Tot in het hoge noorden bekend als chique modezaak. Een (dames)reisje naar Den Haag kon niet zonder bezoek aan deze winkel, en dan met een goed gevulde tas weer terug.

Historisch overzicht

1889 Joseph Cohen en Rosa Wittgenstein starten Maison de Bonneterie in de Kalverstraat in Amsterdam.

1895 Het echtpaar Cohen-Wittgenstein neemt een winkel over en start een Haags filiaal van Maison de Bonneterie aan de Gravenstraat. Dan nog een winkel, zoals de naam al zegt, in gebreide kledingstukken.

1901 Koningin Wilhelmina verleent de zaak het predicaat Hofleverancier.

1911 De winkel verhuist tijdelijk naar noodgebouw aan de Drie Hoekjes voor de bouw van het grote nieuwe warenhuis.

1913 opening van het nieuw gebouwde bijzondere warenhuis aan de Gravenstraat met een fraaie lichtkap centraal in het pand. Naast winkelruimte is op de derde etage een naaiatelier met 100 naaimachines waar kleding op maat wordt gemaakt en de oorspronkelijke merklabels door die van De Bonneterie worden vervangen.

1924 Joseph overlijdt kinderloos. De neven Max en Alfred Cohen namen in 1921 de zaak al over en zetten deze voort.

1939 De klantenlijst van het totale De Bonneterieconcern telt 15.000 namen en heeft dan een personeelsbestand van 750 mensen.

1986 Het winkelpand wordt gemeentelijk monument.

2009 Een restyling van het warenhuis in Amsterdam en Den Haag moet de verkoop uit het slop halen. De shops in shop formule wordt geïntroduceerd.

2014 Op 25 augustus sluit het modewarenhuis Maison de Bonneterie definitief haar deuren.

2015 Na enkele maanden van pop-up store wordt in oktober de nieuwe vestiging van H & M in het historische pand geopend. Bij de opening staat ’s morgens vroeg om 8.00 uur al een dikke rij belangstellenden voor deur tot ver in de Hoogstraat.

Het pand is nog steeds eigendom van de familie, die het nu verhuurt aan de nieuwe winkel.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres