Het begon met het mechanische ‘doorschrijfboekhoudsysteem’ en mondde uit in een eigen computer, gepresenteerd op de Efficiencybeurs van 1976. Van de 30 daar verkochte computer werden maar negen afgeleverd.

Historisch overzicht

1922  Van den Akker verwerft de vertegenwoordiging van de door de Zwitser Alfons Ruf uitgevonden doorschrijfboekhoudsysteem.

1928  Oprichting van de Handelsvereeniging Haussmann en Van den Akker voor de handel in boekhoudmachines.
De firma is ook vertegenwoordiger van het Amerikaanse Ditto Hectografeer systeem. Deze machine werkten voor de oorlog nog met gelatinerollen. Bij Shell Pernis stonden drie van dergelijke machines.

3 maart 1945 Bij het bombardement van Bezuidenhout wordt de vestiging van het bedrijf verwoest.

1946  Trekt de firma tijdelijk in bij drukkerij De Zaaiers, eigendom van Van den Akker,  aan de Kerkstraat 14 in Voorburg.

1946  Oprichting van een nieuwe firma: Michaël van den Akker B.V. met als directeur M.A.H. van den Akker sr.
Van den Akker is ook beheerder van het Duitse GeHa-concern, fabrikant van onder meer stencilmachines. Bij dit bedrijf werken 15 mensen. Later is dit bedrijf in afgeslankte vorm voortgezet als de Force Fabriek. Deze fabriek maakte doorschrijfapparaten, kaartenkastjes en het machinemeubilair voor Van den Akker.

1948  Van den Akker stopt als beheerder van GeHa en verplaats zijn bedrijf naar de Bezuidenhoutseweg 80.

1950  De firma vestigt zich aan de Laan Copes van Cattenburch. De Force Fabriek verhuist later naar de Binckhorststraat.

1956  M. van den Akker sr. overlijdt plotseling en wordt opgevolgd door zij zoon Michaël.

Jaren 60  In deze jaren wordt van partner Haussman de vertegenwoordiging van dictaphones overgenomen. De dictaphones werkten oorspronkelijk met wasrollen, die in eerste instantie geïmporteerd werden uit de VS. Later stapt men over op plastic manchetten die als een grammofoonplaat worden beschreven en verwisselbaar zijn. Tenslotte ontwikkelt Haussman de “Travelmaster” een ietwat portable apparaat met verwisselbare cassettes met daarin een magneetband. Philips krijgt hiervan lucht en koopt een aantal exemplaren. Dit helpt het bedrijf ongetwijfeld om zelf hun cassetterecorders verder te ontwikkelen.

1968 Introductie van de RUF Praetor computer. Nieuw personeel komt in  het bedrijf, zoals programmeurs en systeemanalisten.

1970 Het kantoor betrekt een deel van het pand Noordeinde 142A. Aanvankelijk op de eerste etage van het voorgebouw, maar later ook het hele achtergebouw. De technische dienst en het magazijn verhuizen naar de Stille Veerkade. Later verhuizen beide onderdelen naar Oranjestraat 2B. Aan de Bezuidenhoutseweg is dan alleen nog de showroom.
Vertrek van de Forcefabriek naar de Industrieweg in Zoetermeer. Drukkerij De Zaaiers vestigt zich later ook in Zoeteremeer aan de Industrieweg. De drukkerij drukte miljoenen formulieren per jaar voor Van den Akker.

1976 Start met de ontwikkeling van een eigen A-1500 computer, die omgerekend € 30.000,- kost. Op de Efficiencybeurs van 1976 worden er 30 verkocht, maar uiteindelijk niet allemaal geleverd.

Juni 1978  Verkoop van negen computers.

Juli 1978  Overname door Nixdorf

1977-78  Einde van de firma Van den Akker

 

Vertegenwoordigingen van:

  • GeHa-concern, fabrikant van onder meer stencilmachines
  • RUF–Mam boekhoudmachine met eenvoudige lineaal
  • Telwerken als voorloper van de RUF-Kienzle machine
  • RUF Factina
  • RUF computer, RUF Praetor 6000 en 8000 (magneetkaartcomputer)
  • Davidson Kantooroffsetpers
  • Smith-Corona schrijfmachine
  • Dupleco fotokopieermachine
  • Warwick tijdklokken
  • Hasler frankeermachine

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

Afscheidsspeech voor Michael van den Akker door procuratiehouder Henk Verbeek, mei 2006