Haagvaarder is het kwartaalblad van de SHIE en wordt gratis aan de donateurs toegestuurd. In het tijdschrift is plaats voor nieuws over industrieel erfgoed in de regio en ook voor bijvoorbeeld acties voor behoud van industrieel erfgoed. Daarnaast is er steeds een hoofdartikel voortvloeiend uit recent historisch onderzoek. Dat kan soms een bedrijf zijn, dan weer een gebouw of een andere keer een verdwijnend fenomeen als de geschilderde muurreclame. Regelmatig zijn er ook themanummers verschenen over bijvoorbeeld fabrieksschoorstenen, terrazzo en straatputten.
De SHIE probeert heel concreet de geschiedenis te schrijven van de bedrijvigheid in ver en recent verleden en ontwikkelingen op dit gebied te duiden. Inmiddels is een grote diversiteit aan onderwerpen aan bod gekomen. In het register treft u een overzicht van alle verschenen hoofdartikelen.
U kunt een proefexemplaar van de Haagvaarder aanvragen door een email te sturen met uw naam en adres aan info@shie.nl.
Haagvaarder register
U treft hier een overzicht aan van alle Haagvaarders.
Als u de voorkeur geeft aan een overzichtslijst, klik dan onderstaande link aan.
Haagvaarder 106 – De Haagsche Kofferfabriek, ‘Bepakt en bezakt’ naar Indië!
Toen later in de 19e eeuw het Nederlands gezag in Indië zich uitbreidde naar het binnenland, vroeg dit om meer gezagsdragers. En dus reisden steeds meer Nederlanders “bepakt en bezakt’ van en naar Indië. De Haagsche Kofferfabriek, lang gevestigd in de Passage, was één van de bedrijven die toen profijt trok van deze stroom reizigers. Haar kwalitatief blijkbaar uitstekende producten worden, 90 jaar na de sluiting van het bedrijf, nog steeds op het internet aangeboden.
Haagvaarder 105 – “Steenhouwerij van C.P. Bakker Anno 1902”
Haagvaarder 105 (hoofdartikel) “Steenhouwerij van C.P. Bakker Anno 1902”. Drie generaties steenhouwers aan de Waldorpstraat Wie op het restaurantplein van het Louwman Museum het zandstenen reliëf van C.P. Bakker aanschouwt, vraagt zich misschien af welk verhaal hierachter schuil gaat? Het reliëf bevond zich ruim 80 jaar aan de Waldorpstraat in Den Haag, aan een pand waarin…
Haagvaarder 104 – Bladeren door de tijd, het Haagse bedrijfsblad
In de jaren 1940 – 1960 beleefde het bedrijfsblad misschien wel zijn hoogtepunt. Het beeld dat we als SHIE hebben uit deze periode, is inmiddels minder fragmentarisch als voor de vroegste periode. Van particuliere bedrijven zijn zo’n 40 namen van bladen bekend en van 30 heeft de SHIE ook jaargangen of losse exemplaren gezien.
Haagvaarder 103 – De strijd van de volksbond tegen drankmisbruik
Op 3 september 1875 werd de Koninklijke Algemene Vereniging De Volksbond tegen Drankmisbruik opgericht. . Naast onderricht en informatie voor deze vrouwen richtte de Volksbond ook eigen koffiehuizen op, waar alleen alcoholvrije dranken en wat versnaperingen te verkrijgen waren. De koffiekiosken werden door de gemeente Den Haag als rentevrije lening aangeboden aan weduwen van mannen die aan de drank ten onder waren gegaan.
Haagvaarder 102 – “Auto’s, daar weten wij alles van”. Garage A.P. van Santen BV, Prinsegracht
Adrianus Petrus van Santen vervoerde gedurende de oorlog melk vanuit Friesland naar het westen van Nederland. Hij had vergunning voor een vrachtwagen met een houtgenerator en het was een hele kunst om die auto aan de gang te houden. Daarmee was de kiem gelegd voor de liefde voor het autovak. Na de oorlog ging hij werken bij autobedrijf Kortekaas in Loosduinen en in 1952 begon hij zelf een garagebedrijf aan de Prinsegracht 144.
Haagvaarder 101 – De nieuwe garage der Haagsche Automobiel-Maatschappij
In de nieuwbouw van de Van Beverningkstraat verrees in 1911 de autostalling met bovenwoningen van de Haagsche Automobiel-Maatschappij. De opdrachtgever en de architect werden bejubeld in De Revue der Sporten en in De Hofstad van september 1911 om hun vooruitstrevende en unieke gebouw: “een geheel dat voorzeker zijn weerga in ons land niet zal vinden” met “de magnifieke koetspoort, waarin de traditie der Gouden Eeuw in modernen geest is vervolgd”.
Haagvaarder 100 – Haagvaarder Industrieel erfgoed bulletin voor de Haagse regio
Al bij de oprichting van de SHIE leefde het idee om een eigen bulletin uit te geven om zo het contact te onderhouden met de achterban, die we overigens nog moesten gaan opbouwen. Aanvankelijk was de insteek vooral nieuws te brengen over het industrieel erfgoed in de Den Haag en de regio. Dit laatste kwam ook tot uiting in de keuze voor de naam Haagvaarder, zoals in het vorige nummer al uiteen gezet.
Haagvaarder 99 – Door de smalle Haagse grachten
De Hofvijver kan wel als het bekendste historische water in het centrum van Den Haag worden aangemerkt. Rond het Binnenhof lagen ook grachten, die voor de afwatering verbonden waren met het Spui. Deze spuigracht werd in de 15de eeuw verbreed en doorgetrokken tot de Vliet en vormde een belangrijke verbinding van het dorp Die Haghe met het achterland. Over het water konden voedingsmiddelen en grondstoffen voor de nijverheid naar het centrum worden getransporteerd. Ook voor personenvervoer vormde het water een belangrijk route.
Haagvaarder 98 – Grote veranderingen op het Noordelijk Havenhoofd
De visafslag op het noordelijk havenhoofd met zijn markante industriële architectuur bepaalt het gezicht van de Eerste Binnenhaven. Dit wederopbouwmonument van architect Sjoerd Schamhart is in zijn ruim 50-jarig bestaan al meerdere keren aangepast aan het veranderd gebruik door de visserij, maar wacht nu zijn grootste metamorfose.
Haagvaarder 97 – Rippen piano’s
Toen Dirk Anton Rippen in 1903 besloot vanuit Kampen naar de mondaine hofstad Den Haag te verhuizen kon hij niet vermoeden dat zijn zoon Johan Jacob Rippen de stichter zou worden van de grootste pianofabriek in Europa.