Straman & Co, C.C., wijnhandelaar (1822 – ca.1925)
Hier lezen we vooral de geschiedenis van een aantal panden aan de Stille Veerkade, beginnend met de wijnhandel. In 2018 nog te bekijken op Monumentendag. Nu is het een woonhuis.
Hier lezen we vooral de geschiedenis van een aantal panden aan de Stille Veerkade, beginnend met de wijnhandel. In 2018 nog te bekijken op Monumentendag. Nu is het een woonhuis.
In de tijd dat de elektriciteitsvoorziening nog vaak decentraal was (lees: zelf regelen), gebruikte Blonk elektromotoren voor de vleesbewerking, koeling en het roken van vlees.
Deze broodfabriek is weer zo’n coöperatieve onderneming uit de periode van de opkomende arbeidersbeweging. En wat een prachtige namen worden er soms gebruikt. Snuffel maar eens verder op de site.
Zo’n ambachtelijke banketbakkerij is in deze tijd niet vol te houden. Maar wat een gemis die gebakjes van noga in de vorm van een ei: alléén met Pasen.
Het is bijna romantisch te noemen dat vader Joseph Dopmeijer voor zijn vier kinderen vier filialen opent waar belegde broodje en dies meer verkocht worden.
Nog steeds te koop, Hablé ijsbiscuits. En wie Spaans beheerst zou kunnen denken dat dat kletskoek is. Maar nee: de oorspronkelijke eigenaar heet Hablé (ik praatte).
Van het snoepje van de week, dat soms geen snoepje was, is niet veel meer over gebleven, maar van de prachtige panden en tegeltableaus gelukkig nog genoeg.
Een handelsmaatschappij die van klantenbinding houdt. Daar had de Hollandsche huisvrouw wel lust toe: ze spaart de waardepunten in de vorm van munten dan ook vlijtig.
Lef had Johannes Petrus Alsem toen hij in 1900 zijn zaak begon. Nog steeds bestaat de wijnhandel, maar deze wordt niet meer over water bevoorraad.
Je moet maar durven, van kachelproductie overstappen op bakkerijwerktuigen. Benier is het gelukt. De Nederlandse bakker moet er echter niets van hebben en de machines worden geëxporteerd.