Nu zou je verwachten dat Philips aan de Televisiestraat televisies bouwt. Maar nee hoor, er werden telefooncentrales en onderdelen daarvoor geproduceerd. En tegenwoordig, maken ze zelfs geen van tweeën meer.
Historisch overzicht
1946 De Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) gevestigd aan de Stortenbekerstraat neemt de zwakstroomgroep van Siemens over in de 1e van der Kunstraat. Hier wordt de productie van het vooroorlogse Siemens F-telefoniesysteem voortgezet. Kenmerkend voor deze systemen waren de vlakankerrelais en stappenkiezers.
1947 De Haagse afdeling van NSF wijzigt de naam in Philips Telecommunicatie Industrie (PTI).
1952 Philips start de productie van het Relais 51, dit relais kende een grote variëteit. Samen met motorkiezers werden hieruit de telefooncentrales opgebouwd van de U systemen.
1957 Aan de Televisiestraat wordt een nieuwe fabriek gebouwd voor Philips naar ontwerp van de architect Dirk Roosenburg.
1958 De fabriek aan de Televisiestraat wordt officieel in gebruik genomen. Personeel en werkzaamheden van diverse plaatsen in den Haag komen hier samen, o.a. uit de Stortenbekerstraat en de Rijswijkseweg.
1958 Bij de opening biedt het personeel een speciale klok aan, aan de directie. De klok is door de werknemers vervaardigd. Op de klok bevinden zich meerdere attributen, die in gebruik waren bij de diverse werkzaamheden, zoals soldeerbout, tekenbenodigdheden en koptelefoon. De klok krijgt een plek op de 6e etage in het nieuwe gebouw.
Jaren 70 Philips ontwikkelt het Mini Reed Relais (MRR), deze relais worden geplaatst op een printplaat, zonder kiezers. Hieruit worden de half elektronische telefooncentrales van het PRX-systeem samengesteld.
1983 Philips gaat samenwerken met het Amerikaanse bedrijf AT&T. Voor de productie van de 5 ESS systemen (vol elektronische systemen) wordt een speciale ruimte aangelegd, voorzien van airconditioning.
1989 Philips wordt uitgekocht door AT&T.
1994 Einde van de productie in de Televisiestraat in Den Haag. Een deel van de productie wordt verplaatst naar Huizen, waar ook een deel van de 750 personeelsleden werk vindt. Zij pendelen dagelijks heen en weer vanuit Den Haag naar Huizen.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
- C. Steijger (red), Veertig jaar telefonie. AT&T en Philips Telecommunicatie, Hilversum 1986
- R. van der Schaaf (hoofdred), Overschakelen. Het verhaal van Philips’ Telecommunicatie Industrie, z.pl., 2013
- Echo van de Werkvloer J. van Beek
- Echo van de Werkvloer A. Spaargaren