In deze rubriek kunt u de belangrijkste nieuwsitems van het afgelopen jaar terugvinden. Ook de laatste jaarverslagen van de SHIE zijn hier te raadplegen.

SHIE zoekt penningmeester

Wegens zijn gevorderde leeftijd wil onze huidige penningmeester het stokje overdragen. Wie volgt hem op?
De SHIE is een financieel gezonde stichting met circa 350 donateurs en een bestuur van vrijwilligers. Veel activiteiten gaan op projectbasis, waarvoor wij externe financiering en sponsoring zoeken. Het bestuur met leden van verschillende achtergronden werkt goed samen, verdeelt de taken in overleg en biedt ruimte voor eigen initiatieven.

Nieuwe SHIE-publicatie Brood. Daar zit wat in!

In dit jubileumjaar 2023, waarin de SHIE haar 30-jarig bestaan viert, verschijnt ook weer een nieuwe publicatie over een thema uit de Haagse economische geschiedenis. Dit keert draait het om de brood- en meelindustrie, die vanaf het midden van de 19de eeuw in opkomst kwam.

Spot On ! Brugwachtershuisjes uitgelicht

Helaas gebeurt er niet zoveel meer op het water rond en in de 1.000 brugwachtershuisjes, die er nog in Nederland zijn. De Stichting Brugwachtershuisje heeft zich als doelstelling gesteld om de huisjes een nieuwe bestemming te geven. Met deze herwaardering krijgen de brugwachtershuisje ook alle aandacht en wordt het behoud ervan gegarandeerd. Het jubileum van de stichting wordt ook een feestje voor het brugwachtershuisje van de Leeghwaterbrug.

Terugblik op Art Nouveau Festijn

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni 2022 vond het jaarlijkse Art Nouveau Festijn in Den Haag plaats. De Stichting Haags Industrieel Erfgoed leverde een paar mooie bijdragen aan dit bijzondere culturele weekend. Op vrijdag verzorgde bestuurslid Marja Langenberg een lezing over de Haagsche Automobiel Maatschappij. Voorzitter Koos Havelaar nam belangstellenden op vrijdag en zaterdag mee op twee bijzondere fiets- en wandeltochten.

Gezocht: SHIE-bestuurslid, communicatie en externe contacten

Door de steeds intensievere werkzaamheden van de SHIE en de nauwe betrokkenheid met het industrieel erfgoed in de regio en de in relatie hiermee op stapel staande nieuw- en verbouwplannen in de regio zijn we op zoek naar uitbreiding van het bestuur. We zijn vooral op zoek naar iemand die zich met de communicatie wil gaan bezig houden en het onderhouden van de externe contacten.

Renovatie voormalige Van Rijmenamfabriek

De ontwikkelingen rond de voormalige fabriek van Van Rijmenam aan de Fruitweg hebben we als SHIE vanaf het begin met veel belangstelling gevolgd. Inmiddels is de verbouwing nagenoeg afgerond en kregen we als SHIE-bestuur de gelegenheid langs te komen om het (bijna) eindresultaat met eigen ogen te aanschouwen. Afgelopen week werden we rondgeleid door de architecten Tjeerd Wessel en Leon Thier, die tekenden voor de verbouw en het herstel van deze fraaie fabriek uit 1955.

Herstel muurreclame en lancering muurreclame-app

Op dinsdag 9 november 2021 was er weer een feestelijk SHIE-bijeenkomst rond de oplevering van de herstelde muurreclame in de Newtonstraat van de voormalige Verhuizer Van Boheemen en de lancering van de app Haagse historische muurreclames.

Open Monumentendag 11 en 12 september 2021

Zaterdag en zondag 11 en 12 september zijn weer de Open Monumentendagen. Voor het industrieel erfgoed kunt op zaterdag naar het onlangs gerenoveerde voormalige Stationspostkantoor aan de Waldsorpstraat en op zondag fietsen door de Binckhorst.

De Enthovenbrug weer draaibaar!

De uit 1885 daterende draaibrug van de firma Enthoven staat op de nominatie voor een renovatie en … de brug wordt ook weer draaibaar gemaakt. Een bijzondere onderneming, die op verzoek van burgers tot stand is gekomen. De gemeente gaat vanaf november de werkzaamheden starten. De SHIE was ook betrokken bij de voorbereidingen.

Presentatie Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag

Vrijdag 9 oktober vond de presentatie plaats van het nieuwe SHIE-boek Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag, in De Besturing aan de Saturnusstraat. Helaas kon door de omstandigheden maar een beperkt aantal mensen worden ontvangen.

De Besturing is vernoemd naar de eerste gebruiker van het pand, de firma Schottel, een machinefabriek die onderdelen maakte voor de besturing van schepen en booreilanden. Het complex is één van de twaalf locaties die in het boek worden getoond en beschreven.