Nieuws
Renovatie voormalige Van Rijmenamfabriek
De ontwikkelingen rond de voormalige fabriek van Van Rijmenam aan de Fruitweg hebben we als SHIE vanaf het begin met veel belangstelling gevolgd. Inmiddels is de verbouwing nagenoeg afgerond en kregen we als SHIE-bestuur de gelegenheid langs te komen om het (bijna) eindresultaat met eigen ogen te aanschouwen. Afgelopen week werden we rondgeleid door de architecten Tjeerd Wessel en Leon Thier, die tekenden voor de verbouw en het herstel van deze fraaie fabriek uit 1955.
Het gebouw is van de gemeente en is nu ingericht voor de afdeling sociale zaken en werkgelegenheidsprojecten van de gemeente. Hier zullen over enkele weken zo’n 500 ambtenaren in een bijzonder werkruimte hun taak gaan verrichten.
1897
Aan het eind van de 19de eeuw startte M. van Rijmenam een binderij- en linieerinrichting aan de Oranjelaan. Als snel werden de werkzaamheden uitgebreid en na verloop van tijd had het bedrijf 500 werknemers in dienst. Van Rijmenam verzorgde het binden van romans, wetenschappelijke boeken voor binnen- en buitenland, jaarverslagen en Bijbels. Hiervoor had men geavanceerde machines in de fabriek opgesteld staan. Van Rijmenam is voor velen nu nog vooral bekend van de agenda’s (Rijam) en kalenders.
1955
Door de enorme groei was de fabriek aan de Oranjelaan te klein geworden en keek men uit naar een nieuwe locatie voor de bouw van een nieuwe modern ingerichte fabriek. Die locatie werd aan de Fruitweg gevonden in het dan op stapel staande industriegebied Fruitweg. Het nieuwe gebouw, ontworpen door de architecten J.Piets en G. van Essen, bevatte naast vier etages van 4,5 m hoog met open werkvloeren, ook twee (half)ondergrondse etages voor opslag van voorraden en in te binden boeken. Het gebouw kreeg een breedte van 76 en was 24 m diep.
1990- 2022
Van Rijmenam bleef tot 1990 in het gebouw waarin intussen ook Esveha was opgenomen. Het bedrijf verhuisde naar het bedrijventerrein Kerketuinen en sloot in 2004 definitief zijn deuren.
In jaren 1994-95 werd de fabriek verbouwd voor een aantal gemeentelijke diensten: Haeghepoorte, Dienst Arbeidsvoorziening en Drukkerij Den Haag. Hierbij werd veel aan het interieur veranderd, veel scheidingswanden en verlaagde plafonds werden aangebracht. Het gebouw veranderde geheel van karakter. Enkele jaren geleden besloot de gemeente om het gebouw te renoveren en opnieuw in te richten. De architecten Tjeerd Wessel en Leon Thier maakten hiervoor de plannen waarin de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw weer in beeld kwamen. De gevels zijn gerenoveerd en naar het oorspronkelijk beeld teruggebracht in nieuw materiaal. Het interieur kreeg weer zijn oorspronkelijke hoogte terug en het gebouw werd aan de modernste eisen aangepast en is energieneutraal. Veel van de ruimtelijke kwaliteiten van het gebouw zijn weer in ere hersteld en zo is een bijzonder industrieel erfgoed pand weer klaar voor de toekomst.
Meer informatie: A. van der Horst, ”Boekbinderij en fabriek Van Rijmenam”, in: K. Havelaar (red.), Nieuw in Oud. 20 jaar herbestemming Haags industrieel erfgoed, p. 123-128.