Een Utrechtse loodpletterij en buizentrekkerij splitst na het overlijden van de oprichter en daardoor start in Rijswijk een nieuwe loodpletterij, nog steeds succesvol onder de naam Uzimet.

Historisch overzicht

1866  Abraham David Hamburger (1828-1891), klein-metaalhandelaar, start in Utrecht een stoomloodpletterij annex buizenperserij in zijn tuin aan de Oude Gracht 223.
1871  Het bedrijf wordt verplaatst naar de Leidsche Vaart. Hamburger breidt over de jaren de activiteiten uit met het smelten en walsen van zink.
1885  De firma kan blokken lood van 5.000 kg pletten tot platen van 15 m. x 2,60 m. van minimaal 0,5 mm. dik.
1886  In Rotterdam neemt Hamburger een gelijksoortig bedrijf over.
1891  Na de dood van A.D. Hamburger nemen zijn zoons de zaak over, maar onenigheid zorgt voor een splitsing, in een Utrechtse tak (de Utrechtse Walswerken) en een Amsterdamse.
De oudste zoon David (1852-1913) start in dit jaar aan het Damrak een filiaal van de Utrechtse fabriek en begint ook een eigen metaalhandel aan de Oudezijds Voorburgwal.
De firma is de grootste loodpletterij van Nederland. De belangrijkste afzetmarkt is het loodgieterswerk, dakbedekking, goten, afvoeren en vergaarbakken.

1906  Na ruzie met zijn broers en zwager verlaat David jr. het bedrijf en richt de Zuid-Hollandsche Pletterijen op in Rijswijk, een loodpletterij en buizentrekkerij. Ook zal er metaal gegoten worden en een staniol-inrichting gebouwd worden: een machine waarmee zeer dun tinfolie geproduceerd kan worden. Het kantoor bevindt zich in een voormalige villa aan de Vliet.
1940-45  In de oorlog wordt het bedrijf door de Duitsers ontmanteld vanwege de joodse achtergrond van de familie. Het bedrijf wordt geheel leeg gehaald.
1945  De twee zonen van David, Abraham en Bernard slaan de handen ineen en bouwen het bedrijf weer op.
De firma staat later onder leiding van tante Alida (1893-1976) en neef David (1970 †). Tante Alida blijft tot 1972 aan het roer.
1952  Een nieuw lood-walswerk geïnstalleerd, toonaangevend in Europa.
1972  De Zuid-Hollandse Pletterijen komen in bezit van de Utrechtse vestiging. Beide productiebedrijven voeren nu de naam Hamburger.
1976  Er komt een scheiding in de activiteiten: Zuid-Holland zorgt voor de productie onder de naam Uzimet (Utrechtse ZinkMetaal) en Utrecht voor de handel en blijft de naam Hamburger voeren.
1994  Uzimet wordt onderdeel van de Calder Group. Deze groep richt zich op bladlood voor de bouw, voor stralingsbescherming en voor de machinebouw en automobielindustrie. Uzimet is het enige bedrijf in de Benelux dat bladlood maakt. Het bedrijf gebruikt als grondstof oude metalen en zorgt dat eigen producten ook weer hergebruikt kunnen worden. Veiligheid en milieu staan hoog in het vaandel.
2006  Uzimet viert het 100-jarig bestaan met een open dag en neemt afscheid van directeur N. van der Vliet. In dat jaar werken er 40 mensen en heeft het bedrijf een fabrieksoppervlakte van 8.000 m².

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal