In deze rubriek kunt u de belangrijkste nieuwsitems van het afgelopen jaar terugvinden. Ook de laatste jaarverslagen van de SHIE zijn hier te raadplegen.

Renovatie Laakhavenkranen afgerond

Nieuws Renovatie Laakhavenkranen afgerond Afgelopen week is ook de tweede kraan aan de Calandkade uit de steigers gekomen en staat nu te schitteren aan de kade. Beide kranen aan het hoofdkanaal van de Laakhaven, vlakbij de Petroleumhaven, zijn na een grondige schoonmaakbeurt gestraald en van meerdere verflagen voorzien. De kranen hebben weer de oorspronkelijke bedrijfskleur…

Boek Hollands Spoor verliest nipt de Die Haghe Prijs 2018

Op donderdag 1 november werd in de glazenzaal bij de Synagoge aan de Prinsessegracht bekend gemaakt welk boek bekroond wordt met de Die Haghe Prijs 2018. Ook de uitgave van Hollands Spoor Een Koninklijk treinstation dong mee als één van de drie genomineerden. Ondanks de lovende woorden van de vakjury ging de prijs onze neus voorbij en ging naar het boek over de Haagse Diakonie.
Een aantal fragmenten uit het juryrapport volgen hierbij uiteraard toegespitst op Hollands Spoor:

Kadewerkzaamheden Petroleumhaven

Nieuws Kadewerkzaamheden Petroleumhaven Kortgeleden waren we te gast op de bouwplaats aan de Petroleumhaven in de Laakhaven. We berichten u al eerder over het verwijderen van de olievang op deze plek. Ook de rest van het water en de kades zijn schoon gemaakt. De Beens Groep uit Genemuiden is hier bezig om de kade rondom de…

Renovatie Laakhavenkranen op stoom

De renovatie van de eerste kraan, aan de Neherkade, nadert zijn voltooiing. De verf is inmiddels aangebracht en de kraan blinkt weer in zijn originele Fabriton bedrijfskleuren. Als het glaswerk van de cabine is gezet kunnen het witte omhulsel en de steigers weer verwijderd worden en is de kraan voor iedereen zichtbaar.

Laakhavenkranen in renovatie

Langs de kades van het Laakhavenkanaal zijn twee kranen overgebleven van de vroegere bedrijvigheid hier ter plekke. In de jaren 70 werden de kranen aangeschaft door de firma Herweijer aan de Neherkade voor zowel eigen gebruik als voor de firma Verhulst aan de Calandkade. De kraan aan de Neherkade was ooit in gebruik bij de firma Herweijer en voor de Fabriton betoncentrale. De Fabriton betoncentrale werd in 1958 gestart als een gezamenlijk bedrijf van de zand- en grinthandel H.A. Herweijer van de Binckhorstlaan en de gelijksoortige firma A.C. Herweijer aan de Neherkade.
Enige tijd geleden werden de kranen aangemerkt als gemeentelijk monument en kort geleden is een renovatietraject gestart.
De firma Kuurman West heeft van de gemeente de opdracht gekregen om de kranen op te knappen. Eerst verrees er een steiger rondom de kraan aan de Neherkade, een gespecialiseerd karwei om alle steigerdelen zo te passen, dat de werkmensen overal bij kunnen komen. Vervolgens werd de gehele kraan aan het zicht onttrokken door over de steigers krimpfolie te spannen.

Dag van de Haagse Architectuur

Zaterdag 2 juni is het de Dag van de Architectuur. De SHIE doet ook dit jaar weer mee en verzorgt een activiteit in de voormalige Philipsfabriek aan de Televisiestraat – Fruitweg. De Philipsfabriek is een ontwerp van architect Dirk Roosenburg en werd in 1958 officieel in gebruik genomen. Hier werden door Philips telefooncentrales vervaardigd.

De Laakhaven APP

Na het succes van de Binckhorst-App is de SHIE verder gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe app voor het oudste Haagse industriegebied. Voor de Laakhaven, ontworpen rond 1890 en vanaf 1900 tot 1930 aangelegd, maakten we reeds in 1988 een wandelroute, die inmiddels weinig houvast meer bied. Nu is er dan een app waarmee iedereen het sterk veranderde gebied kan gaan verkennen en op zoek kan naar de laatste industrieel erfgoed relicten.

Presentatie Haagvaarder 97

Op zaterdagmorgen 19 mei werd in het Pianino Theater in Mooof aan de Binckhorstlaan de nieuwe Haagvaarder gepresenteert. In Haagvaarder 97 staat dit keer de Haagse 20ste-eeuwse pianofabriek Rippen centraal. De locatie was daarom goed gekozen want het theater is de thuisbasis van de Stichting Pianobouw Nederland, die in een nabij gelegene ruimte ook een verzameling Nederlandse piano’s en vleugels heeft staan. Onder deze piano’s zijn uiteraard ook diverse Haagse producten te vinden, onder meer van de firma Schrumpf, Cuijpers en enkele van Rippen.

Lancering vernieuwde Binckhorst-app

Op vrijdag 6 oktober werd in de overvolle hal van de Besturing aan de Saturnusstraat, de voormalige bedrijfshal van de firma Schottel, de vernieuwde en uitgebreide Binckhorst-app gepresenteerd.

SHIE-voorzitter Koos Havelaar overhandigde aan wethouder Revis de brochure die bij de app is ontwikkeld om de achtergrond, het historische verhaal van het gebied, te beschrijven en een toelichting te geven op de app. Daarmee werd de app officieel gelanceerd. Op de app staan 56 locaties waarover in tekst, beeld en geluid historische informatie wordt gegeven, maar ook geschetst wordt hoe de huidige ontwikkelingen zijn op de betreffende plek.

SHIE presentatie vernieuwde Binckhorst-app

In het kader van het I’M Binckfestival 2017 presenteert de SHIE de vernieuwde Binckhorst-app met brochure in De Besturing, Saturnusstraat 89-91. De brochure vormt een handleiding en toelichting voor een ontdekkingstocht met de Binckhorst-App door dit typisch Haagse gebied. Op vrijdag 6 oktober zal na het debat in De Besturing rond 18.00 uur aan wethouder Revis de brochure officieel worden overhandigd.