Hier treft u de meest recente nieuwsitems aan

Dag van de Architectuur – 8 juni 2024

Zaterdag 8 juni 2024 is het weer de jaarlijkse Dag van de Architectuur en dit jaar doet de SHIE weer volop mee. Het voormalige gebouw van de Jan Jaarsma haardenfabriek aan de Fahrenheitstraat is die dag tussen 11. 00 en 16.00 uur te bezoeken. De entree is aan de Ampèrestraat 46.

Lees verder!

Feestelijke opening Hemsterhuisstraatbrug

Dinsdagmiddag 14 mei 2024 was het dan zover, met stralend weer vond de feestelijk opening plaats van de Hemsterhuisstraatbrug. Veel wijkbewoners waren erbij naast diverse genodigden van betrokken organisaties. Wethouder Robert Barker gaf een toelichting op het gehele proces van de restauratie van de brug en het herstel van de kade aan de Noordwal.

Lees verder!

Brug Enthoven terug

Dinsdag 16 januari 2024, ’s morgen vroeg, wordt de gietijzeren spil geplaatst, waarop de draaibrug gaat rusten, op het herstelde en deels verbouwde schiereilandje in de gracht. Niet veel later hangt de brug in de takels.

Lees verder!

SHIE-jubileum – 30 jaar

Vrijdag 3 november vierde de SHIE samen met meer dan 100 donateurs en andere genodigden het 6de lustrum in zaal Concordia aan het Hogezand. Een bijzondere locatie met een rijk industrieel verleden van vakbondssociëteit Concordia naar drukkerij Voortvaren.

Lees verder!

Brood. Daar zit wat in!

In het kader van het 30-jarig jubileum van de SHIE verscheen 3 november een nieuwe publicatie over de brood- en meelindustrie in de Haagse regio. Het boek is samen met Eindeloos ontwerpen en uitgeven tot stand gekomen en is weer een fraaie uitgave geworden. Hierin is aandacht voor de grote industriële brood- en meelfabrieken, zoals Lensvelt Nicola, Paul C. Kaiser, Hus en Koechlin.

Lees verder!

Dag van de Architectuur 17 juni 2023

nieuws Dag van de Architectuur 17 juni 2023 Zaterdag 17 juni is het weer de jaarlijkse Dag van de Architectuur en dit jaar doet de SHIE weer volop mee. Het is gelukt om het voormalige fabrieksgebouw van de firma Van Rijmenam aan de Fruitweg 17 open te stellen, met dank aan de diensten SZW en…

Lees verder!

Lezing fabrieksschoorstenen

In het kader van het Europees jaar van de fabrieksschoorsteen houdt de SHIE als jubileumactiviteit een lezing over de Haagse fabrieksschoorsteen. Een bouwwerk dat symbool staat voor de industriële ontwikkeling. In Nederland zijn er meer dan 10.000 fabrieksschoorstenen gebouwd, hiervan resteren er nu nog zo’n 750.

Lees verder!

Spot On! Leeghwaterbrug

Nieuws Spot On! Leeghwaterbrug Op zondag 20 november werd in de stromende regen het licht van het lichtkunstwerk van kunstenaar Marco Broeders van Co2RO ontstoken door wethouder Saskia Bruines van Cultuur en Erfgoed. Dit kunstwerk kwam tot stand in het kader van het tienjarig bestaan van de landelijke stichting Brugwachtershuisjes. Deze stichting heeft in het…

Lees verder!

Haagvaarder 113 over Philips Telecommunicatiefabriek

Op woensdag 25 mei vond in The New Farm aan de Televisiestraat de presentatie plaats van Haagvaarder 113. Dit nieuwe nummer is geheel gewijd aan de voormalige Philips Telecommunicatiefabriek die van 1958 tot 1994 in het pand gevestigd was en aan de nieuwe gebruikers van het gebouw. Voorzitter Koos Havelaar overhandigde het eerste exemplaar van de Haagvaarder aan Roderik Wuite, directeur van Starterspanden.

Lees verder!

Enthovenbrug in de takels

Al weer enige tijd geleden kondigden we de renovatie en het weer draaibaar maken van de Enthovenbrug aan tussen de Noordwal en de Veenkade. Met enige vertraging is het dan nu zo ver. Vanaf 1 april zijn de werkzaamheden begonnen en vrijdag 8 april hing de brug in de takels.

Lees verder!