Hier treft u de meest recente nieuwsitems aan

Brug Enthoven terug

Dinsdag 16 januari 2024, ’s morgen vroeg, wordt de gietijzeren spil geplaatst, waarop de draaibrug gaat rusten, op het herstelde en deels verbouwde schiereilandje in de gracht. Niet veel later hangt de brug in de takels.

Lees verder!

SHIE zoekt penningmeester

Wegens zijn gevorderde leeftijd wil onze huidige penningmeester het stokje overdragen. Wie volgt hem op?
De SHIE is een financieel gezonde stichting met circa 350 donateurs en een bestuur van vrijwilligers. Veel activiteiten gaan op projectbasis, waarvoor wij externe financiering en sponsoring zoeken. Het bestuur met leden van verschillende achtergronden werkt goed samen, verdeelt de taken in overleg en biedt ruimte voor eigen initiatieven.

Lees verder!

SHIE-jubileum – 30 jaar

Vrijdag 3 november vierde de SHIE samen met meer dan 100 donateurs en andere genodigden het 6de lustrum in zaal Concordia aan het Hogezand. Een bijzondere locatie met een rijk industrieel verleden van vakbondssociëteit Concordia naar drukkerij Voortvaren.

Lees verder!

Brood. Daar zit wat in!

In het kader van het 30-jarig jubileum van de SHIE verscheen 3 november een nieuwe publicatie over de brood- en meelindustrie in de Haagse regio. Het boek is samen met Eindeloos ontwerpen en uitgeven tot stand gekomen en is weer een fraaie uitgave geworden. Hierin is aandacht voor de grote industriële brood- en meelfabrieken, zoals Lensvelt Nicola, Paul C. Kaiser, Hus en Koechlin.

Lees verder!

Dag van de Architectuur 17 juni 2023

nieuws Dag van de Architectuur 17 juni 2023 Zaterdag 17 juni is het weer de jaarlijkse Dag van de Architectuur en dit jaar doet de SHIE weer volop mee. Het is gelukt om het voormalige fabrieksgebouw van de firma Van Rijmenam aan de Fruitweg 17 open te stellen, met dank aan de diensten SZW en…

Lees verder!

Lezing fabrieksschoorstenen

In het kader van het Europees jaar van de fabrieksschoorsteen houdt de SHIE als jubileumactiviteit een lezing over de Haagse fabrieksschoorsteen. Een bouwwerk dat symbool staat voor de industriële ontwikkeling. In Nederland zijn er meer dan 10.000 fabrieksschoorstenen gebouwd, hiervan resteren er nu nog zo’n 750.

Lees verder!

Spot On! Leeghwaterbrug

Nieuws Spot On! Leeghwaterbrug Op zondag 20 november werd in de stromende regen het licht van het lichtkunstwerk van kunstenaar Marco Broeders van Co2RO ontstoken door wethouder Saskia Bruines van Cultuur en Erfgoed. Dit kunstwerk kwam tot stand in het kader van het tienjarig bestaan van de landelijke stichting Brugwachtershuisjes. Deze stichting heeft in het…

Lees verder!

Spot On ! Brugwachtershuisjes uitgelicht

Helaas gebeurt er niet zoveel meer op het water rond en in de 1.000 brugwachtershuisjes, die er nog in Nederland zijn. De Stichting Brugwachtershuisje heeft zich als doelstelling gesteld om de huisjes een nieuwe bestemming te geven. Met deze herwaardering krijgen de brugwachtershuisje ook alle aandacht en wordt het behoud ervan gegarandeerd. Het jubileum van de stichting wordt ook een feestje voor het brugwachtershuisje van de Leeghwaterbrug.

Lees verder!

Terugblik op Art Nouveau Festijn

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni 2022 vond het jaarlijkse Art Nouveau Festijn in Den Haag plaats. De Stichting Haags Industrieel Erfgoed leverde een paar mooie bijdragen aan dit bijzondere culturele weekend. Op vrijdag verzorgde bestuurslid Marja Langenberg een lezing over de Haagsche Automobiel Maatschappij. Voorzitter Koos Havelaar nam belangstellenden op vrijdag en zaterdag mee op twee bijzondere fiets- en wandeltochten.

Lees verder!