Wilson’s Limonadefabrieken n.v. (1898 – 1969)
Klein maar sprankelend begonnen, maar uitgegroeid tot een fris geheel met limonade en gazeuse en tevens handelskanaal voor de horeca voor de vruchtensappen van De Betuwe.
Klein maar sprankelend begonnen, maar uitgegroeid tot een fris geheel met limonade en gazeuse en tevens handelskanaal voor de horeca voor de vruchtensappen van De Betuwe.
De derde brouwerij van de stad en zelfs de langst bestaande, met het eerste in Nederland gebrouwen Beierse bier, maar helaas de tijd haalde het bedrijf toch in.
Historische zoetigheden als zuurtjes (drops) en dessertwerk maken Paré groot en bezorgt het bedrijf internationale faam. Hun grote fabriek met fabrieksschoorsteen met firmanaam bepaalt decennia het beeld van de Laakhavenentree.
Van ‘RMI’ naar ‘RMI en RMI’, om dan, na jaren van zwoegen en zweten, weer terug te gaan naar ‘RMI’.
Als je goed oplet wanneer je door Den Haag toert, zie je geregeld panden die bij deze Melkinrichting horen. En er valt zoveel over te vertellen, kijk maar gauw!
Een dynastie van banketbakkers! Maar wat moet je er nu van denken dat een groot deel van het personeel, bakkers en verkoopsters ‘intern’ woont met eigen slaapkamer en een eetzaal?
Wat de oorzaak van de brand (1898) is, is vast in de krant te lezen, maar niet onwaarschijnlijk is dat het ‘meelstof’ ontbrand is. Rooken Verbooden!
Tja, toen Nederland nog verzuild was richtten katholieke melkslijters een katholieke coöperatieve melkinrichting en zuivelfabriek op. De koeien die de melk leverden, kon het vast niks schelen.
In een statig pand aan de gedempte Burgwal voeren de broers Geenen hun zaak in koloniale waren. Het pand aan de Paviljoensgracht is daarbij vergeleken een ‘dotje’.
Een winkel met daarachter een fabriekje en erboven wonen: het familiebedrijf van Hendrik en Jentje Berkhuijsen is een drankenhandel met o.a. de zelf geproduceerde limonade “Berky”.