Wie herinnert zich niet zijn DOKA-avonturen in provisorisch ingerichte donkere badkamers gebruikmakend van de producten van Amaloco? Tot 1974 worden ze in Den Haag gemaakt.

Historisch overzicht

1929 Na zijn studie scheikunde richt E.van Beugen de eerste Nederlandsche fotografisch chemische handelsvennootschap Amaloco op. In eerste instantie wordt vanuit het woonhuis aan de Nunspeetlaan 303 gehandeld in boeken voor fotografie, fijnbalansen, gevoelige materialen en fotochemie.

Midden jaren 30 Start met eigen productie van o.a. S.W.S. Dit vloeibare product op basis van Kaliumbromide en zelf gesynthetiseerde para-nitro-Benzimidazol Nitraat werd toegevoegd aan de door foto-amateurs zelf samengestelde ontwikkelaars. Dit leidde tot aanzienlijk betere en vooral sluiervrije resultaten van zelfontwikkelde zw/w negatieven en zw/w papieren.

1940-45 Het bedrijf schakelt over op de productie van nuttige zaken, zoals zeep. Deze producten worden vaak geruild voor voedsel en hout of kolen.

1945 Na de oorlog verkoop en de productie van kant en klare ontwikkelaars en fixeer verder uitgebreid i.p.v. de verkoop van losse chemie.

1948 De activiteiten verplaatsen zich naar een bedrijfspand aan de Ferrandweg 12.

1967 Overlijdt E. van Beugen, één van zijn zoons neemt het bedrijf over. Uitbreiding van het zw/w productie programma. Belangrijkste verkoopstrategie: rechtstreekse verkoop aan fotozaken en foto-amateurs met eigen doka. De verkoop loopt vanaf nu in Nederland via de groothandel.

1970 Export naar met name België. Hier wordt een distributeur aangesteld.

1971 S10-Reukloos Signaal Stopbad op basis van Citroenzuur op de markt gebracht, een groot succes.

1972 Start met productie van de vloeibare fixeren op basis van Ammoniumthiosulfaat.

1974 De sterk stijgende omzet vraagt om een grotere bedrijfslocatie. Amaloco verhuist naar een nieuw fabriekspand op het industrieterrein in Ommen.

1974 De nieuwe zw/w negatiefontwikkelaar AM 74 wordt geïntroduceerd.

1976-1979 Een volledig programma kleurchemie voor het EP2- en het C-41 proces op de markt.

1978 Om de kleurafwerkmarkt te stimuleren brengt Amaloco onder het motto “Kleurvergroten zonder poespas” een kleurmeetsysteem op de markt. Hier worden meer dan 2.000 van verkocht.

1979 Het 50 jarig jubileum van Amaloco wordt gevierd met een grote fotowedstijd met 661 inzendingen.

1981 Er werken 7 personeelsleden bij Amaloco. De verkoop loopt in Nederland via de groothandel en er is export naar Denemarken, België, Duitsland (onder merknaam Argenta) en Ierland.

1982 De omzet daalt dramatisch door de economische recessie. Er vallen ontslagen en Amaloco komt in zwaar weer. Een andere afstemming op de markt vindt plaats, keuze voor de professionele markt. (Profselekt)

Vanaf 1987 wordt gestart met de ontwikkeling van een volledig progamma toners.

1990 Amaloco introduceert de eigen nieuwe kleurchemie voor het RA-4 warmproces onder de naam Rapidocolor/Rapidoblix.

1996 De invloed van digitale fotografie op de omzet wordt merkbaar.

1999 Nieuw product T50 Extramax gelanceerd,  maximale densiteit (zwarting) van zw/w foto’s op bariet- of PE-papier wordt na het ontwikkelproces zichtbaar verhoogd.

2003 75 jarig bestaan met een tiende Doka-Infokrant.

Vanaf 2006 De continuïteit van het bedrijf komt onder druk te staan door de opkomst van digitale fotografie, maar ook pensioen en nieuwe milieu-eisen.

2008  Amaloco stopt met de productie in Ommen i.v.m nodige nieuwe milieu-investeringen.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal