Een kokerij, de lelijke eend, een emigratie naar Zuid-Afrika, een bedrijfspand als een labyrint, en dan nog een bankmedewerker. En steeds die overheerlijke hazelnoottaart.

Historisch overzicht

1934 Dick Kelder start een banketbakkerij aan de Bankastraat. Om zich van zijn concurrenten te onderscheiden maakt hij van zijn hazelnoottaart een specialiteit.

1937 Uitbreiding met een winkel in de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg.

1946 Na de oorlog maakt Kelder serieus werk van zijn eerdere plannen om naar Zuid- Afrika te emigreren. Hij doet de zaak inclusief de bedrijfsnaam, de winkel en de bakkerij, over aan ervaren banketbakker Wiggert Jonker, die in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf wordt nu de Weissenbruchstraat en de hazelnoottaart blijft de specialiteit. Daarnaast wordt de kokerij van maaltijden ook voortgezet.

1951 De derde winkel aan de Arabislaan gaat open.

De auto wordt voor het bezorgvervoer geïntroduceerd. Het bedrijfsmerk wordt de Lelijke Eend, aanvankelijk in verschillende kleuren – de auto’s worden tweedehands gekocht – , maar later zijn het nieuwe wagens in één kleur: beige, steeds met de bedrijfsnaam.

Ca.1975 Zoon Lucas gaat meedraaien in de zaak.

1979 De zaak aan de Weissenbruchstraat wordt ingrijpend verbouwd en een deel van de tuinen van de diverse panden wordt bij het bedrijf betrokken. De winkel schuift iets op de straat in. Het geheel vormt een werkelijk labyrint.

1980 Lucas volgt zijn vader op en krijgt de leiding over het bedrijf. Na enige tijd wordt het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht.

1983 Overlijden van Wiggert Jonker.

Ca. 1990 De winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar verhuist naar de Kerkstraat.

2000 De bakkerij vertrekt uit de Weissenbruchstraat en vestigt zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd wordt het befaamde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en ook verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart.

De nieuwe bakkerij wordt voorzien van de modernste machines en het werk wordt deels geautomatiseerd om zo beter aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. In samenspraak met Maison Kelder is een machine ontwikkeld om de lagen van de hazelnoottaarten en gebakjes te produceren.

2003 Op 12 maart ontvangt Lucas Jonker van wethouder Economische Zaken B. Verkerk de Zilveren Ooievaar, waarmee Maison Kelder als bijzonder Haags bedrijf wordt gehonoreerd.

2009 Het 75-jarig bestaan wordt groots gevierd in het ADO-stadion.

2009-2010 Start project ‘Cake’ met als doel de verkoop van het bedrijf.

2011 Overname van Maison Kelder door Bob Kaptein, een oud bankmedewerker.

2014 Maison Kelder neemt de uit 1898 daterende banketbakkerij Brokking in Dordrecht over.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

D. Verbaan, Maison Kelder Het huis van de hazelnoot, Den Haag 2014