Het lijkt een éénmansbedrijf, maar er werken juist heel veel mensen. Èn de Grenadiersmars wordt erdoor bekend. De eerste radio-uitzending ter wereld!

Historisch overzicht

1913  Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (Hanso Idzerda,1885-1944) start aan de Corn. Jolstraat 58 met een technisch bureau.

1914  Oprichting Technisch Bureau Wireless met als werkgebied de vervaardiging van apparaten en onderdelen van draadloze telegrafie (radiotelegrafie). Het bedrijf is de allereerste radiofabrikant in Nederland. Het eerste product is de kristalontvanger ‘Militair’.

1914  Het bedrijf verhuist naar de Van der Heimstraat 23.

1916  Opnieuw een verhuizing, nu naar een paar starten verderop, de Ten Hovestraat 105.

1918  Op zoek naar meer ruimte voor het bedrijf verhuist Idzerda naar de Beukstraat 8-10. De naam wordt gewijzigd in Nederlandsche Radio-Industrie (NRI). Ontwikkelt samen met Philips de Philips-Ideezet-lamp, geschikt voor detectie en versterking van radiosignalen.

1919 februari  Idzerda demonstreert op de jaarbeurs in Utrecht de eerste radiotelefonische uitzending over een afstand van 1200 meter. De demonstraties worden door radioamateurs op grote afstand gehoord.

1919 augustus  De NRI krijgt een vergunning voor proefnemingen tussen het eigen laboratorium en Philips in Eindhoven. De radiozender van Idzerda krijgt de naam PCGG.

1919 5 november  Aankondiging van de eerste radio-uitzending met een muziekprogramma, de eerste ter wereld. De uitzending op 6 november dient als technische proefneming en om de verkoop van de eigen radiotoestellen te stimuleren.

1923  Producten die bij de NRI worden vervaardigd: versterkers, ontvangers, zendersen zenderontvangers. Voorbeelden hiervan zijn delaagfrequentversterkers LFA en LFB en de ontvangers Deka en Deka de Luxe.

1924  Einde van de NRI radio-uitzendingen. In de ‘studio’ worden hoorspelen voorgedragen en muziekprogramma’s gemaakt: de eerst jazz is via de ether te horen. De tegenwoordige omroepverenigingen komen dan in de ether.

1924  Door de slechte financiële resultaten van de NRI wordt besloten het bedrijf te liquideren. Zijn zendvergunning wordt ingetrokken en daarmee eindigt de geschiedenis van de eerste publieke omroep van Nederland.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • G. Verheijen, Hanso Idzerda.100 jaar radio-omroep, Buchten 2019
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanso_Idzerda