De Nieuwe Haagsche Courant (1913 – 1972)
Een krant met een ingewikkelde ontstaansgeschiedenis. De aankoop van een papierwarenfabriek was nodig om de krant in eigen beheer te laten drukken, maar ook dat hielp niet. Andere kranten van…
Een krant met een ingewikkelde ontstaansgeschiedenis. De aankoop van een papierwarenfabriek was nodig om de krant in eigen beheer te laten drukken, maar ook dat hielp niet. Andere kranten van…
Het begon allemaal kleinschalig, maar al snel verhuist het bedrijf naar een locatie die telkens verder uitwaaierde in de omgeving om tenslotte in het moderne industriegebied Kerketuinen te eindigen.
De eerste clichéfabriek van de stad, onderdeel van het grote grafisch industriële landschap van Den Haag, wist zich op te werken tot een vooraanstaand bedrijf en zich tot 1970 te…
Het bedrijf begon als boekhandel en uitgever in de Franse tijd, maar wist door overname van een drukkerij het hele grafische palet in huis te halen.
Het begint met een van de vele boekhandels die Den Haag rijk was, maar groeit uit tot de gerenommeerde drukkerij en uitgeverij, die bijna twee eeuwen zou overleven.
Een vroeg begin als boekverkoper, maar na enkele decennia zet Ten Hagen een bedrijf op met een eigen drukkerij en uitgeverij, vooral dienstbaar aan het Rooms Katholieke volksdeel. Onder meer…
De Zuid was een begrip in de grafische wereld, Later ook uitgeverij van vele titels en tijdschriften en hadden het voorrecht de Haagse stembiljetten te mogen drukken.
Het oude ambacht van de boekbinder maakte onderdeel uit van de grafische traditie in de industrie van Den Haag. Boekbinderij Gimberg begon in het hart van de stad en verhuisde…
In het Haags Gemeentearchief is informatie over de drukkerij te vinden en niet zo’n beetje ook. Volgens de site is er een (1) meter documentatie!
Vóór dat er gedrukt kan worden moet er eerst ‘inhoud en vorm’ zijn. Met de vorm bemoeit de typograaf zich. Maar dit trio bemoeit zich met méér dan dat!