Haagvaarder 41 (hoofdartikel)
Kalkbluschinrichting Verhulst & Zonen
Meer dan 80 jaar in ‘stucadoors- en metselmaterialen’
Zwervend langs de Laakhaven kun je niet om het rijzige silhouet heen van een tweetal hoge hijskranen. Heeft die van Fabriton recent de status van ‘buiten bedrijf’ bereikt, de kraan van Verhulst aan de overkant is nog altijd in gebruik. Vrijwel elke maand wordt een vracht zand per schuit aangevoerd en gelost in de grote trechters op de kade. De scheepslading is bestemd voor de firma Verhulst, die dit weer verhandelt.
Een vader en vijf zonen
Aan de Waldorpstraat 250 wordt in het jaar 1921 de ‘Kalkbluschinrichting’ voor stukadoors en metselmaterialen gevestigd. A. Verhulst en zijn vijf zonen zijn voor hun start jaren werkzaam bij de ‘Unie’, handel in bouwmaterialen aan de Lulofsstraat. Na alles goed voorbereid te hebben, nemen zij ‘plotseling’ ontslag. Bij een firma uit de hoofdstad bestellen ze een ‘Gegalvaniseerd IJzeren Gebouw’. Hiervoor moeten ze 63.000 Mark betalen; de onderdelen moeten namelijk helemaal uit Berlijn komen. ‘De zaak gaat blijkbaar vooruit…’ vermeldt een kredietaanvraag uit 1922. Er zijn vier paard en wagens in gebruik. Verhulst en zijn zoons drijven handel in kalk, riet, gips, e.d. Een paar jaar later staat het bedrijf vermeld aan de Calandkade.
Gebluste kalk
De firma Verhulst is één van de weinige bedrijven in Nederland waar nog kalk geblust wordt. Deze kalk is de grondstof voor die soort smeuïge mortel waar stukadoors en metselaars het liefst mee aan de slag gaan in de bouw. Het productieproces is simpel: ongebluste kalk wordt met water gemengd waardoor een soort ‘kalkmelk’ ontstaat met een temperatuur van zo’n 70º Celsius. De ‘roomachtige’ substantie wordt via een pijp in een grote ronde bak gepompt, een kalkput. Het blusproces begint en na drie maanden opstijven is de kalk gereed. Als we van boven in zo’n kalkput kijken, ontwaren we iets van een vredig en blank maanlandschap met diepe grillige kloven. Ed de Blom, de huidige baas van Verhulst, waarschuwt echter: “De nog ongebluste kalk is zeer agressief, val je in de kuip dan vinden we nooit meer wat van je terug”.
Met paard en wagen
De mortel, waar metselaars en stukadoors graag gebruik van maken voor het fijnere werk in bijzondere interieurs en bouwwerken, wordt in zakken verpakt en bij de klanten afgeleverd. Vroeger ging dat met paard en wagen en het kostte heel wat ritjes om de gebluste kalk ter plaatse af te leveren. De stallen voor de paarden staan er nog. Verhulst had vroeger ook eigen schepen in de vaart en zou ook als één van de eersten met een vrachtwagen in de stad zijn verschenen.
Verhulst in andere handen
Uitgebreid was (en is) het assortiment van Verhulst – een briefhoofd uit 1926 laat daarover weten: “.. Luiksche kluitkalk, Portland cement, stukadoorsmaterialen, modelgips, marmercement, gesorteerd riet, koperdraad, spijkers, steenmeel voor kunstzandsteen, steengaas en terrazzo-materiaal.” In 1965 zet Arie Abspoel, al jaren uitvoerend werkzaam, de zaak voort – een jaar geleden pas nam hij afscheid. Over de Haagse bouwwereld kan hij veel vertellen. Sedert 2003 is de ‘BV Bouwmaterialenhandel v/h Fa. Verhulst’ in handen van het echtpaar De Blom. Kraanmachinist Van Doorn neemt de aanmaak van gebluste kalk voor z’n rekening. Kortom: ongedoofde bedrijvigheid aan de Calandkade, industriële locatie sinds 1921. Als het aan ‘Verhulst’ ligt wordt nog in lengte van jaren zand gelost, daar in de vultrechters op de kade.
Cees de Kler
Bronnen:
- Document van de ‘Naaml.Venn. de Vereenigde Bureaux “Crediet- Index” & “Securitas” gevestigd in o.a. Den Haag aan de Anna Paulownastraat 25, 2 mei 1922.
- Overeenkomst tussen Verhulst en Zonen en de Firma Povel & Co, Herengracht 87 te Amsterdam, 6 oktober 1921.
- Interview C. de Kler met A.C. Abspoel, 30 januari 2004.
- Interview C. de Kler met E. en H. de Blom en B. van Doorn, 21 januari 2004.