Haagvaarder 49 (hoofdartikel)
Den Haag vooruit! Den Haag omhoog!
De Residentieweek van 6 – 15 juni 1936
Op “loffelijk initiatief van de Vereeniging voor Handel, Nijverheid en Gemeentebelangen” werd in het najaar van 1935 het ‘Comité Residentieweek 1936’ opgericht. Voorzitter K.I.B.A. Coster schetst in zijn inleiding van de Officieele Gids voor de Residentieweek als doel van deze week: de ondernemingslust te prikkelen, de levenslust op te wekken en daardoor de herleving van de welvaart te bevorderen. De Residentieweek wilde de strijd aanbinden met de ‘geestelijke malaise’ en de ‘moedelooze gelatenheid’.
Programma
Een indrukwekkend programma moest Den Haag laten zien “als woon-, verkeers-, winkel-, industrie- en amusementsstad”. De week moest “een oase in de dagelijksche beslommeringen” worden, niet alleen voor stadgenoten maar ook voor “de van heinde en verre toestromende landgenoot en vreemde”.
Het 80 pagina’s tellende programmaboekje meldt een groot aantal activiteiten zoals: wijk- en winkelversieringen, sportwedstrijden, tentoonstellingen, congressen, middenstandsweek, pasar malam, concerten, etalagewedstrijden, een fotowedstrijd, bedrijvenoptocht en een affichewedstrijd.
Prijzen
H.M. de Koningin stelde twee medailles beschikbaar als blijk van belangstelling en ook de burgemeester, het comité en de VVV stelden medailles ter beschikking. Ook konden er diploma’s worden verdiend.
Om de feestvreugde te verhogen maakte de HTM rondritten door de stad en werd het tarief voor de blauwe tram tijdelijk verlaagd. Ook de plaatselijke hotels rekenden een speciaal prijs.
Bedrijvenoptocht
Met de bedrijvenoptocht wilde men een demonstratie geven van het “Haagsche Bedrijfsleven in al zijn geledingen”. Opdracht aan de deelnemers was “een beeld te geven van ‘s-Gravenhage Voorheen en Thans”. Voertuigen mochten “zoowel met paarden- als autotractie worden voortbewogen”. Er werd geen inschrijfgeld geheven en op de deelnemers werd ‘een ernstig beroep gedaan de kosten “niet noodeloos op te voeren”.
Deelnemers
Diverse plaatselijke bedrijven als de bierbrouwer ZHB , Paul Kaiser, Felix Kattenbroodfabriek, taxibedrijf ATAM, de Residentie Melkinrichting en de Sierkan reden mee in de optocht. Een reuzengrote taart sierde de door paarden getrokken wagen van banketbakker Paul C. Kaiser. Ook de zuivel was goed vertegenwoordigd met leuzen als ‘voedt u goed met RMI producten’ en de havermoutpap van melkinrichting De Hanze werd aangeprezen als ‘krachtige voeding’.
Ook landelijk bekende bedrijven als Siemens, PTT en Verkade waren van de partij. Op de wagen van Vroom & Dreesman werden oud en nieuw uitgebeeld in de winkelpanden van vroeger en nu. De eerste wagen van bierbrouwerij De Drie Hoefijzers met tonnen bier werd getrokken door paarden. Daarachter reed een moderne vrachtwagen met houten kratten bier.
Ook een aantal nutsbedrijven, zoals de gemeentelijke telefoondienst, het gasbedrijf en de gemeentereiniging maakten hun opwachting. Op de wagen van het gasbedrijf stond een modelgashouder met daarachter een groot aantal figuren, die de omliggende gemeenten verbeelden.
Vergezeld van muziek trok de stoet met zo’n 60 wagens tweemaal ’s middags en eenmaal ’s avonds door de stad. “De optocht werd overal even hartelijk begroet als bewonderd.”
Resumé
In een terugblik in ‘De Residentieweek en haar waarde’ wordt geconcludeerd dat de week heeft “bijgedragen tot opbeuring van velen”. Ook is er kritiek: het aantal bezoekers van buiten de stad viel tegen en er waren (te) veel programmaonderdelen. Vooral de (kermis)vermakelijkheden trokken de aandacht van het publiek. Dat was ook het commentaar van de ‘s-Gravenhaagsche Winkeliersvereeniging’ die in een motie uitsprak dat er bij een vervolg “slechts dan op medewerking zal kunnen worden gerekend, indien de kermisvermakelijkheden achterwege blijven en de georganiseerden Middenstand meer medezeggingsschap zal worden verleend”
Een Residentieweek, typisch fenomeen van die tijd, met samenwerking van bedrijfsleven, winkeliers, gemeente en toerisme, werd echter in zo’n grote opzet niet meer herhaald.
Jannie Havelaar
Bronnen:
- Officieele Gids voor de Residentieweek van 6 tot en met 15 juni 1936.
- Het Vaderland
- Archief van de Vereeniging ‘Comite Residentieweek’ (HGA)
- H. Hotke, “De Residentieweek en haar waarde”, in Ons Nederland, juli 1936.