Haagvaarder 37 (hoofdartikel)
De Gruijter & Co, een excellent verhuizer
In de hal van het wooncomplex op de hoek van het Westeinde en de Lange Lombardstraat is een tegeltableau ingemetseld met het wapenschild van Koningin Wilhelmina. Dit ‘koninklijke’ wapen is het enige overblijfsel van het statige pand dat de meubeltransportmaatschappij De Gruijter & Co op deze plaats vanaf 1927 liet bouwen.
Nieuwbouw
Een boekje, dat in koperdiepdruk bij drukkerij Albani werd vervaardigd, verhaalt uit welke materialen en hoe degelijk de gebouwen werden opgebouwd. Het pand besloeg een oppervlakte van 2000 m² opgetrokken uit gewapend beton. De spouwmuren rondom de bewaarplaatsen vormden “… den grootsten waarborg tegen vocht en tegen temperatuurswisseling”. ‘Betrouwbaar en vakkundig personeel’ bracht de goederen met een ruime elektrische lift naar de bewaarplaatsen op een van de drie verdiepingen. Het gebouw bestond verder uit kantoren, een timmerwerkplaats, emballagekamers, een remise met plaats voor 50 meubelwagens en een kluis van 45 m³.
Koninklijk
Op een tekening van het pand is op de gevel aan de zijde van het Westeinde behalve de naam ook het wapen duidelijk zichtbaar.
Het predikaat ‘koninklijke’ werd de firma toegekend op 13 september 1920. Al in het oprichtingsjaar 1881 werd het eerste transport verzorgd voor koning Willem III, van ‘s-Gravenhage naar Paleis het Loo. Ook in de twintigste eeuw werden aan andere leden van het Huis van Oranje diensten verleend. Leden van het corps diplomatique behoorden eveneens tot hun clientèle. De namen van deze opdrachtgevers werden gebundeld in gedrukte overzichten van Vereerende opdrachten voor het Koninklijk Huis, vertegenwoordigers van H.Ms. Regering, zomede van vele buitenlandsche legatiën.
Om het koninklijke karakter te onderstrepen werd op de verhuiswagens een goudkleurig geschilderd houten kroontje aangebracht.
De Gruijter & Co
De firma werd in 1881 opgericht door L.C.B. de Gruijter en O. Smissaert. De Gruijter was boekhouder en woonde op het Spui. De firma timmerde aan de weg met o.a. een advertentie in het adresboek voor ‘s-Gravenhage van datzelfde jaar. Hierin valt te lezen: “Emballeering van alle soorten van Goederen in Hout, Hooi, Stroo, Linnen, Blik en Zink, ter verzending naar het Binnen- en Buitenland en Overzeesche Bezittingen”. De verhuizingen werden ‘onder garantie’ uitgevoerd in ‘groote gesloten wagens’. Vanaf het begin werden internationale verhuizingen uitgevoerd . Hiervoor werden speciale aanhangwagens gebruikt die op een treinonderstel geplaatst konden worden.
Het bedrijf had eveneens vestigingen in Amsterdam en Arnhem. Ook daar besloegen de bergplaatsen voor inboedels een groot deel van de ruimte. Hierin werd o.a. de “bagage van repatrieerenden en verlofgangers uit Nederlandsch Indië” opgeslagen.
Ook kostbare collecties schilderijen en meubels vonden hier een tijdelijk plek. Blijkbaar gingen deze collecties niet altijd terug naar de eigenaar. Zo werd in opdracht van De Gruijter & Co in januari 1929 een ‘kunstveiling en veiling van deftige inboedels’ gehouden bij Van Merle & Bignell aan het Lange Voorhout.
Jubileum
Op een tegeltableau, dat ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1931 werd aangeboden door het kantoorpersoneel staat het Haagse pand centraal. Eromheen zijn de wapens van Amsterdam en Arnhem en twee verhuiswagens afgebeeld.
Een glas-in-lood raam, aangeboden door het bedrijfspersoneel van de Haagse vestiging bij hetzelfde jubileum, symboliseert het internationale karakter middels een wereldbol.
Royal Dutch Movers
In 1981 verhuist De Gruijter & Co naar een modern pand op een bedrijventerrein in Zoeterwoude. Men beschikt hier over 7500 m³ geventileerde en geconditioneerde opslagunits. De Royal Dutch Movers zijn nog steeds gespecialiseerd in internationale verhuizingen.
Het pand aan het Westeinde werd afgebroken. Eind jaren 80 verrees hier een woningencomplex. In de hal werd als tastbare herinnering het ‘koninklijke’ tegeltableau ingemetseld.
Jannie Havelaar
Bronnen:
- “De koninklijke meubeltransportmaatschappij De Gruijter & Co te ‘s-Gravenhage”, in G.A.A. Just de la Paisières, Industrieel Nederland, Haarlem,1921, p.337-345.
- Archief De Gruijter & Co
- Adresboeken HGA
Met dank aan:
- A.Reijm en R. Boersma, De Gruijter & Co, Zoeterwoude.