Van reparatie tot de verkoop van gerenommeerde fietsen vernoemd naar de eigen wijk, die ook de klantenkring vormde en zo kocht de baron van Twickel ook hier zijn rijwiel.

Historisch overzicht

1898  In januari dient VanTilburg een aanvraag voor een hinderwetvergunning in voor een veldsmidse voor het repareren van rijwielen. Een maand later start hij zijn winkel annex werkplaats aan de Javastraat 67.

1899  Van Tilburg mag zich bondsreparatieinrichting noemen.

1903  De firma neemt deel aan een rijwieltentoonstelling met de Archipelrijwielen waaronder een rijwiel met een kruisframe, een rijwiel met verend frame en een driewieler.

1904  De twee jaar jongere broer van M.A. van Tilburg begint aan de overzijde van de Javastraat op nummer 120 een sportartikelenwinkel. De beide zaken trekken regelmatig gezamenlijk op in advertenties en op beurzen.

1907  Deelname aan de tentoonstelling Automobielen en Rijwielen in de Haagse Dierentuin.

1909  Deelname aan de Sporttentoonstelling op Zorgvliet.

1910  Uitbreiding van de werkplaats met een smederij voor herstellen en vervaardigen van rijwielen.  De bouw van rijwielen bestaat eigenlijk uit assemblage van bestaande onderdelen van diverse fietsfabrieken, die uiteindelijk voorzien worden van het eigen merkplaatje Archipel.
Op 2 augustus worden de nieuwe ‘monsterzalen’ en de ‘fabriekslokalen’ geopend. De zaak beslaat nu de nummers 67 en om de hoek 71-77 aan de Javastraat.

1923  M.A. van Tilburg overlijdt en zijn zoon M.A. zet de zaak voort.

1929  Het bedrijf heeft de Goliath, een driewielige motorbakfiets, in de verkoop.

1942  Van Tilburg jr. verkoopt de zaak aan W.H. van Gugten, die de naam Archipel voor zijn fietsen blijft gebruiken.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • M. Waarlé, “Archipel rijwielen. Michel Antoine van Tilburg Javastraat 67 ‘s-Gravenhage”, Het Rijwiel, 2022, p.17-22.
  • De Nieuwe Courant, 28 juli 1910.
  • Het Vaderland, 14 maart 1907.