Zuliani een Italiaanse terrazzobedrijf specialiseerde zich in het samenstellen en plaatsen van grote kleurige keramiek beelden in de openbare ruimte. Daarnaast maken zij ook het traditionele terrazzowerk op hoog niveau.

Historisch overzicht

Jaren 20  Opa Leonardo Zuliani vertrekt uit zijn geboorteplaats Tauriano in het arme noorden van Italië via Duitsland naar Nederland. Als terrazzowerker komt hij terecht in Den Haag.

1932  Leonardo begint zijn eigen terrazzobedrijf in een werkplaats aan het Laakkanaal aan de Viaductweg. Zijn vrouw en kinderen komen over uit Italië. Ze wonen in de portiekwoning naast en boven de werkplaats.

Ze maken aanrechtbladen in keukens, badkamervloeren, trappen en balkonvloeren. Ook grotere klussen nemen ze aan voor vloeren in het Gemeentemuseum in Den Haag, in museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam en in diverse grote kantoren.

Drie zoons, Leonardo jr., Luigi en Mario werkten mee in het bedrijf. Maar er was nog meer personeel, totaal zo’n dertig man.

Luigi specialiseert zich om, in samenwerking met kunstenaars, kunstwerken van beton te construeren. Jan Snoeck was een van de eersten die bij Zuliani aanklopte. Hij ontwierp beelden voor gevelstenen en ook losstaande werken van steen en graniet.

1986  Luigi jr. besluit voor zichzelf te gaan werken als Zuliani Kunst en Terrazzo. Hij start op een overdekte binnenplaats in de Spinozapoort aan de Dunne Bierkade. Hij legt zich vooral toe op kunstwerken van keramiek, In samenwerking met de Porceleyne fles en Struktuur 68. Zijn vader volgt hem nog hetzelfde jaar.

Ca. 1986  Vertrek naar de Waldorpstraat 512, terrein van Zwolsman waar veel meer ruimte is om te manoeuvreren met de grote kunstwerken.

1994  Vanwege overlast vertrekt Zuliani naar Zoetermeer, naar de Industrieweg.

2016  Zuliani krijgt een grote, heel bijzondere opdracht voor de Beurspassage in Amsterdam, naar ontwerp van de kunstenaars Hans van Benthem en het duo Arno Coenen & Iris Roskam, genaamd Amsterdam Oersoep.
Het is een hommage aan de Amsterdamse grachten. Zuliani legt de terrazzovloer, met allerlei ingesloten ‘schatten’ uit de grachten en maakt ook de mozaïeken op de wanden en op het tongewelf. Bijna anderhalf miljoen steentjes in genummerde kleuren worden in de werkplaats in Zoetermeer door extra ingeschakelde familieleden samengelegd tot het aangegeven ontwerp van grote en kleine vissen, fietsen en ander onderwater leven.

2019  Luigi sr. komt te overlijden.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal