In modern jargon: de broers Den Elzen zien na de oorlog een ‘opportunity’ om legerauto’s een ‘second life’ te geven en expanderen tot een succesvolle ‘auto body shop’.

Historisch overzicht

jaren 40 De firma begon vlak na de oorlog toen twee broers Den Elzen afgedankte legervoertuigen gingen overspuiten op één van de binnenterreinen aan de Boekhorststraat. Van hieruit vertrok het bedrijf naar de Schenkweg 7 en ontwikkelde zich verder tot autoschadeherstelbedrijf met zowel een plaatwerkerij als spuiterij.

1970 Verhuizing van de Schenkweg naar de Wegastraat 71.

1985 Uitbreiding van de werkplaats met 84 m².

1988 Opening tweede vestiging Zoetermeer om familieleden binnen het bedrijf wat meer ruimte te geven.

jaren 90 Na de overname van autoherstelbedrijf Dick Verbeek koopt Den Elzen het complex aan de Saturnusstraat, gevolgd door verplaatsing van het bedrijf naar deze oude vestiging van zuurstoffabriek Hoek uit Schiedam.

1995 Joost den Elzen, de huidige eigenaar, komt in het bedrijf werken.

2004 Joost neemt het roer over van zijn vader.

De firma ontwikkelde zich met een eigen filosofie van ‘eerlijk en betrouwbaar’ door tot een modern autoschadeherstelbedrijf met zes vestigingen in het zuidwesten van het land waar in totaal 130 mensen werken en per jaar 20.000 auto’s worden hersteld. In de vestiging aan de Saturnusstraat werken 25 mensen, waarmee het de grootse vestiging is na Gorinchem. Wekelijks worden hier zo’n 65 auto’s afgeleverd. Den Elzen maakt deel uit van de coöperatie ABS (Auto Body Shop – Amerikaans voor schadebedrijf), die met 70 deelnemers een landelijke dekking heeft en daarmee de kosten van bedrijfsoverstijgende activiteiten kan drukken. De firma is nog steeds een familiebedrijf en dat geldt ook voor het personeel waar diverse generaties uit families werkzaam zijn.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

Archief Hinderwetvergunningen, bnr. 1426, inv.nr. 8366