De stap van ‘pottenbakken’ naar ‘keramiek’ is allang genomen. Je wilt groter! Ovens worden te klein en je kan ook expertise voor het maken van zoiets groots gebruiken.

Historisch overzicht

1968  Henk Trumpie en Jacques van Gaalen starten een keramisch atelier aan de Nieuwe Molstraat.
Beiden hadden in de jaren 60 gewerkt bij de afdeling Monumentale eigentijdse keramiek van De Porceleine Fles in Delft.
Struktuur 68 heeft zich gespecialiseerd in het realiseren van grote sculpturen en reliëfs in openbare en particuliere ruimten, zowel binnen als buiten.
Sinds de oprichting heeft het atelier met enkele honderden kunstenaars gewerkt. Voorbeelden: Jan Snoeck, Berry Holslag, Karel Appel, Jan Goeting, etc.
Sinds 1968 zijn door Struktuur 68 meer dan 1000 sculpturen gerealiseerd, vooral in de openbare ruimte van Nederland maar ook in het buitenland.
De beelden worden eerst massief opgebouwd om na de eerste droging in stukken verdeeld en versneden te worden. De stukken worden uitgehold en bij een temperatuur van 1170 graden gebakken, geglazuurd en vervolgens weer gebakken. Daarna worden de beelden door de firma Zuliani in Zoetermeer voorzien van bewapening in elkaar gezet en definitief geplaatst.

2003 Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan verschijnt een boek Werk in uitvoering.

2023 Na de pensionering van Henk Trumpie werken er nog 3 mensen in het bedrijf.

2023  Struktuur 68 wint de Maker achter de Maker Award. Deze prijs geeft makers achter de makers een podium die met hun vakmanschap en ondersteunende samenwerking een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van een kunstwerk. Ter gelegenheid van deze prijs wordt een video gemaakt over Struktuur 68.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • P. Hefting, Werk in uitvoering, Den Haag 2003
  • Website van Struktuur 68
  • op de facebookpagina van het bedrijf zijn veel voorbeelden te zien van werken van Struktuur 68
  • Jannie Havelaar, “Atelier Struktuur 68”, Haagvaarder 30e jaargang, 2023, nummer 116
  • Video ter gelegenheid van de Maker achter de Maker Award