Wat heeft Automobielbedrijf G. J. van der Wansem met de godin der schone kunsten Minerva te maken? Na Minerva kwam Packard. Voor de kenners niet minder goddelijk.

Historisch overzicht

1911 Gerardus Johannes van der Wansem (geb. 1888) start omstreeks 1911 in de Nieuwe Schoolstraat (nr 71?) een automobielbedrijf. Het bedrijf was alleenvertegenwoordiger in Nederland van het prestigieuze Belgische automerk Minerva. De wagens werden onder meer aan het Koninklijk Huis geleverd. (De adresgegevens zijn ontleend aan het Bevolkingsregister 1913-1939.)

1927 Het bedrijf verhuisde naar een nieuw pand aan de Van Hoornbeekstraat in het Statenkwartier.

1950 Van der Wansem verhuist naar de Loosduinseweg 635, maar houdt adres Van Hoornbeekstraat aan.

1963 Het doek valt voor het bedrijf kort na 4 oktober. Het bedrijf wordt overgenomen door J. Helmig, die voordien directeur van Van der Wansem was. Sinds 8 november is de naam NV Auto Helmig.

Noot: In 1937 ging de Belgische Minerva-fabriek failliet. De laatste chassis werd in dat jaar afgeleverd. G.J. van der Wansem heeft toen al zijn klanten persoonlijk bezocht. Hij werd vervolgens dealer voor de Amerikaanse wagen Packard, een auto die vergelijkbaar is met de Minerva. Het automobielbedrijf leverde ook andere wagens: de REO (een Amerikaanse auto met een automatische versnellingsbak), de Wolseley (een Engelse hoge middenklasser), de Austin en de BMW.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

Archief Van der Wansem in Haags Gemeentearchief