Van klein naar groter naar grootst… en dan weer totaal verdwenen. Of toch niet? Er is een mooie locatie in de Binckhorst overgebleven. Heerlijk aan de eigen haven.

Historisch overzicht

1904 Willem Paulussen start met de drogisterij De Vergulden Ton aan het Spui 158.

1912 In het bedrijf wordt een elektrisch verfmalerij ingericht.

1917 De gebroeders De Bie nemen het roer over.

1919 Oprichting van de NV Eerste ‘s-Gravenhaagsche Electrische Verffabriek W. Paulussen, de verfproductie vindt plaats in het Elsemoerstraatje.

1925 Verplaatsing van de verffabriek naar de Binckhorstlaan 171. Het machinepark bestaat uit 3 mengmachines, 2 grofmolens, 2 walsen, 2 stopverfmachines, een breekmachine en een kookpot met schoorsteen erboven. Het geheel wordt aangedreven met vier elektromotoren via drijfassen.

1929 NV naam gewijzigd in NV Verf- en Vernisfabriek W. Paulussen.

1932 Nieuwe machines en uitbreiding van het machinepark.

1935 Een grootschalige uitbreiding vindt plaats.

1936 Nieuwbouw van een kantoor en laboratorium waar verftechnologisch onderzoek plaats vindt en een productiehal naar ontwerp van de Voorburgse architect Frits Beck. Het nieuwe laboratorium opent de mogelijkheid eigen producten te ontwikkelen, één hiervan is Fixator loodmenieverf

1946 Paulussen breidt opnieuw haar machinepark uit met nieuwe rollenwalsen en mengmachines.

Jaren 50 De firma Paulussen groeit uit tot één van de grootste verffabrieken van het land met als bedrijfsaanbeveling: “Voor goed werk ’t Paulussen-merk!”.

1954 Het 50-jarig bestaan wordt uitgebreid gevierd. De omvang van het fabriekscomplex is 15.000 m² en er is 120 man personeel werkzaam. Het bedrijf is inmiddels opgeklommen tot de 12de plaats op de Nederlandse ranglijst van verfexporteurs.

1969 De productie wordt verplaatst naar Zaandam. Alleen het verkoopkantoor blijft achter in Den Haag bij de winkel in de Wagenstraat. Het bedrijf gaat samen met verffabriek NV A.W. Sabel in Zaandam.

Jaren 80 Sabel gaat failliet. Alleen de verfrecepten en merknamen resteren, die overgaan naar Schaepmans lakfabrieken BV en Van Wijhe verf BV beide in Zwolle.

Producten

Verf, zoals antiloodwit ‘Hagelwit’, Edelweiss, Pauline Japanlak en blanke Japanlak, Fixator loodmenieverf, kwasten, penselen, spiegelglas en glas in lood

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

Koos Havelaar (red), De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging, Den Haag 2012 (VOM-reeks 2012, nr.1), p. 111-113