een catalogus verschijnt, met alle kaarten op voorraad leverbaar.

1860-1890ย  In deze periode is er een sterke band met het koningshuis. Smulders drukt verschillende wapens voor leden van het Koninklijk Huis. Met koning Willem III is er een speciale band. Als amateur lithograaf is de koning velen uren bij Smulders te gast. In 1867 laat Willem III een atelier inrichten voor Smulders bij Het Loo.

1895ย  De oprichter overlijdt en de beide zonen, Josephus George en Petrus (Piet), nemen de zaak over.

1917ย  Vanwege inmiddels krappe behuizing wordt het bedrijf verplaatst naar de toenmalige rand van de stad. Aan de Edisonstraat, hoek Laan van Meerdervoort betrekt de firma de voormalige rijwielfabriek van De Vierkleur.

1923ย  Zoon van Piet, Leo Smulders, komt in de zaak.

1929ย  De eerste offset pers doet zijn intrede in het bedrijf. Het is een tweetoerenpers op het grootst verkrijgbare drukformaat 91,5 x 124 cm.

1933ย  De tweede zoon, Jan, komt eveneens in de zaak.

1936ย  De eerste vouwmachine voor kartonnage wordt in gebruik genomen.

1940ย  De grootste tweekleurenpers die in de handel is, wordt aan de Edisonstraat geรฏnstalleerd. De drukkerij gaat zich steeds meer toeleggen op het drukken van affiches, folders en etiketten. Smulders heeft veel contacten met ontwerpers, die op hun beurt weer opdrachten meenemen. Eรฉn van de bekendste ontwerpers is de Hagenaar Jan Lavies.

1941ย  De Duitsers vorderen de grootformaat tweekleurenpers omdat Smulders weigert er Engelse stafkaarten voor de bezetter op te drukken. In 1946 weet Leo Smulders na veel zoeken de pers terug te vinden en terug naar Den Haag te brengen.

1945ย  De drukkerij drukt stafkaarten voor de geallieerden.

1951ย  De nieuwe drukkerij aan de Binckhorstlaan 176 wordt betrokken. Uiteindelijk werken er 120 mensen bij de drukkerij in de Binckhorst. Hier worden verpakkingen van Rang, King pepermunt, labels voor Caballero, Golden Fiction en Captain Grant geproduceerd. De twee Haagse sigarettenfabrieken Batschari en Laurens zijn goede klanten van de drukkerij.
Leo Smulders doet de commercie en start naast de drukkerij twee handelsondernemingen: Omnium en Centrolpool, uitgeverij enย  en kantoorboekhandel. Centrolpool exporteert kleurboeken en puzzels.

1956ย  Leo overlijdt en wordt opgevolgd door zijnย  zoon Piet.

1969ย  Het bedrijf viert zijn 125-jarig bestaan.

1973ย  Jan Smulders overlijdt.

1975ย  De enige aandeelhouder Piet Smulders besluit door de teruglopende klandizie het bedrijf te sluiten. De persen en machines worden verkocht aan drukkerij Mortelmans.

Productie

  • topografische kaarten
  • stadsplattegronden
  • affiches – samenwerking met bekende ontwerpers zoals Jan Lavies
  • verpakkingsmateriaal o.a. karton
  • wikkels voor bijvoorbeeld sigarettenpakjes van Laurens en Batschari
  • handelsdrukwerk, zoals flyers, folders, menu’s, wijnkaarten en programma’s voor bijvoorbeeld de HAL

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • L. van Velzen,ย Over lood, ossegal en drukkersverdriet, Den Haag, 1998, p.63-69.
  • K. Havelaar (red), De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging, Den Haag 2012 (VOM-reeks 2012-1), p. 173-175.