Vanuit de zaak van zijn vader (naast brandstoffenhandel ook transportbedrijf) neemt broer L. Gordijn de brandstoffenhandel over. Hij ziet op tijd dat het doek gaat vallen en richt FIJNFIX op.

Historisch overzicht

1907 L. Gordijn, van origine beurtvaartschipper, start een brandstoffenhandel in de Kerkstraat in Voorburg. De familie woonde hier en had er ook een winkel.Kolen worden thuis bezorgd met paard en wagen. Gordijn heeft ook een motorbootdienst op Rotterdam, waarmee naast kolen ook andere goederen worden vervoerd.

1928 Het bedrijf en de familie verhuist naar het einde van de Voorhofstraat, een pand gelegen aan het water, met een grote opslagruimte.
In de zomerperiode, als het rustig is met de kolen, worden de vrachtwagens ingezet voor transport van andere goederen. Hieruit groeit een transportbedrijf.

1941 Het bedrijf wordt gesplitst, A.C.G. Gordijn gaat verder als expeditiebedrijf.

1949 Leonardus Cornelus neemt de brandstoffenhandel over van zijn vader en zet die voort onder de naam L. Gordijn.

Jaren 60 Een aantal Voorburgse kolenhandelaren, waaronder Gordijn slaan de handen ineen en richten de Coöperatieve Vereniging van Voorburgse Brandstoffenhandelaren (VVB) op.
Het doel van de VVB was: “voor gezamenlijke rekening de opslag, inkoop, verwerking, verpakking en distributie van vloeibare, vaste en gasvormige brandstoffen te verzorgen”

1966 De VVB gaat onder de naam Randstad Warmte vanuit een grote opslagruimte aan de Binckhorstlaan gezamenlijk de inkoop, opslag en expeditie van kolen verzorgen. De kolen worden via het spoor aangevoerd.

1976 Einde van de kolenhandel. L. Gordijn heeft inmiddels FijnFix opgericht.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal