Jammer dat zo’n markant bedrijf de deuren moet sluiten. Een winkel die onderscheidingen maakt hoort toch in ’s Gravenhage, van waaruit het toch al jaren lintjes regent.

Historisch overzicht

1841  J.M.J. van Wielik begint een klokkenwinkel aan het Noordeinde, die hij overneemt van de overleden Henri Louis Jeannet. .

Van Wielik specialiseert zich al snel in het produceren en leveren van zogenaamde ‘ordetekenen’. Bij een Koninklijke onderscheiding hoort een draaginsigne, die aangeschaft kan worden bij van Wielik. Ook leveren ze medailles, legpenningen en draaglinten.

De meeste onderdelen worden vervaardigd in de eigen fabriek of in het eigen atelier.

1868  De winkel verhuist van Noordeinde 7 naar Noordeinde 9

1881  Johannes van Wielik overlijdt op 27 mei.  Het bedrijf wordt voortgezet door zijn weduwe Louisa Schreuder en Hendrikus Beusekamp. Zij gaan onder de naam Firma J. M. J. van Wielik verder. Rond deze tijd start de productie van onderscheidingen.

1936  Van Wielik levert in opdracht van de officieren van het Veldleger een Wandelsabel in lederen etui voor Prins Bernhard.

1947  Van Wielik ontvangt het predicaat Hofleverancier van Prins Bernhard.

1986  De horlogerie opgeheven. Er worden alleen nog onderscheidingen gemaakt.

1988  Het pand aan het Noordeinde wordt verkocht en Wielik trekt tijdelijk in bij Focke & Meltzer.

1996  Van Wielik betrekt een eigen winkel aan de Kneuterdijk 2b.

tot juli 2018  houdt Van Wielik B.V. zich bezig met het leveren en de opmaak van onderscheidingen. Met behulp van de vele verschillende benodigde soorten lint worden in het eigen atelier in Brussel de draagtekens vervaardigd en worden decoraties handmatig militair opgemaakt.

ca. 2020  Onder de naam Wilik gaat het bedrijf op internet door: https://www.vanwilik.nl/ 

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal