We houden het hier kort, ondanks dat ze van vele markten thuis zijn. En vanaf nu loop je nooit meer zomaar langs de markante gevel van Herengracht nummer 9.

Historisch overzicht

1849 De handelsmaatschappij R.S. Stokvis wordt opgericht in Rotterdam. Het wordt het grootste handelsbedrijf in West-Europa met diverse filialen. Het Haagse filiaal is aan de Herengracht nummer 9 (Rijksmonument) gevestigd.

Stokvis verwerft belangen in vele industriële ondernemingen, waarvan het in Den Haag gevestigde Van der Heem, met het merk Erres (= R.S. (Stokvis) wel het bekendste is.
Andere Stokvisbedrijven zijn EMI, Indola, en ASW van het merk Fasto (= F(rederik) A(ndré) Sto(kvis) (kleinzoon van S.R. junior).

1972 Stokvis houdt op zelfstandig te bestaan Het wordt nog diverse malen verkocht, maar de naam Stokvis blijft voortbestaan in de diverse bedrijfnamen en als fietsenmerk.(2013)

Producten

Het bedrijf handelt in ijzer en staal, ijzerwaren, gereedschappen, automaterialen, schokdempers, bougies, hefbruggen, hang- en sluitwerk, elektrotechnisch materiaal, isolatiemateriaal, pakkingen, plastics, radio’s en tv’s, bromfietsen en fietsen, auto’s, oliën, vetten en chemicaliën, maar ook in koffie.
Ook fabriceert Stokvis Solex bromfietsen in licentie en fabriceert of importeert ze diverse andere (brom)fietsmerken, zoals Amstel, RAP, Zündapp, Mobylette, Kreidler en Puch en ook het fietsmerk Kroon. Het bedrijf is ook importeur van Framo, DKW, Fargo, Morris Truck vrachtauto’s en Austin en Metropolitan personeneauto’s. En dan zijn er de Bahco sleutel, het Primus kooktoestel, de Flymo grasmaaier, Koni schokdempers, Champion bougies, maar ook elektrische huishoudelijke toestellen als een stofzuiger, elektrische deken, koelkast, en ga maar door. Na de overname van Van der Heem door Philips, verkoopt Stokvis ook Philipsproducten.
Een merkwaardig importproduct uit de jaren 1920 is de enorme roosmolen of Amerikaanse windmotor, die dan geproduceerd wordt door de Vereinigte Windturbine Werke AG te Dresden onder de merknaam Hercules Metallicus.
In de jaren 60 maakt Stokvis in het pand aan de Herengracht ruimte vrij voor werk van de leden van de Haagse Kunstkring.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal