De eerste clichéfabriek van de stad, onderdeel van het grote grafisch industriële landschap van Den Haag, wist zich op te werken tot een vooraanstaand bedrijf en zich tot 1970 te handhaven.
Historisch overzicht
1906 L.Th. Boelaars en zijn zoon starten aan de Gortmolen een clichébedrijf onder de naam Electra, de eerste clichéfabriek van Den Haag. Boelaars was houtgraveur van zijn vak en kwam uit Rotterdam naar Den Haag.
Het bedrijf verplaats meerdere malen van de Stille Veerkade en de Raamstraat.
1912 De jongste zoon komt ook in het bedrijf. Er worden plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe fabriek. De firmanaam wijzigt in: L.Th. Boelaars & Zonen.
1919 De nieuwe fabriek wordt naar ontwerp van architect Eleman gerealiseerd aan de Rijswijkseweg 29. Vader Boelaars trekt zich terug uit het bedrijf, dat voort gezet wordt door beide zonen.
1930 Boelaars is uitgegroeid tot een clichéfabriek van naam met 40 werknemers. Een uitbreiding staat op stapel.
Het bedrijf levert lijn- en rastercliché’s en is vooral gespecialiseerd in kleurenwerk, drie- en vierkleurencliché’s. Afdelingen zijn: een retouche- en tekenafdeling, een fotografisch atelier voor het opnemen van modellen, een graveerinrichting voor boekstempels.
1970 Fusie van Boelaars met Maks’Clichéfabriek. De bedrijfsnaam wordt gewijzigd in R70. De R staat voor reproductie. De firma vestigt zich aan de Scheepmakersstraat 6-14. Grootste klant is uitgeverij Wolters en drukkerij Trio. Er wordt gewerkt volgens het Gevaert-Agfa-systeem. De clichéplaten worden ontwikkeld in een Pantolsky halfautomatische machine. Voor off-set kan men platen tot 100 cm leveren De productie is voor 30% bestemd voor de off-setdrukpersen. Voor boedrukvellenrotatie beschikt men over een Nyloprint installatie.
Er werken dan 43 mensen in het bedrijf. Directeuren zijn G.B. L. Boelaars en J. Peelen.
1979 R70 gaat failliet en 30 mensen verliezen hun baan.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
- Gedenkboek 1905-1930 uitgegeven door de vereeniging tot bevordering der kennis in de grafische vakken te ’s-Gravenhage, Den Haag 1930.
- L. van Velzen, Over lood, ossegal en drukkersverdriet, Den Haag 1998.
- De Graficus, jrg.52, 20 januari 1971.