Historisch overzicht

1895 Oprichting van de Hus broodfabriek aan de Jacob Catsstraat door B. Hus (1867-1940).

vanaf 1909 Regionale bakkerijen in Scheveningen (1909), Weimarstraat (1913), Sumatrastraat (1919), Binckhorststraat (1920), Waldorpstraat (1921), Rustenburg (1921) en een overlaadstation in Wassenaar.

1914 Eigen meelfabriek aan de Laakhaven.

1925 Zeven moderne brood- en banketfabrieken en 40 eigen winkels.

1938 broodoorlog in Den Haag en Amsterdam.

1938 280 Hus-winkels, 50 Hus-depots en 300 bezorgwijken. Dagelijks meer dan 100 broodsoorten gebakken.

1950 Meer dan 3.000 personeelsleden.

1952 Bouw nieuwe fabriek Ootmarsumstraat.

1960 Marktaandeel Hus in groot Den Haag naar circa 60%.

1961-65 Jaren van de ‘parallellisatie’. Levensmiddelenbedrijven mogen productgroepen brood, melk en melkproducten en vers vlees gaan verkopen. Hus gaat leveren aan levensmiddelen zaken.

1970 165 filialen en 1.300 werknemers.

1971 Opening grote nieuwe fabriek aan de Volmerlaan in Rijswijk, grootste bakkerij van Nederland.

1971 Sluiting fabriek Ootmarsumstraat.

1987 Sluiting Husfabriek en verplaatsing productie naar Rotterdam. Hus maakt dan deel uit van het grote concern Meneba.

Afbeeldingen

Locatie(s)

Titel Adres

Bronmateriaal

  • W.C. van Meurs, “Meel- en broodfabriek ‘De Zeeuw’, B. Hus ‘s-Gravenhage”, Neerlands welvaart, oktober 1919
  • J.J. Havelaar (red), Onverdoofbare ondernemingsgeest. Portretten van Haagse ondernemers, Den Haag 2003, p.67-72
  • W. Hendriks van der Salm, Tip Top jaren van Hus, Den Haag 2011
  • P. Hus, “Niet bij brood alleen. Kijk op Hus 1895-1987”, Middelburg 2002 (deel 5 uit Husseklus het levensverhaal van Pieter Hus)
  • J.J. Havelaar, “langs de deur; het verhaal van een Hus-bakkerswagen”, Haagvaarder, jaargang 12, nummer 45, mei 2005
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/B._Hus