Van ‘RMI’ naar ‘RMI en RMI’, om dan, na jaren van zwoegen en zweten, weer terug te gaan naar ‘RMI’.

Historisch overzicht

1934- 1940  De Rotterdamse Melk Inrichting (RMI, oprichtingsdatum 1879) opent in Den Haag een filiaal door de overname van de “Verenigde Zuivelbereiders” en doopt haar de ‘Residentie Melk Inrichting’.
RMI heeft daarmee gelijk een groot distributie- en verkoopnetwerk in Den Haag. Het bedrijf is, net als de Sierkan, voorloper in de transformatie van ‘melk van de boer’ naar de zuivelindustrie. Het worden de melkhygiënisten genoemd. De fabriek van RMI is gevestigd aan de Geestbrugkade in Rijswijk.
Het bedrijf heeft eigen melkslijters en zestien melkwinkels waarvan sommigen met salon, waar je een lekker glas kan drinken. Door verdere overnames (o.a. van de coöperatieve melkinrichting ‘De Landbouw’) verkrijgt het een goede spreiding over de stad met in totaal 28 verkooppunten.

1949  P. Hus (van de bakkersfamilie) wordt door de Rotterdamse RMI als bedrijfsleider aangesteld, met de taak verlies in winst om te zetten. Zijn ervaring bij de bakkerij en de distributie van brood kan hij goed gebruiken. Hij biedt verliesgevende wijken gratis aan concurrenten aan!
Er zijn dan nog 15 winkels overgebleven en 83 bezorgers, waarvan de wagens voorzien zijn van groen-gele kleuren.

1955-1960  De winkels breiden hun assortiment en krijgen een nieuwe inrichting: de Gelders winkels.

1955  Pieter Hus wordt naar Rotterdam overgeplaatst en er komt een interim-manager die de opdracht heeft het bedrijf te verkopen. Aan wie dan ook, maar NIET aan de Sierkan. En zo geschiedt, hoewel de Sierkan toch een paar winkels koopt.

1958  De RMI besluit haar bezorgnet op te heffen.

1959  Eerste proef met een zelfbedieningswinkel, een ‘lichte vorm’ ervan.

ca. 1960  De RMI stopt in de Haagse regio. Hiermee staat de R uit RMI weer alleen voor Rotterdam.

 

Locaties:  Fabriek: Geestbrugkade, Rijswijk

Winkels: Stevinstraat, Keizerstraat, Pluvierstraat, Vlierboomstraat, Fahrenheitstraat, Goudenregenstraat, Beeklaan, Dierenselaan, Terletstraat, Thorbeckelaan, van der Vennestraat, Wapserveenstraat, Nassauplein, Van Hogenhoucklaan en Parkweg, Voorburg

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal