Bijna 200 jaar weet groothandel Wyers het vol te houden en daarvan bijna een eeuw op een prominente plek aan de Prinsegracht in Den Haag.

Historisch overzicht

1797  In Dordrecht wordt de firma Wyers gesticht door een uit Limburg afkomstige, katholieke familie met een winkel in wollen, linnen en katoenen manufacturen. Het klantenbestand bestaat uit veel schippers. Het productassortiment bestaat uit baai, beddentijk, biljartlaken, kaasdoek, molton, saai en vlaggendoek.

Na 1860  Door het verkooprecht van het nieuwe product linoleum stijgt de omzet snel en zo breidt de firma uit.

1880  Het eerste filiaal van Wyers opent aan de Droogbak in Amsterdam en begin 20ste eeuw worden de magazijnen verplaatst naar de Nieuwezijds Voorburgwal. Er volgen diverse andere filialen: Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Brussel, Antwerpen en Kortrijk.
De firma is een groothandel in wollen, linnen en katoenen manufacturen, meubelen, interieurinrichting (vloerbedekking, gordijnen, meubelstoffen) en fournituren en levert alleen aan de handel: winkeliers, woninginrichters en stoffeerders.

Rond 1910  Vestiging in Den Haag

medio 1920  De vestiging Den Haag heeft een vloeroppervlak van 390 m.

1950-53  Een uitgebreide verbouwing van het pand aan de Prinsegracht. het vloeroppervlak is uitgebreid tot 2.000 m².

Jaren 1960  Tot deze periode draait het bedrijf goed, maar daarna verandert de markt. Fabrikanten gaan rechtstreeks aan winkeliers leveren. Ook verandert de smaak van de consument: parket en laminaat in plaats van linoleum en tapijt, Luxaflex en lamellen in plaats van gordijnen en vitrage. De groei van Wyers stopt en het marktaandeel krimpt verder.

1995  Wyers gaat failliet.

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal

Interessant 

Textielmuseum, Wyers: groothandel voor de woninginrichting

Wyers-tijdschrift (1889-1917), Intérieur (1917-1922) en Ons Huis (1922-ca. 1983)

Wyers gaf ook studie-albums, cassettes met stalen  en boeken uit over allerlei interieuronderwerpen, zoals dekens, cocos en sisal, overgordijnen