Haagvaarder is het kwartaalblad van de SHIE en wordt gratis aan de donateurs toegestuurd. In het tijdschrift is plaats voor nieuws over industrieel erfgoed in de regio en ook voor bijvoorbeeld acties voor behoud van industrieel erfgoed. Daarnaast is er steeds een hoofdartikel voortvloeiend uit recent historisch onderzoek. Dat kan soms een bedrijf zijn, dan weer een gebouw of een andere keer een verdwijnend fenomeen als de geschilderde muurreclame. Regelmatig zijn er ook themanummers verschenen over bijvoorbeeld fabrieksschoorstenen, terrazzo en straatputten.
De SHIE probeert heel concreet de geschiedenis te schrijven van de bedrijvigheid in ver en recent verleden en ontwikkelingen op dit gebied te duiden. Inmiddels is een grote diversiteit aan onderwerpen aan bod gekomen. In het register treft u een overzicht van alle verschenen hoofdartikelen.
U kunt een proefexemplaar van de Haagvaarder aanvragen door een email te sturen met uw naam en adres aan info@shie.nl.
Haagvaarder register
U treft hier een overzicht aan van alle Haagvaarders.
Als u de voorkeur geeft aan een overzichtslijst, klik dan onderstaande link aan.
Haagvaarder 122 – (The) Ladies Paradise –
‘The Ladies Paradise Couture’ staat er in sierlijke letters op het bovenraam van Kettingstraat 35, net om de hoek van de hoofdingang van de Passage. Hierachter schuilt een pand, dat doorliep in een winkel in de Passage 7 met daarboven 26 vertrekken.
Haagvaarder 121 – Hamburger – Zuid-Hollandsche Pletterijen – Uzimet
De loodfabriek Uzimet aan de Delftse Vliet in Rijswijk bestaat al meer dan117 jaar en is een verrassend modern bedrijf. Het bedrijf startte in 1906 als afsplitsing van de bekende Utrechtse loodpletterij en buizentrekkerij Hamburger, ooit de grootste loodpletterij van Nederland, die in 1866 werd opgericht.
Haagvaarder 120 – Hugo de Grootstraat – Van de Spiegelstraat
Bij bedrijfsgebouwen gaan de gedachten nu veelal uit naar bedrijfsterreinen; concentraties van forse gebouwen, zonder woonhuizen in de directe omgeving. Maar ooit was dat anders. In wat we nu als pure woonwijken zien, stonden vroeger velerlei meestal kleine bedrijfsgebouwen. Nu onherkenbaar verbouwd, vallen zij niet meer op in het straatbeeld. Het hoekpand Hugo de Grootstraat – Van de Spiegelstraat is daar een goed voorbeeld van.
Haagvaarder 119 – Post 65, Om van te houden en te behouden?
In de periode 1965-2000 werd in Nederland in hoog tempo gebouwd, ook in Den Haag. Gegeven haar levensduur is deze zogenoemde Post 65-architectuur nu vaak toe aan vernieuwing of zelfs vervanging. Verwaarlozing en sloop dreigt voor een aantal bijzondere gebouwen. Als tegenreactie komen architectuurhistorici en beleidsmakers nu in actie om dit cultuurgoed te inventariseren en waar nodig te beschermen. Volop aandacht voor Post 65!
Haagvaarder 118 – De Brood- en Meelfabriek te ‘s-Gravenhage
In oktober 1860 ging een circulaire rond onder de “voorname ingezetenen” van Den Haag voor de oprichting van een brood- en meelfabriek. De drijfveer was om bewoners de zekerheid te geven dat de “artikelen van voeding van eene goede hoedanigheid en zuiverheid zijn”.
Haagvaarder 117 – H. van Rijmenam, boekbinderij
Wie kent h’m niet, de Rijam agenda? Het was een product van de bekende binderij Van Rijmenam. Een industrieel bedrijf dat al in 1897 van zich deed spreken. Een typisch Haags bedrijf, dat onderdeel uitmaakte van de belangrijke grafische sector.
Haagvaarder 116 – Zuliani Kunst en Terrazzo
In 1932 begon Leonardo Zuliani zijn eigen terrazzobedrijf. Hij betrok een werkplaats gelegen langs het water van het Laakkanaal aan de Viaductweg. Het bedrijf groeide gestaag, er was werk genoeg. Aanrechtbladen voor keukens, badkamervloeren, trappen en balkonvloeren was het belangrijkste werk. Ook grotere klussen nam men aan. Het bedrijf legde vloeren in het Gemeentemuseum in Den Haag en in museum Boymans Van Beuningen.
Haagvaarder 115 – Openen en sluiten
De aanleg van de Laakhaven vond plaats in de periode 1899 tot ca.1920. In de eerste fase bereikte het graafwerk de Rijswijkseweg. Hier kwam een draaibrug met het eerste brugwachtershuisje van de Laakhaven, dit alles kwam in 1901 gereed. In 1905 en begin jaren 20 volgde de aanleg van de Leeghwaterbrug en als laatste de Calandbrug.
Haagvaarder 114 – Haagse azijn van ‘De Vos en De Oranjeappel’
Azijn, te vinden in elk huishouden, is eeuwenlang voornamelijk een bijproduct geweest van bierbrouwerijen. Waarbij het soms een aparte bedrijfstak van een brouwerij werd. Zo ook in Den Haag waar Brouwerij De Drie Kruisen aan de Prinsengracht al vroeg in de 19de eeuw een aparte azijnmakerij had. Eerst onder de naam De Maarschalksstaf, en later als De Ooijevaar, gaat deze azijnmakerij in 1911 mét de brouwerij ten onder. Maar in de 19de eeuw komen er al meerdere kleine azijnmakerijen in de stad, los van een brouwerij.
Haagvaarder 113 – Philips Telecommunicatiefabriek Televisiestraat
In het Uitbreidingsplan Fruitweg uit 1954 wordt het gebied rondom de Fruitweg tot industrieterrein bestemd. Met dit Uitbreidingsplan ontstond een nieuw bedrijventerrein. De straten van het industrieterrein kregen namen die aan de techniek waren ontleend. De Philips Telecommunicatiefabriek aan de Televisiestraat vestigde zich in 1958 als één van de laatste grote bedrijven in de industriewijk.