In deze rubriek kunt u de belangrijkste nieuwsitems van het afgelopen jaar terugvinden. Ook de laatste jaarverslagen van de SHIE zijn hier te raadplegen.

Binckhorstboek in wording

De voorbereidingen voor de nieuwe publicatie Nieuw in Oud 2 zijn al ver gevorderd. De historische verhalen van de bedrijven zijn uitgezocht en de eerste teksten zijn klaar. De laatste weken werden al een flink aantal van de twaalf geselecteerde projecten in de Binckhorst bezocht en gefotografeerd.

Eerste proef nieuw boek

De nieuwe publicatie over herbestemming van industrieel erfgoed, een samenwerking van SHIE en Eindeloos, vordert gestaag. Er is hard gewerkt aan onderzoek, tekst en foto’s en ook aan de vormgeving van het boek. Begin december wordt een tipje van de sluier opgelicht in een eerste proef.

Nieuwe publicatie ‘Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag’

SHIE en Eindeloos uitgevers zijn een nieuw samenwerkingsproject begonnen voor het samenstellen en uitgeven van een opmerkelijke en bijzonder vormgegeven publicatie. Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag. Herbestemming industrieel erfgoed. Om dit boek tot stand te brengen zoeken wij nog mensen die dit project financieel willen steunen en daarom starten wij 21 november een crowdfundingsactie.

Tentoonstelling ‘Aan de Laak’ in het Laaktheater

In het Laaktheater aan de Ferrandweg 4T is de tentoonstelling ‘Aan de Laak’ ingericht in de expositiegang van het theater. De kunstenares Mia Westerhof toont hier schilderijen en tekeningen die ze tijdens verbouwingen en sloop in de Laakhaven maakte. De tentoonstelling is te zien tot 31 oktober.

Speciale editie Open Monumentendag Laak

Op zondag 15 september is er een speciale editie van Open Monumenten Dag, die geheel in het teken staat van de wijk Laak. Ook het industrieel erfgoed van de Laakhaven staat in de schijnwerpers deze dag. De SHIE is present in de RAC-hallen waar we tussen 11. 00 en 14.30 uur rondleidingen geven door het complex nog net voordat het verbouwd gaat worden. Dat geeft de gelegenheid om nog de originele ruimte te ervaren. Iets verderop is ook Maakhaven te bezoeken en vanzelfsprekend de onlangs gerestaureerde havenkranen aan de kades.

Bedrijfsfilm en wandeling Laakhaven

Nieuws Bedrijfsfilms en wandeling Laakhaven Op zondagmiddag 29 september presenteert het Laaktheater in samenwerking met de SHIE onder de titel De werkers van Laak een filmprogramma met toelichting over het industriële verleden van de wijk met aansluitend een wandeling door een gedeelte van de Laakhaven. Na een inleiding over de ontwikkeling van de Haagse industrie volgen…

Symposium broedplaatsen en industrieel erfgoed

Zijn broedplaatsen en industrieel erfgoed een gouden combinatie? Een studiemiddag in Maakhaven aan de Lulofsdwarsstraat/Calandkade gaat in op deze interessante vraag. De middag wordt georganiseerd op vrijdag 27 september door de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) in samenwerking met Dutch Creative Residency Network (DCRN) en de SHIE.

Laakhavenkraan verplaatst

Op dinsdag 23 juli was de lang verwachte verplaatsing van de kraan van de firma Verhulst gepland. Het vormde een spectaculaire klus voor de firma Beens, die de aanleg van de kades verzorgt en kranenfirma Schot, die met groot materieel uitrukte en ’s morgens vroeg startte met de voorbereidingen voor het in de takels hangen van de kraan. Rond het middaguur was het dan zo ver, de takels stonden strak.

Bedrijfsfilm en wandeling Laakhaven

Op zondagmiddag 19 mei presenteert het Laaktheater i.s.m. de SHIE, onder het titel Echo’s van de werkvloer een filmprogramma met toelichting over het industriële verleden van de wijk met aansluitend een wandeling door een gedeelte van de Laakhaven.