Haagvaarder is het kwartaalblad van de SHIE en wordt gratis aan de donateurs toegestuurd. In het tijdschrift is plaats voor nieuws over industrieel erfgoed in de regio en ook voor bijvoorbeeld acties voor behoud van industrieel erfgoed. Daarnaast is er steeds een hoofdartikel voortvloeiend uit recent historisch onderzoek. Dat kan soms een bedrijf zijn, dan weer een gebouw of een andere keer een verdwijnend fenomeen als de geschilderde muurreclame. Regelmatig zijn er ook themanummers verschenen over bijvoorbeeld fabrieksschoorstenen, terrazzo en straatputten.
De SHIE probeert heel concreet de geschiedenis te schrijven van de bedrijvigheid in ver en recent verleden en ontwikkelingen op dit gebied te duiden. Inmiddels is een grote diversiteit aan onderwerpen aan bod gekomen. In het register treft u een overzicht van alle verschenen hoofdartikelen.
U kunt een proefexemplaar van de Haagvaarder aanvragen door een email te sturen met uw naam en adres aan info@shie.nl.
Haagvaarder register
U treft hier een overzicht aan van alle Haagvaarders.
Als u de voorkeur geeft aan een overzichtslijst, klik dan onderstaande link aan.
Haagvaarder 116 – Zuliani Kunst en Terrazzo
In 1932 begon Leonardo Zuliani zijn eigen terrazzobedrijf. Hij betrok een werkplaats gelegen langs het water van het Laakkanaal aan de Viaductweg. Het bedrijf groeide gestaag, er was werk genoeg. Aanrechtbladen voor keukens, badkamervloeren, trappen en balkonvloeren was het belangrijkste werk. Ook grotere klussen nam men aan. Het bedrijf legde vloeren in het Gemeentemuseum in Den Haag en in museum Boymans Van Beuningen.
Haagvaarder 115 – Openen en sluiten
De aanleg van de Laakhaven vond plaats in de periode 1899 tot ca.1920. In de eerste fase bereikte het graafwerk de Rijswijkseweg. Hier kwam een draaibrug met het eerste brugwachtershuisje van de Laakhaven, dit alles kwam in 1901 gereed. In 1905 en begin jaren 20 volgde de aanleg van de Leeghwaterbrug en als laatste de Calandbrug.
Haagvaarder 114 – Haagse azijn van ‘De Vos en De Oranjeappel’
Azijn, te vinden in elk huishouden, is eeuwenlang voornamelijk een bijproduct geweest van bierbrouwerijen. Waarbij het soms een aparte bedrijfstak van een brouwerij werd. Zo ook in Den Haag waar Brouwerij De Drie Kruisen aan de Prinsengracht al vroeg in de 19de eeuw een aparte azijnmakerij had. Eerst onder de naam De Maarschalksstaf, en later als De Ooijevaar, gaat deze azijnmakerij in 1911 mét de brouwerij ten onder. Maar in de 19de eeuw komen er al meerdere kleine azijnmakerijen in de stad, los van een brouwerij.
Haagvaarder 113 – Philips Telecommunicatiefabriek Televisiestraat
In het Uitbreidingsplan Fruitweg uit 1954 wordt het gebied rondom de Fruitweg tot industrieterrein bestemd. Met dit Uitbreidingsplan ontstond een nieuw bedrijventerrein. De straten van het industrieterrein kregen namen die aan de techniek waren ontleend. De Philips Telecommunicatiefabriek aan de Televisiestraat vestigde zich in 1958 als één van de laatste grote bedrijven in de industriewijk.
Haagvaarder 112 – Blok’s Draadvorm
Loek Blok(1930) begon in 1953 in een schuurtje bij het huis van zijn ouders met het maken van lampenkappen. Hij wilde, na zijn diensttijd, graag voor zichzelf beginnen en van een lening van 60 gulden kocht hij een lasmachine. Hij boog metaaldraad in vorm en laste die tot lampenkappen. Op de fiets bracht hij ze weg naar vrouwen die stof rond de kappen naaiden voordat ze in de lampenwinkels werden verkocht
Haagvaarder 111 – Het stedelijk tapijt
Hobbelige straten, glibberige keien, geratel van banden over oude klinkerwegen, wie heeft er geen herinneringen aan? Ongemak, maar ook historie, die onlosmakelijk bij het industriële landschap hoort. Deze stoffering van het straatbeeld, dit stedelijk tapijt, verdwijnt in rap tempo en soms ongemerkt.
Haagvaarder 110 – Post aan het spoor
De omgeving van station Hollands Spoor, aan de Laakhaven zijde, staat de laatste tijd in de warme belangstelling van ontwikkelaars. Het voormalige Stationspostkantoor aan de Waldorpstraat is onderdeel van de grootse plannen voor het gebied. Een oude bekende, PostNL, keert terug in het gebouw.
Haagvaarder 109 – Was de Wit aan de (Trek)Vliet
De eerste keer als je de naam Was de Wit hoort, denk je meteen aan een wasserij, zoals er meer waren langs de Vliet. Het bleek echter een hele andere tak van productie te zijn, namelijk was en wasproducten. Het bedrijf van Dirk de Wit, afkomstig uit de Beemster groeide en bloeide langs de Trekvliet in Rijswijk en de Vliet in Voorburg en keerde in 1977 terug naar zijn oorsprong als onderdeel van het wereldconcern Paramelt.
Haagvaarder 108 – De slagerij van familie Van den Broek – Toen en nu
Een fraai bewaard winkelpand van de Reinkenstraat is de slagerij op de hoek van de Obrechtstraat. Het familiebedrijf van de huidige slager Peter Jan van den Broek staat in een lange Haagse traditie van handel in vee en vlees.
Haagvaarder 107 – Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag
Haagvaarder 107 (hoofdartikel) Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag Herbestemming industrieel erfgoed Het idee voor de publicatie ontstond in het kader van de recente ontwikkelingen in de Binckhorst waarbij de nieuwbouwplannen vooral centraal staan. Uiteindelijk is er wel rekening gehouden met de historie van het gebied en zijn diverse industriële complexen als bijzonder bestempeld en…