Door een scriptschrijver kan deze familiegeschiedenis gemakkelijk omgezet worden in kostuumdrama, zoals ooit โDe glazen stadโ was.
Historisch overzicht
1886ย Johannes Tettero trouwt met Anna Maria Theresia Giezeman, die vanuit haar familie al twee generaties โwasgeschiedenisโ heeft. Maar ook Johannes heeft al ervaring in de wasserij van de halfbroer van Anna Maria.
Het echtpaar gaat werken in de wasserij die Annaโs ouders al op haar naam hebben gezet tegen een jaarlijkse lijfrente van f 206,00: โWasch- en bleekinrichting Nieuw Rozenburgโ.
1888ย De wasserij neemt een stoomketel met stoomwerktuig in gebruik.
1897ย Op de nieuwe behuizing aan de Haagweg 493 staan naast het woonhuis ook een washuis, machinekamer, koetshuis, paardenstal, droog- en hooizolders. Er zijn ondertussen inwonende meiden en knechten.
1911ย De oudste zoon van Johannes en Anna Maria start met zijn neef Willen Giezeman โWasserij Giezeman-Tetteroโ; ze krijgen een paar klanten van hun vaders mee. Gerardus neemt ook zijn jongste broer Gerard op in het bedrijf.
1920ย Drie andere zonen (Willem, Joop en Rinus) van Johannes en Anna Maria richten de โVennootschap onder Firma Johannes Tetteroโ op en huren, met kooprecht voor f 83.931,00, van hun ouders de Stoomwasserij Nieuw Rozenburg, onder de voorwaarde dat de jongste broer, Henk, indien hij dat wil, wanneer hij meerderjarig wordt ook in de firma wordt opgenomen.
1926ย Vader Johannes overlijdt en de zoons maken gebruik van hun kooprecht.
1928ย Uitbreiding van het gebouw en een grotere stoommachine, wasmachines en mangels vinden er hun plaats.
1937ย Het erf van de buurman wordt gekocht; de bedrijfsruimte wordt meer dan verdubbeld, en de broers beginnen een chemische reiniging en een ververij.
1941ย Alle aandelen van wasserij โEigen Hulpโ worden gekocht. Het bedrijf overleeft de moeilijke oorlogsjaren en groeit uit tot een echte industrie.
1964ย Er ontstaan familiaire perikelen; De wasserij โEigen Hulpโ wordt losgeweekt voor de broers Willem en Henk, en Jan, de zoon van Henk neemt het roer over.
Ca. 1975ย Het doek valt voor Wasserij Tettero.
1976ย Eigen Hulp fuseert met de wasserij van de neven Giezeman, en wordt deel van de Rentex Varobogroep.
1997ย De โwassende werkersโ zijn nu directeuren of president-commissarisโฆ Pensioen en de wens om een echt eigenbedrijf te hebben, maken aan de deelname van de familie Tettero in de Haagse was-industrie een einde.
Afbeeldingen
- Uitnodiging voor de opening van de uitbreiding van de wasserij in 1928.
- Het wagenpark van de wasserij Tettero, ca. 1930.
- Een van de winkels van de firma Tettero aan de Laan van Meerdervoort 432, ca. 1935.
- De overgenomen wasserij Eigen Hulp aan de Oude Haagweg, 1968.
- Briefhoofd van de firma Tettero, 1945.
Locatie(s)
Bronmateriaal
- ย โHet succesverhaal van wasserij Tettero 1886-1982โ (website)
- http://www.marceltettero.nl/mtettero/Loosduinen.html
- Bedrijfsfilm over de firma Joh. Tettero, gevestigd aan de Oude Haagweg 493. Opgenomen in juli 1928.