Gefken kent een verrassende bedrijfsgang: van platenproducent naar platenkoffers tot een geavanceerde ‘lego’-koffer met allerlei innoverende toepassingen.

Historisch overzicht

1959 Anton Gefken gaat van start met het produceren van platenkoffers. Als vertegenwoordiger van platenkoffers en aanverwante artikelen is hij bekend met deze markt. Hij vindt ruimte in een voormalige dokterspraktijk aan de Voorburgseweg in Leidschendam.

Jaren 60 Gefken verhuist naar de Veursestraatweg in Leidschendam. Naast platenkoffers produceert de firma hier ook koffers voor cassettebandjes en later ook voor CD’s en DVD’s. Het bedrijf bied werk aan tien tot twaalf mensen.

1973 Gefken betrekt een nieuwe fabriek aan de Industrieweg in Pijnacker.
Zoon Michel werkt ook mee in het bedrijf, hij gaat op pad als vertegenwoordiger.

1983 Zoon Michel neemt het bedrijf over van zijn vader. Hij verdiept zich in de mogelijkheden van aluminium profielen. Hij ontwierp een soort ‘lego-koffer’, die met een beperkt aantal onderdelen in verschillende maten, legio mogelijkheden biedt.

1994 Grote investeringen voor het bewerken van de aluminium profielen.
Een grote opdracht voor 20.000 koffers redt het bedrijf van een dreigend faillissement. De koffers worden voorzien van op maat gemaakte interieurs.

1996 Bij de introductie van het flexwerken bij een grote verzekeringsmaatschappij levert Gefken 2200 naar wens gemaakte rolkoffers.

2000 Gefken laat een nieuw pand bouwen aan de Donau in Den Haag. Het bedrijf groeit her verder, nieuwe machines worden aangeschaft.
Inmiddels is met Wouter de derde generatie Gefken aangetreden.

2009 Bij het 50-jarig bestaan wordt de door Wouter ontworpen fligtcase geïntroduceerd.

2020 Wouter volgt zijn vader op als directeur. Het bedrijf blijft innoveren, met nieuwe toepassingen, o.a. bakken voor fietstransport en ook geklimatiseerde schokvrije kasten voor het vervoer van kunstwerken.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • Interview met Michel Gefken op 28 januari 2020, een samenvatting is te lezen in de rubriek Echo’s van de werkvloer.
  • www.gefken.nl
  • J. Havelaar, “Van platenkoffer naar veelzijdige koffers Gefken Kofferfabriek”, Haagvaarder, 27ste jrg, nr. 106