Den Haag ook filmstad, jazeker! Het oudste filmlaboratorium van Nederland van Haghefilm was gehuisvest aan de Waldorpstraat.
Historisch overzicht
1899 Bernard (Albert) en Willy Mullens starten als Alberts Frères een reisbioscoopbedrijf. De eerste films die ze maken zijn korte actualiteiten van de plaats waar ze optreden.
1904 Aan het reisprogramma worden speelfilms toegevoegd.
1912 De broers besluiten te stoppen met hun reisbioscoop langs jaarmarkten en kermissen. Albert wordt directeur van Grand Theatre in Amsterdam en Willy wordt directeur van de Residentie Bioscoop in Den Haag. Hij blijft filmopnamen maken voor de eigen bioscoop of voor voorstellingen in Kunst & Wetenschappen, die hij zomers exploiteerde.
1914 Start van de filmfabriek in de Schouwburgstraat. Mullens richt zich vanaf dan op documentaire films.
1915 eerste opdrachtfilm: Mooi Holland voor de VVV. Er volgen andere opdrachten voor: Holland neutraal (regeringsopdracht), Het leven der bijen (1917) en Glasindustrie Leerdam (1918). Het bedrijf wordt omgezet in een productiemaatschappij, aanvankelijk onder de naam ’s-Gravenhaagsche Filmfabriek, vanaf oktober 1918 Haghefilm.
1919 Mullens benadert gemeente om films te mogen maken.
1924 Film voor BPM Nederlands-Indië (Shell), die op 18 juni in Scheveningen in première gaat. Er volgen diverse opdrachtfilms in Indië.
Haghefilm, het oudste filmlaboratorium van Nederland, beschikt over een eigen laboratorium, studio’s, drukkerij, clichémakerij, werkplaats voor reparaties van machines, trucafdeling, showrooms en apparatuur voor nasynchroniseren.
De geluidsfilm brengt het bedrijf grote bloei. Verder is Haghefilm actief in de ondertiteling van buitenlandse films.
Tijdens de oorlog wordt op halve kracht door gewerkt. Direct na de bevrijding komt veel werk los en worden nieuwe panden bij het bedrijf betrokken.
1949 50-jarig jubileum W. Mullens als cinematograaf, een plaquette wordt hem aangeboden.
1950 Willy Mullens overlijdt en de leiding van het bedrijf gaat over naar zijn zoons: Wiebe en Albert. Er wordt ingezet op smalfilm en op nasynchronisatie van films.
1959 De film van Haghefilm ‘De spiegel van Nederland’ krijgt een eervolle vermelding op het filmfestival van Venetië.
1973 In april krijgt het bedrijf een nieuwe naam: Color Film Center BV onder directie van W.E. Roberts en C. Treffers.
1990 Haghefilm neemt RCM over. Dit bedrijf was gespecialiseerd in het ontwikkelen en bewerken van documentaires en televisieprogramma’s op film.
1994 De aandelen van het bedrijf worden overgenomen door Cineco.
2012 Doorstart Cineco en conserveringsdochter Haghefilm onder de naam Haghefilm Digitaal BV. Het bedrijf legt zich toe op de restauratie van films.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
- J. de Haan, Polygoon spant de kroon, Amsterdam 1995
- Haagsche Courant, 3 juli 1964
- Trouw, 18 juni 1994
- https://www.eyefilm.nl/collectie/filmgeschiedenis/bedrijf/haghe-film
- http://haghefilm-digitaal.nl/