Hier treft u de meest recente nieuwsitems aan

Nieuwe publicatie ‘Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag’

SHIE en Eindeloos uitgevers zijn een nieuw samenwerkingsproject begonnen voor het samenstellen en uitgeven van een opmerkelijke en bijzonder vormgegeven publicatie. Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag. Herbestemming industrieel erfgoed. Om dit boek tot stand te brengen zoeken wij nog mensen die dit project financieel willen steunen en daarom starten wij 21 november een crowdfundingsactie.

Lees verder!

Speciale editie Open Monumentendag Laak

Op zondag 15 september is er een speciale editie van Open Monumenten Dag, die geheel in het teken staat van de wijk Laak. Ook het industrieel erfgoed van de Laakhaven staat in de schijnwerpers deze dag. De SHIE is present in de RAC-hallen waar we tussen 11. 00 en 14.30 uur rondleidingen geven door het complex nog net voordat het verbouwd gaat worden. Dat geeft de gelegenheid om nog de originele ruimte te ervaren. Iets verderop is ook Maakhaven te bezoeken en vanzelfsprekend de onlangs gerestaureerde havenkranen aan de kades.

Lees verder!

Bedrijfsfilm en wandeling Laakhaven

Nieuws Bedrijfsfilms en wandeling Laakhaven Op zondagmiddag 29 september presenteert het Laaktheater in samenwerking met de SHIE onder de titel De werkers van Laak een filmprogramma met toelichting over het industriële verleden van de wijk met aansluitend een wandeling door een gedeelte van de Laakhaven. Na een inleiding over de ontwikkeling van de Haagse industrie volgen…

Lees verder!

Symposium broedplaatsen en industrieel erfgoed

Zijn broedplaatsen en industrieel erfgoed een gouden combinatie? Een studiemiddag in Maakhaven aan de Lulofsdwarsstraat/Calandkade gaat in op deze interessante vraag. De middag wordt georganiseerd op vrijdag 27 september door de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) in samenwerking met Dutch Creative Residency Network (DCRN) en de SHIE.

Lees verder!

Laakhavenkraan verplaatst

Op dinsdag 23 juli was de lang verwachte verplaatsing van de kraan van de firma Verhulst gepland. Het vormde een spectaculaire klus voor de firma Beens, die de aanleg van de kades verzorgt en kranenfirma Schot, die met groot materieel uitrukte en ’s morgens vroeg startte met de voorbereidingen voor het in de takels hangen van de kraan. Rond het middaguur was het dan zo ver, de takels stonden strak.

Lees verder!

SHIE 25 jaar

Nieuws SHIE 25 jaar Op vrijdag 1 maart vierden we het 25-jarig jubileum van de SHIE en het verschijnen van de 100-ste Haagvaarder met een symposium gewijd aan het verhalen vertellen. Satdshistoricus Wim Willems vertelde over de geschiedenis van de Haagse Nutsspaarbank waarvan de idealen voortleven in Fonds 1818. Ellen Steendam en Marloes Wellenberg van…

Lees verder!

Bewaard en Bewonderd, Industrieel Erfgoed in de Haagse regio

Dit jaar bestaat de SHIE 25 jaar en begin 2019 verschijnt de 100ste Haagvaarder. Twee gebeurtenissen, die de SHIE niet zomaar voorbij laat gaan. Ter gelegenheid van beide jubilea verschijnt in maart 2019 een nieuwe publicatie: Bewaard en Bewonderd, Industrieel Erfgoed in de Haagse regio, een uitgave van de Walburg Pers in samenwerking met de SHIE. Uitgangspunt van deze publicatie is om een breed publiek bekend te maken met de grote diversiteit en rijkdom van het thema industrieel erfgoed. Een publicatie met naast een historische achtergrond ook een beeldverhaal over de ontwikkeling van de nijverheid in de regio en een keuze uit de producten en andere objecten die we in 25 jaar voorbij hebben zien komen. De voorbeelden zijn terug te vinden in de stad: op straat, in interieurs, in archieven en musea.

Lees verder!