1950  De Grinnell vestigt zich als dochteronderneming van Mather & Platt uit Engeland, een grote firma in het maken van sprinklerinstallaties, in Den Haag. Naar ontwerp van Ir. J.C. Pannekoek, consulting engineer, wordt een pand voor De Grinnell gebouwd aan de Jupiterkade 1-2. De naam is afkomstig van de Amerikaan Frederick Grinnell, die in 1881…

Historisch overzicht

1950  De Grinnell vestigt zich als dochteronderneming van Mather & Platt uit Engeland, een grote firma in het maken van sprinklerinstallaties, in Den Haag.
Naar ontwerp van Ir. J.C. Pannekoek, consulting engineer, wordt een pand voor De Grinnell gebouwd aan de Jupiterkade 1-2.
De naam is afkomstig van de Amerikaan Frederick Grinnell, die in 1881 zijn eerste patent aanvroeg op de automatische sprinkler.

1958 Uitbreiding van de hal naar achter, de ruimte komt in gebruik als magazijn.

1973 De Grinnell heeft ongeveer 65 % van de landelijk markt voor sprinklers in handen. Op de tekenkamer wordt de installatie uitgetekend, waarna in de grote hal alle onderdelen op maat gemaakt en verzameld worden om ter plekke door monteurs te worden geplaatst.

1976 Het moederbedrijf Mather & Platt wordt overgenomen door Wormald, die vervolgens samengaat met Ansul. De Haagse vestiging De Grinnell zoekt samenwerking met Ansul in Lelystad.

1979 Het personeel voert actie uit protest tegen de voorgenomen overplaatsing naar Lelystad

1980 Er werken circa 150 mensen bij De Grinnell, waarvan 30 op de tekenkamer.

Ca. 1989 Het Amerikaanse bedrijf Tyco koopt alle bedrijven op. Zij leveren materialen vanuit Enschede.

1990 Verhuizing van het kantoor naar Woerden, voor een werkplaats is daar geen ruimte. Alle materialen moeten besteld worden in Keulen.

 

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • Interviews met de heren A. Zuidwijk, H. Kuijpers, H. Timmerman en H. de Wit in de rubriek Echo’s van de werkvloer
  • Hinderwetvergunningen gemeente Den Haag
  • Bouwtekeningen, verzameling gemeente Den Haag, DSO
  • website Tyco
  • Jannie Havelaar, “De Grinnell, automatische brandblus sprinklerinstallaties”, Haagvaarder jaargang 24, augustus 2017, nummer 94