Haagvaarder 73 (hoofdartikel)
Allemaal welterusten op een keurkapokmatras
Beddenmagazijn Simonis aan de Groenmarkt
Hofleverancier
Een groot gietijzeren wapenschild van Z.M. den Koning, een aantal mappen met paperassen en foto’s en een verhaal bleven over van beddenmagazijn Simonis. Het wapenschild van Koning Willem III is te zien op foto’s van rond 1900, het prijkt hoog boven aan de gevel van Hofleverancier Th.A.A. Simonis aan de Groenmarkt 34. Achter de grote ramen over vier verdiepingen staan wiegen, ledikanten en alles “wat maar in eenige betrekking kan gerekend worden te staan tot het slaapvertrek.” Een artikel uit 1865 in het Dagblad van Zuidholland en ‘s-Gravenhage besluit met “Dit Magazijn is gewis een aanwinst voor de residentie.”
Advertenties
Uit advertenties in hetzelfde dagblad is het assortiment op te maken: “ledekanten, bedden & matrassen, dekens, enz.”, “alle soorten houten en ijzeren ledikanten” en “piqué en tulen sprijen”. De fabriek van springmatrassen was “geoctroijeerd door Z.M. den Koning”, omdat de verbeterde uitvinding van de springmatras “…de aangenaamste, gemakkelijkste en zuiverste ligging” verschaft. Ook kon men terecht voor reparaties aan beddengoed en het wassen van wollen en gestikte dekens.
Zieken artikelen
Naast slaapkamermeubilair werd vanuit het pand op nummer 36 gehandeld in zieken-, invaliden- en saniteitsartikelen. Blijkbaar was Simonis hierin inventief; in 1872 verklaarde de ‘Officier van gezondheid van de Koninklijke Nederlandsche Zeemagt’, dat de “… ziekenligter met ziekenbed, uitgevonden en vervaardigd door den heer Th. A.A. Simonis te ‘s-Gravenhage…ten volle beantwoordt aan de eischen…”.
Ook een ‘brancard op 3 wielen’ werd goed ontvangen, getuigde de directeur van het Academisch Ziekenhuis Leiden in 1876. Hij schreef: “ook uit een econoom oogpunt is deze brancard aan te bevelen, daar slechts één persoon nodig is om de zieken te vervoeren, die zulks met gemak verricht…”.
Koninklijke leveranties
In 1880, het geboortejaar van Wilhelmina, werd door Simonis, voor de prijs van ƒ 516,10, een wieg met toebehoren geleverd aan H.M. de Koningin. Een jaar later volgden een kinderwagen en een ledikant voor ƒ 1.256,94. Vol trots werd deze laatste rekening in 1971 afgebeeld in tijdschrift voor de branche vereniging. In 1891 volgde de erkenning van hare Majesteit de Koningin-Weduwe. Zij verleende aan “de heer Th.A.A. Simonis, handelaar in instrumenten en bedden te ‘s- Gravenhage” de ” personeele vergunning…tot het voeren van Harer Majesteits Wapen”.
Splitsing en verbouwing
In 1921 werd de firma Th.A.A. Simonis gesplitst in Simonis’ Handel in Ziekenartikelen en Kinderwagens op Groenmarkt 36 en W.J.M. Simonis beddenmagazijn op nummer 34. Willem Johan Mari Simonis overleed al in het volgende jaar, zijn weduwe en hun zoon zetten de zaak voort, met als steun en toeverlaat de procuratiehouder Kouwenhoven. De naam werd Firma Wed. W.J.M. Simonis en zoon. In 1932 werd het beddenmagazijn verbouwd en uitgebreid met de tussenliggende winkel op nummer 35. Een artikel in de Nieuwe Haagsche Courant verklaart bij de heropening het succes als volgt: “Gelijkvloers treft men de afdeling bedden aan, die dank zij het feit, dat deze in de eigen fabriek – aan de Jan Hendrikstraat – vervaardigd worden, aan de hoogste eischen voldoen en in de grootste verscheidenheid verkrijgbaar zijn”.
C.M.A. Simonis
Aan het eind van de jaren 40 zette Cornelis Marie Antonius Simonis de zaak zelfstandig voort. Door stijgende kosten en slappe tijden trad zijn echtgenote vanaf begin jaren 50 op als procuratiehouder, zodat Simonis zich meer kon wijden aan zijn eigenlijke taken als bedrijfsleider. In 1964 werd het 125 jarig bestaan van de firma feestelijk gevierd.
Adieu Den Haag
Vanaf die tijd zette een daling in van het aantal klanten, mede door de opkomst van het grootwinkelbedrijf. De personeelskosten stegen en ook de invoering van de BTW zette het bedrijf onder druk. Het 130 jarig bestaan werd gevierd met een uitnodiging aan de klanten om een glas te komen drinken op de toekomst; die bleek nog maar kort te zijn. Er was geen plaats meer voor een gespecialiseerde firma met gekwalificeerd personeel. In één van de laatste advertenties in 1975 dankt Simonis voor het vertrouwen, vier generaties lang, en neemt afscheid met ‘Adieu Den Haag’.
Jannie Havelaar
Met dank aan:
- mw. Pia Simonis, voor inhoudelijke bijdrage en het beschikbaar stellen van archiefmateriaal.