Haagvaarder 1 (hoofdartikel)
De geboorte van een wereldproduct: ‘Felix Kattenbrood’
Eind jaren twintig werd in de dierenwinkel van P.H. Verseveldt aan de Frederik Hendriklaan 204 het vermaarde ‘Felix Kattenbrood’ ontwikkeld. Een totaal nieuw product in die tijd. Er bestond toen alleen nog maar hondenbrood. Aanvankelijk was het kattenbrood een restproduct; gemaakt van de fijne stof van hondenvoer gemengd met vis en vlees. Daarmee was ‘Verseveldt’s kattenbrood’, zoals de eerste papieren zakjes vermeldden, een feit. Toen bleek dat het product in een reële behoefte voorzag werd naarstig naar een aansprekende naam gezocht.
Een Engelse dame had bij een bezoek aan de winkel al eens de reclamekat op de toonbank voor Felix the Cat uitgemaakt, maar Verseveldt had daar geen acht opgeslagen. Nu het product ging lopen werd contact met de dame gezocht en jawel de naam ‘Felix kattenbrood’ werd geïntroduceerd. Felix the Cat was in de jaren dertig een populaire tekenfilm, die in alle bioscopen te zien was. De gereformeerde Verseveldt kwam hier uit principe echter nooit, maar dit vormde geen beletsel om de naam Felix te gaan gebruiken. Zonder enige schroom werd het beeldmerk als eigen merk wereldwijd gedeponeerd en was de basis gelegd voor de latere ‘Felix Kattenbroodfabriek’.
Bij de start van de productie werd vet gesmolten en tot koeken geperst, die vervolgens tot kleine brokjes werden gebroken en vermengd werden met brokjes oud brood. Vlak na de oorlog kwam men op het idee om de beide ingrediënten te combineren en samen te persen tot brokjes.
Het kattenbrood werd verpakt in gele papieren zakjes met opdruk van de Felix-kat met de ronde rug en opstaande staart. Felix werd het herkenningsteken en veelvuldig in reclames gebruikt. Gedurende enige tijd werd het ook in blikken geleverd. Tot in de jaren 70 was ‘Felix Kattenbrood’ het enige kattenbrood, dat op de Nederlandse markt te koop was.
Nieuw was de distributie van het kattenbrood. Aangezien Verseveldt zelf een dierenwinkel had gehad, wilde zijn vroegere collega’s zijn product niet afnemen. Daarop besloot hij als eerste in Nederland dierenvoeding via de kruideniers af te zetten. Deze verkooplijn werd, na enige aarzeling, een groot succes. Tot voor kort werd 90% van het ‘Felix Kattenbrood’ langs deze weg verkocht.
De productie van het kattenbrood vond aanvankelijk plaats in een pakhuisje op een binnenterrein aan de Rijswijkse weg. Begin jaren dertig werd aan de 1e Van der Kunstraat een fabriek gebouwd om aan de grote vraag naar kattenbrood te kunnen voldoen. in 1960 verhuisde de firma naar Etten Leur. Begin 1994 werd de fabriek aan de 1e Van der Kunstraat gesloopt en verdween een laatste herinnering aan dit Haagse bedrijf.
Koos Havelaar
Bron:
- Interview met H.P. Verseveldt, 8 februari 1991