Trots zijn ze er op in Den Haag hun bedrijf te voeren, in hun reclame prijkt de Haagse Ooievaar. Vanaf oprichting in 1912 tot 1993 zitten ze in de hofstad.

Historisch overzicht

1912  Start groothandel in verfgrondstoffen en beperkte verfproductie aan de Hoefkade 309-311.

1917  De handelsfirma wordt omgezet in een fabriek van verf en vernis aan de 3de van der Kunstraat 26. De machines worden aangedreven door drie elektromotoren.

1921  In het bedrijf werken 24 werknemers.
Bouw van een vernisstokerij met fabrieksschoorsteen van 30 m naast het fabriekspand.

1924  Personeelsbestand gegroeid tot: 40 fabrieksarbeiders, 14 personeelsleden op kantoor en 9 handelsreizigers.

1929  Inrichting van eigen drukkerij op de bovenste verdieping waar het eigen Doelfray’s Schildersblad werd gedrukt en de etiketten voor de verf- en vernisblikken.

Jaren 30  Uitbreiding met een bedrijfspand van een voormalige aardappelhandel aan de Lulofsstraat. Na de oorlog koopt het bedrijf ook het naastliggende pand.
Start van de drogisterijketen De Salamander.

1952  Grote brand na ontploffing van een standolieketel richt veel schade aan, maar de productie wordt snel hervat. Er werken dan zo’n 150 mensen bij Doelfray.

1972  De firma wordt omgezet in een NV onder de naam Doelfray’s lakfabrieken.

1988  Doelfray wordt onderdeel van het Engelse Hickson International. Er werken dan ca. 80 werknemers.

1990  Hickson neemt Macostan Coatings uit Ede over. Beide bedrijven blijven onder eigen naam produceren.

1993  Doelfray verhuist naar Veenendaal en wordt overgenomen door Macostan Coatings en gaat door onder de naam Hickson Coatings. Na diverse overnames is de firma nu onderdeel van PPG international.

1998  Door problemen bij Hickson wordt besloten het bedrijf in Veenendaal te sluiten. De directie besluit een doorstart te maken onder de naam D&M Coatings (Doelfray & Macostan).

2008  Het bedrijf wordt overgenomen door Sigma-Kalon.

2010  Wederom overgenomen door de Amerikaanse organisatie PPG international Coatings, die een van de grootste verfproducenten van de wereld is.

2016  De fabriek in Veenendaal sluit en de productie wordt overgebracht naar andere fabrieken, die zich vooral in het buitenland bevinden. Een klein deel van de productie en het hoofdkantoor van PPG international Coatings in Nederland gaat naar Uithoorn en is gevestigd in de oude fabriek van Sigma Coatings.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

J.J. Havelaar, De Laakhaven. Een beeld van een Haags industrielandschap, Den Haag 1991 (VOM 1991, nr.5), p.88.