De eerste autogarage van Nederland werd de bedrijfsvestiging van de RIVA, de Repartie Inrichting van Automobielen. We kent de Torengarage niet!

Historisch overzicht

1916 Oprichting door de Amsterdammers J.N.J. van Aken , G. Kerst en A. Bernard van de Repartie Inrichting van Automobielen (RIVA)

1923 De firma weet het dealerschap van Ford-auto’s te verwerven.

1927 Opening van een nieuw pand met een showroom, verkoopafdeling, werkplaats met magazijn en een reparatieafdeling.
Naderhand wordt de RIVA ook dealer van Opel, DAF, General Motors en Chevrolet. Het bedrijf opent diverse filialen met showrooms en reparatiewerkplaatsen in het land.

1931 RIVA koopt de aandelen van de NV Residentie daarmee wordt bedrijfsleider G. Heijn  eigenaar van de Torengarage. De locatie wordt verhuurd maar wordt geen succes.

1932 Het Haagse bedrijf wordt verzelfstandigd.

1954 Het bedrijf gaat naar de beurs.

1957 De RIVA betrekt de voormalige Atlas Triplexfabriek, ca. 7.400 m² voorzien van autolift, aan het Leeghwaterplein 15. Hier wordt de reparatieafdeling, werkplaatsen en het hoofdmagazijn gevestigd.

1975 Reorganisatie in het Haagse bedrijf.

1988 Na een grondruil met de gemeente voor de grond van de Torengarage en de garage aan het Leeghwaterplein, krijgt de RIVA grond aan de Binckhorstlaan, hoek Mercuriusweg. Aadic Bouw realiseert hier een nieuw bedrijfspand voor de RIVA naar ontwerp van architect Jos Heesbeen. De showrooms zijn aan de Binckhorstlaan en de werkplaatsen aan de Mercuriusweg. De kenmerkende ronde vorm van het hoofdgebouw, een vertrouwd beeld voor het bedrijf, refereert aan typerende vorm van de Torengarage.

1991 De naam RIVA verdwijnt en verandert in Athlon NV

1993 Afstoting van de RIVA Megadealers Den Haag en Amsterdam. RIVA Holding vestigt zich in Rijswijk waarin diverse Haagse garagebedrijven zijn ondergebracht, zoals Wittebrug.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • Ons Amsterdam
  • Van NV R.I.V.A. naar RIVA NV, 1916-1991, Rotterdam 1991