Krul, Maison (1834 – 1970)
Een dynastie van banketbakkers! Maar wat moet je er nu van denken dat een groot deel van het personeel, bakkers en verkoopsters ‘intern’ woont met eigen slaapkamer en een eetzaal?
Een dynastie van banketbakkers! Maar wat moet je er nu van denken dat een groot deel van het personeel, bakkers en verkoopsters ‘intern’ woont met eigen slaapkamer en een eetzaal?
Wat de oorzaak van de brand (1898) is, is vast in de krant te lezen, maar niet onwaarschijnlijk is dat het ‘meelstof’ ontbrand is. Rooken Verbooden!
Tja, toen Nederland nog verzuild was richtten katholieke melkslijters een katholieke coöperatieve melkinrichting en zuivelfabriek op. De koeien die de melk leverden, kon het vast niks schelen.
In een statig pand aan de gedempte Burgwal voeren de broers Geenen hun zaak in koloniale waren. Het pand aan de Paviljoensgracht is daarbij vergeleken een ‘dotje’.
Een winkel met daarachter een fabriekje en erboven wonen: het familiebedrijf van Hendrik en Jentje Berkhuijsen is een drankenhandel met o.a. de zelf geproduceerde limonade “Berky”.
In 1855 bakt De Diaconie de eerste broodjes voor de armere burgers. Drie jaar na de laatste ‘diaconale broodjes’, wordt er wederom gebakken, maar nu ‘zoete broodjes’.
Een wonderlijk geschiedenis hangt rond het behoud van dit pand. Helaas van de firma is nog weinig bekend. Hier kan nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.
De zondagopening van winkels is (nog steeds) een heet hangijzer. Maar de Matzes van Mouwes zijn ook op zondag te koop. Op zaterdag moet je er natuurlijk niet om komen.
Voorjaar: je eerste Italiaanse ijsje. Tenminste zo is het in veel Nederlandse steden, maar niet in Den Haag. Florencia is zomer en winter geopend.
De firma De Gruyter heeft een aparte winkelsector voor zuivelproducten en koloniale waren, BOKA. Maar hoe zit dat nu met vastgoed van de Gruyter?