Uitvinder van de ‘dubbelwerkende wrijvingskoppeling’ Pleijte wordt machinespecialist met specialiteit in grafische apparaten, maar de tijd haalt de techniek in. Het bedrijf schakelt over op apparaten voor ziekenhuizen.

Historisch overzicht

Ca,. 1920  L. Pleijte wordt directeur van de smederij van de familie Cusell aan de Nieuwe Molstraat (Mecuzo: Metaalindustrie v/h Wed. J.F. Cusell en Zn)

1928  Start van de machinefabriek L. Pleyte aan het Groenewegje 121-122 als herstelwerkplaats van machines, motoren, werktuigen en auto’s.

1934  Verhuizing naar de Wagenstraat 152. (Wagenplein) met later uitbreiding van 150 tot 154. Het bedrijf specialiseert zich in dienstverlening aan de grafisch industrie. Men kan door de locatie snelle service leveren aan drukkerijen in het Haagse centrum.
De schoonzoon J.J. H. Helder komt in het bedrijf. Hij wordt later de directeur/eigenaar.

Na 1945  Verdere specialisatie in werk voor de grafische industrie.

Ca. 1970  Pleyte is hét bedrijf voor de krantendrukkerijen in Nederland. De firma levert galeikasten, lood- en vormenwagens, lik-, letter- en distributierollen en inkttankinstallaties.
Het wordt steeds lastiger om vanaf het drukke Wagenplein producten aan en af te voeren én de digitalisering van druktechnieken kondigde zich aan. Het nevenbedrijf Materia Nova, gespecialiseerd in apparatuur voor ziekenhuizen, geeft uitkomst. Levering van automatische bedpanspoelers en elektrisch verwarmde voedseltransportwagens.

1989  Na het overlijden van directeur R.F. Sciarone neemt zoon H.P. Sciarone de leiding over.

1998  De gemeente wil de Wagenstraat een facelift geven en daarin is geen plaats meer voor Pleyte.

2004  Einde van het bedrijf. Achter de gevels aan het plein worden de panden gesloopt en vervangen door een café-restaurant en studentenwoningen.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

H. Klomp, “Machinefabriek L. Pleyte, Wagenstraat 150-154”, Haagvaarder 90