Visafslag (1911 – heden)
De Scheveningse vissersvloot moest het eeuwen zonder haven doen. Na een aantal zware stormen kregen ze een zeehaven. Enkele decennia later volgde een volwaardige plek om hun vis te verhandelen.
De Scheveningse vissersvloot moest het eeuwen zonder haven doen. Na een aantal zware stormen kregen ze een zeehaven. Enkele decennia later volgde een volwaardige plek om hun vis te verhandelen.
In 1917 werd al een poging ondernomen om grootvuil te verbranden. Het kwam er pas echt van in de jaren 60, maar het was maar van korte duur.
We hebben toch de driekleur in Nederland? Ja, maar in Zuid-Afrika zijn het er vier en daar wordt op gedoeld! En de vouwfiets is niets nieuws en ‘tupperware- verkoopstrategieën’ ook…
Een veem is een gebouw waarin een daarin gespecialiseerde onderneming tijdelijk goederen opslaat voor een andere onderneming. De goederen zijn niet in eigendom van de veemhouder; hij verleent een dienst.
Nog een loot uit de coöperatie ‘De Volharding’. Die overigens gesplitst zou kunnen worden in ziekenfonds én apotheek, maar ook kraamkliniek. Domela Nieuwenhuis sprak al over de organisatievorm ‘coöperatie’.
Een van de vele beurtvaartbedrijven die Den Haag rijk was, maar veel informatie is helaas niet voor handen van deze essentiële bedrijfstak voor de stedelijke economie.
De vliegtuigindustrie staat in de kinderschoenen. Ontwerpers en visionairs voeren de boventoon. De een belooft te veel, de ander gelooft te veel en de concurrentie is er ook nog.
Begin 1900 komen de arbeiders- en vrouwenbewegingen op en de coöperaties. Zo richt de Nederlandsche Coöperatieve Vrouwenbond deze Volkswasscherij op, met een eerste vestiging aan de Oude Haagweg.
Doorzettingsvermogen! Daarmee is deze Frank en later zijn zoon Cor in één woord beschreven. En ze hebben ook lef bij het tonnen stapelen, ‘je houdt je hart vast’!
Deze broodfabriek is weer zo’n coöperatieve onderneming uit de periode van de opkomende arbeidersbeweging. En wat een prachtige namen worden er soms gebruikt. Snuffel maar eens verder op de site.