Een familiebedrijf dat in de beginjaren zelfs eigen koeien hield, samengaat met Menken, en eindigt bij Campina. Maar de naam Menken-van Grieken zien we nog in de supermarkt.

Historisch overzicht

periode Brueghelstraat

1899 Oprichting van de melkhandel Van Grieken aan de Brueghelstraat 194 door de 22-jarige Hendrik van Grieken.

1906 Aankoop aantal koeien en huren van een stuk weiland bij de Beeklaan. Dit leidde tot zijn slogan: ‘melk van eigen vee’.

1913 Aangrenzende pakhuis aan de Van Miereveltstraat wordt omgebouwd tot melkinrichting voorzien van ‘platte koeler’, die de melktemperatuur tot 10° C kon terugbrengen, een melkcentrifuge en een melkreiniger.

1922 Een pasteuriseerapparaat wordt aan de productielijn in de in de fabriek toegevoegd.

1924 Eerste Ford vrachtwagen aangekocht en ingezet voor melktransporten.

1929 Aanpalende woning afgebroken en een nieuw bedrijfsgebouw verrijst voor nieuwe machines en nieuwe stoomketel.

1933 De twee zonen Van Grieken worden in de leiding van de zaak opgenomen en de firma wordt een NV onder naam: NV Melkinrichting en zuivelfabriek H. van Grieken

periode Loosduinseweg

1937 De TIM-motorenfabriek aan de Loosduinseweg wordt grondig verbouwd en uitgebreid met nieuwbouw. De nieuwe Van Griekenfabriek is een door 24 elektromotoren aangedreven melkinrichting met gezamenlijk vermogen van 40 PK.

1938 Op 27 maart gaat de nieuwe fabriek van start. Een roterende sterilisator wordt onderdeel van de machines.

1939 Uitbreiding van de fabriek en introductie van het bekende driehoekige, blauw/witte beeldmerk met de melkfles en de slogan: “Voor gezonden en zieken melk van Van Grieken”.
Uitbreiding van het distributienetwerk met diverse uitgifte stations: in de Stortenbekerstraat, de Van Ostadestraat, de Mandarijnstraat en in het Bezuidenhout en in Rijswijk.

1941 Hendrik van Grieken overlijdt op 64-jarige leeftijd. Lancering van het huisorgaan Van Grieken’s Bulletin.

1942/43 uitbreiding vermogen op 99 PK

1944 De productie wordt door de oorlogsomstandigheden gestopt. Dit wordt aangegrepen om de fabriek te verbouwen en uit te breiden met een tanklokaal, een botermakerij en een nieuw laboratorium.

1949 Bijtrekking perceel aan de Regentesselaan 364 voor ketelhuis met volautomatische stookinrichting met Cornwall-ketels. Veel nieuwe machines worden geïnstalleerd waarvan de continu-sterilisator de belangrijskte is. Het bedrijf wordt daarmee een volcontinubedrijf.
De overlast voor de buurt wordt steeds groter en het bedrijf gaat op zoek naar een andere locatie.

periode Verrijn Stuartlaan Rijswijk

1955 Grond aangekocht voor een nieuwe fabriek in de Plaspoelpolder.

1956 De eerste steen wordt door de twee kleinzonen, Hans en Harry, van de oprichter van het bedrijf gelegd.

1957 De ingebruikname van de nieuwe fabriek aan de Verrijn Stuartlaan. De eerste van de derde generatie Van Grieken, Harry van Grieken, wordt opgenomen in de directie.

1964 Hans van Grieken treedt toe tot de directie.

1965 Introductie van de zwart/witte plastic melkzak.

1968 Felle melkoorlog barst los tussen van Grieken Nederlandse Melkunie (NMU) voor het binnen halen van melkslijters in Delft door de liquidatie van de melkslijterscoöperatie De Prinsenstad. NMU had 3.000 melkslijters tegen van Grieken 300.

1968 Op 1 juni vindt de introductie van halfom melk plaats, 11/2 % vet en 7 cent goedkoper.

1988 Fusie van Van Grieken met het Wassenaarse bedrijf Menken tot Menken Van Grieken en daarmee ontstaat het vierde consumptiemelkbedrijf in Nederland met een marktaandeel van 12 %.

1989 Sluiting van de fabriek in de Plaspoelpolder.

1997 Inlijving van de Menken Van Griekenfabriek bij het Campina Melkunie concern.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

  • J.J. Havelaar en A.G. van der Horst-Voorn, Het leven begint met melk. Geschiedenis van de zuivelindustrie in de Haagse regio, Den Haag 2007
    Haagsche Courant, 14 november 1968
    K.J. van Zeelandt, Voor gezonden en zieken, Rotterdam 1988