1898  Dirk de Wit Hzn. richt in Purmerend een fabriek op van verpakte wasproducten voor huishoudelijk gebruik en winkelverkoop. De fabriek produceert wasproducten onder de namen ‘Bataaf’, ‘Bato’, ‘Black Boy’ en ‘Edelglans’. De artikelen worden verkocht aan stalhouderijen en in winkels voor leer, huishoudelijke artikelen en drogisterijen. 1908  Ook de Koninklijke stallen nemen producten af…

Historisch overzicht

1898  Dirk de Wit Hzn. richt in Purmerend een fabriek op van verpakte wasproducten voor huishoudelijk gebruik en winkelverkoop.
De fabriek produceert wasproducten onder de namen ‘Bataaf’, ‘Bato’, ‘Black Boy’ en ‘Edelglans’. De artikelen worden verkocht aan stalhouderijen en in winkels voor leer, huishoudelijke artikelen en drogisterijen.

1908  Ook de Koninklijke stallen nemen producten af van Was de Wit.

1916  Was de Wit neemt deel aan de Jaarbeurs in Utrecht. Voor het laatst worden hier verpakte wasproducten getoond. Deze afdeling wordt opgeheven. De fabriek richt zich meer op import en veredeling van overzeese wassen. Was wordt geïmporteerd uit Afrika, Azië, Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

1916-1918  Bouw van een installatie voor het fabriceren van Ceresiine. De fabriek wordt vervangen door een grotere, gelegen aan diep vaarwater.

1932  De fabriek wordt overgeplaatst naar de Geestbrugkade 31 in Rijswijk. Belangrijk is een goede verbinding via het water naar de Rotterdamse haven voor de aanvoer van grondstoffen.
De leiding is in handen van Dirk de Wit.

1940  Na 10 mei is er geen aanvoer meer van overzeese wassen. Was de Wit gaat over op het produceren van synthetische was en paraffine uit olie. De voorraad komt onder controle van het Rijksbureau voor Aardolieproducten.
De eigen schepen van Was de Wit, de ‘Risico’ en de ‘Avontuur’ worden door de Duitsers in beslag genomen.

1943  Ze produceren ook geheel andere producten, zoals ‘Rupsenlijm 1943’, een middel ter bestrijding van de voor gewassen schadelijke wintervlinder. En een ‘plaatsmeermiddel’ ter vervanging van olie voor bakkerijen.

1945  Oprichter Dirk de Wit overlijdt op 72 jarige leeftijd. In verband met zijn overlijden verschijnt  het jubileumboekje van zijn hand eerder dan gepland.

1948  Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan biedt het personeel een tegeltableau aan.

1949  Was de Wit koopt van wasserij Ozon het terrein en de bedrijfspanden aan het Westeinde 58 D in Voorburg. De fabriek in Rijswijk blijft in gebruik.

1963  Was de Wit NV Voorburg gaat deel uitmaken van de Sikkens Groep uit Sassenheim. Was de Wit blijft bestaan als zelfstandige eenheid.
Belangrijke producten zijn kaaswas (Rode Edammerkaas), kaasplastic en andere plastic verpakkingen voor levensmiddelen. De helft van de omzet wordt geëxporteerd naar landen in en buiten Europa.

Aan de Vliet verrijst een nieuw bedrijfspand als magazijn, een researchlaboratorium op de eerste etage en op de tweede etage bevinden zich het technisch laboratorium en de kantine.

1970  De naam Was de Wit wijzigt in Syntac, past beter bij het huidige karakter van het bedrijf. Syntac is een chemische industrie die een reeks verpakkingshulpstoffen levert.

1972  Syntac NV voert onderhandelingen voor overname door de Britse Groep Burman Industrial products.  De werkgelegenheid van de 95 personeelsleden van Was de Wit wordt bij de onderhandelingen veilig gesteld.

1974  De heer J. Bink wordt benoemd tot directeur van Syntac Voorburg.

1977  De heer Bink koopt de aandelen Syntac van AKZO Nobel en wordt weer een zelfstandige onderneming. Syntac heeft dan 70 werknemers en produceert 6000 ton was per jaar.

1977  Syntac fuseert met Paramelt, de naam wordt Paramelt Syntac. Syntac verhuist naar Heerhugowaard, 22 personeelsleden gaan mee.
Het bedrijfsterrein in Voorburg wordt verkocht aan het naastliggende Hokatex.

1996  Naamswijziging naar Paramelt.

1996-99  Reeks van overnames van Duitse bedrijven op het gebied van was.

1998  Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum verschijnt het boek ‘100 jaar Paramelt: een eeuw in was 1898-1998’.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • D.de Wit Hzn. Was de Wit 1898-1945, Rijswijk 1945
  • M. van Vlijmen, 100 jaar Paramelt: een eeuw in was 1898-1998, Heerhugowaard 1999
  • Website Paramelt https://www.paramelt.com/history/