Haagvaarder 71 (hoofdartikel)
Siemens Fabriekscomplex, Binckhorst
Op woensdag 16 september 1959 verrichtte burgemeester mr. H.A.M.T. Kolfschoten de officiële opening van het fabriekscomplex. Onder de genodigden was dr. Peter von Siemens, lid van de hoofddirectie van het Siemens-concern.
Het bouwprogramma van het complex op het terrein aan de Zonweg, Regulusweg en Saturnusstraat bevatte drie hoofdafdelingen: het magazijn, de sterkstroomwerkplaats (Siemens-Schuckert) en de zwakstroomwerkplaats (Siemens & Halske). Later werden dit energietechniek en informatietechniek.
De fabriek bevatte 5.300 m² voor werkplaatsen en 4.600 m² voor magazijnen en werd ontworpen door de architecten B.Buurman en ir. M.P.Schutte. De mozaïekwand in de hal was een ontwerp van H.J.Tieman uit Delft en werd uitgevoerd door De Porceleyne Fles.
Voor de communicatie tussen de afdelingen, kantoren en werkplaatsen maakte men gebruik van een ultramoderne Siemens-telefooncentrale volgens het E.S.K.-systeem. Voorts beschikte men over een Siemens-buizenpostinstallatie en een luidsprekeromroepinstallatie, die tevens voor “music while you work” zorgde.
Het fabriekscomplex diende ter ondersteuning van de verkoopafdelingen op het Siemens hoofdkantoor Huijgenspark en later Prinses Beatrixlaan.
Veranderingen binnen het Siemens concern leidden tot andere indelingen van het
fabriekscomplex. In 1968 zijn in het complex o.a. ondergebracht: de afdelingen sterkstroom, zwakstroom en de bedrijfsvakopleiding.
Afdeling sterkstroom
In 1968 was de sterkstroomafdeling onderverdeeld in een viertal afdelingen. Op de montage en wikkelarij vond de reparatie plaats van elektromotoren uit vele takken van industrie en van tractiemotoren van het openbaar vervoer. Verder werden wikkelingen na revisiewerk geïmpregneerd en geïsoleerd. Hiervoor beschikte men over een impregneerruimte en een proefveld met voedingsbronnen voor spanningen tot 75.000 Volt bij 40 – 60 Hz. en gelijkspanningen tot 5.000 Volt.
De afdeling bedrading stond onder meer voor de vervaardiging van schakelkasten, bedieningslessenaars, controlepanelen voor besturings- en beveiligingsinstallaties.
In de bankwerkerij en spuiterij werden alle metalen onderdelen voor laag- en middenspanningsschakelinstallaties en railsystemen afgewerkt.
Eén van eerste belangrijke en omvangrijke opdrachten voor de fabriek was in 1964 voor de PTT. Er werden mechanische onderdelen voor twee grote telefoondistrictcentrales; elk ter grootte van een flinke sporthal, vervaardigd.
Afdeling zwakstroom
In 1968 was de zwakstroomafdeling onderverdeeld in de vier werkplaatsen. In de werkplaatsen van radio’s en televisies vonden reparaties plaats; eerst aan apparaten met buizen- en daarna met transistortechniek. Tevens vonden reparaties en onderhoud plaats aan apparatuur voor beeldoverdracht.
In de reparatiewerkplaats meet- en regeltechniek vonden reparaties plaats aan apparatuur die hoofdzakelijk werd gebruikt in de industrie, zoals meetwaardenomvormers voor allerlei fysische processen, schrijvers, aanwijzers, gasanalyse apparaten e.d. Later veranderde de apparatuur veelal in digitale technieken.
In de elektronica werkplaats werden reparaties uitgevoerd aan antennetestapparaten, zoals beeld-, radio en kabeltestapparaten. Verder vonden daar reparaties plaats aan bedrijfs-TV camera’s, monitoren en werd nieuwe apparatuur gebouwd. Ook hier veranderde gaandeweg de analoge techniek in de digitale.
In de werkplaats kabeltelevisie werden reparaties en kalibraties uitgevoerd aan antenneversterkers, frequentiewisselaars, trajectversterkers en filters. Hier vond ook de eindcontrole en afregeling plaats van apparatuur voor kopstations van Gemeenschappelijke Antenne Inrichtingen.
Op de afdeling productie werden onder meer telexschakelkasten, apparaten voor talenpractica, meldinstallaties, kanaalmeetinrichtingen, klokkencentrales, verkeersregelinstallaties, transformatoren, frames, montageplaten en dergelijke geproduceerd.
Bedrijfsvakopleiding
In 1959 startte een eigen bedrijfsvakopleiding. In dit jaar begon zich in Nederland een tekort aan werknemers af te tekenen. Siemens had als ondernemer veel ervaring met schoolverlaters. Het bedrijf had ook zijn wensen wat nieuwe werknemers eigenlijk zouden moeten kunnen, zowel theoretisch als wat betreft de handvaardigheid. De heer Henny (oud-directeur en later oud-hoofddirecteur) was de mening toegedaan, dat het zelf opleiden van personeel binnen de structuur van het Nederlandse onderwijsbestel de beste resultaten voor de onderneming zou bieden. In 1962 bestonden er drie opleidingen: sterkstroom, zwakstroom en bankwerken.
Het aantal medewerkers bij de Nederlandse Siemens Mij. N.V. bedroeg in 1959: 800 en in 1969: 1428 (het hoofdkantoor en de fabriek Binckhorst samen).
Na de verhuizing in 1992 naar het bedrijvencomplex aan de Werner von Siemensstraat in Zoetermeer vond de afbraak van het bijzondere complex in de Binckhorst plaats.
Nico Groot
Bron:
- Historisch Archief Siemens Nederland