Het begon met het bouwen van houten wagens voor melkboer en bakker. De vrachtwagen bood nieuwe perspectieven en het eindigde in kantoormeubilair en scheidingswanden.

Historisch overzicht

1910 Oprichting van de ELVA: Nederlandsche Industrieële – en Handels – Onderneming van L. (Luc) Valkenburgh, gevestigd aan de Gabriel Metsustraat.

1910 Start met een wagenmakerij en reparatie

Productie van diverse soorten wagens: voor melkboeren, bakkers, groenteboeren en viskarren.

Jaren 30 Bouw van carrosserieën van bestelauto’s op bestaande chassis. Veel Haagse bedrijven laten hier hun vrachtwagen bouwen, zoals Beekman en Hus.

ELVA produceert de PTT bakfiets, in gebruik voor vervoer van pakketten, voorzien van een linnen kap, die aan twee zijden kon worden opgeklapt.

Aanvankelijk is de op bouw van hout, later van metaal.

Jaren 50 Omschakeling van carrosseriebouw naar nieuwe producten, zoals schoolbanken, kantoormeubilair en magazijn- en archiefstellingen.

1957 Het bedrijf verhuist naar een nieuw pand in de Binckhorst, Zonweg 59

1971 Het familiebedrijf ELVA wordt verkocht aan Interwand in Eibergen. De productie gaat naar Eibergen. In dit jaar werken er 75 werknemers bij het bedrijf.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

T. Schilperoord, “De Elva: Haagse producten bepalen het straat- en kantoorbeeld”, Haagvaarder 66, jrg. 17, augustus 2010.