Haagvaarder 112 (hoofdartikel)

Blok’s Draadvorm Het begon met lampenkappen

Blok's Draadvorm, Koperwerf 7, 2021

Loek Blok(1930) begon in 1953 in een schuurtje bij het huis van zijn ouders met het maken van lampenkappen. Hij wilde, na zijn diensttijd, graag voor zichzelf beginnen en van een lening van 60 gulden kocht hij een lasmachine. Hij boog metaaldraad in vorm en laste die tot lampenkappen. Op de fiets bracht hij ze weg naar vrouwen die stof rond de kappen naaiden voordat ze in de lampenwinkels werden verkocht.

Groei

De ruimte in het schuurtje was al snel te klein en Blok verhuisde in 1960 naar een echt bedrijfspand aan de De Gheijnstraat. Hier had hij ook verschillende personeelsleden in dienst. Op het briefpapier prijkte de naam Blok’s Draadvorm Fabriek (BDF). Het assortiment breidde zich uit met reclamestandaards en etalagematerialen.

Een hele vooruitgang was het coaten van de metalen draden. Na verhitting tot 380 graden gingen de gelaste metalen voorwerpen in een bad met poeder, waaraan lucht werd toegevoegd. Hierdoor plakte het poeder op de metaaldraden, waarna het in een tweede oven smolt tot een egale plastic laag. De naaisters waren hier heel blij mee, eventuele braampjes beschadigden niet meer hun vingers en de stof.

Wassenaarsestraat

Een paar jaar later was het bedrijf ook hier weer uitgegroeid en gingen ze richting Scheveningen, naar de Wassenaarsestraat. Loek Blok was inventief, ontwikkelde zelf machines en zag kansen. Zo ontwierp hij platenrekjes voor Vroom & Dreesmann en richtte het directie kantoor in van KLM, met displays en als wanddecoratie het schip De Vliegende Hollander van draad.

De Werf

In 1972 liet Blok een pand bouwen in industriegebied Zichtenburg. Aan De Werf 5 verrees een pand van 1.600 m² om “nog beter in staat te zijn aan Uw wensen op draad-, plaat- en buiswerkgebied te voldoen”. Bovenop de dakrand prijkte de naam ‘Blok Draadwaren’.  Blok boorde nieuwe markten aan op het gebied van laboratorium- en ziekenhuisproducten, waarvoor het bedrijf op relatief kleine schaal produceerde.

Drie zonen nemen het roer over

De drie zonen van Blok, Johan, Philip en Loek jr. kwamen van jongs af aan regelmatig in de fabriek en waren bekend met het werk.  Eind jaren 80 gaf Blok sr. aan de zaak graag over te willen dragen en bij het 40-jarig jubileum in 1993 namen de drie broers het roer over. De taakverdeling was duidelijk: de oudste zoon Johan runt de afdeling productontwikkeling en inkoop, de middelste zoon Philip gaat over marketing, commercie, administratie en sales en de jongste broer Loek bestiert het reilen en zeilen van de fabriek.

Driedimensionale buigmachine

De broers pakten het voortvarend op en maakten plannen om het buigen en lassen verder te automatiseren. Ze kochten een 3D-buigmachine, de eerste in Nederland, voor 920.000 gulden, een enorme investering. Hiermee maakten ze driedimensionale ophangbeugels voor uitlaten voor de uitlatenfirma  Bosal. Dit legde de basis voor een enorme verandering, snel erna waren nieuwe 3D-buigmachines nodig. De robots deden hun intrede en werden ingezet voor de vele herhaalde handelingen als buigen en lassen. Hiermee kon een enorme schaalvergroting tot stand komen.

Prijzen

In 1998 won Blok’s Draadvorm de ‘Zilveren Ooievaar’, een prijs die de gemeente Den Haag jaarlijks uitreikt aan een bedrijf dat zich positief onderscheidt en wordt geleid met visie, durf, creativiteit en vernieuwing.

In  2018 viel Blok opnieuw in de prijzen met de ‘Smart Manufacturing Award’ regio Zuid-Holland, een prijs voor innovatieve MKB-metaalbedrijven, die ‘slim produceren”.

2022

Uit verschillende soorten metaaldraad worden meer dan 5.000 producten gemaakt op het gebied van de fietsenindustrie, luchtbehandelingsindustrie, onderdelen voor de horeca, onderdelen voor de farmacie en laboratoria, voor ziekenhuizen, automotive industrie,  voedingsmiddelenindustrie en voor de tuinbouw. De productie bedraagt meer dan 30 miljoen producten per jaar. Lampenkappen behoren nog steeds tot het assortiment, zo’n 400.000 lampenkappen in vele vormen en maten vinden jaarlijks hun weg naar de groothandel.

Jannie Havelaar

Bronnen:

  • Interview met de heer Philip Blok, 14 oktober 2021
  • www.draad.com