Oorlogstijd. Profilti werkt samen met de bezetter om inbeslagname van apparatuur, laboratoria en het archief te voorkomen. En dan… het bombardement op Bezuidenhout! Bijna alles weg.

Historisch overzicht

1922 Oprichting als filmtechnisch bedrijf ter ondersteuning van de bioscoopketen Nederlandse Bioscoop Trust. Profilti vertaalt de ’tussentitels’ van de dan nog stomme films, meestal buitenlandse films, in het Nederlands.

1929 Vanaf 1929 zelfstandig, met als directeur Abraham de Voogd, met als voornaamste bezigheid het vervaardigen van reclamefilms, tekenfilms en bedrijfsfilms. Ook maakt Profilti bioscoopjournalen “Nederland in klank en beeld”, die in voorprogramma’s van bioscopen in het land draaien.
Profilti beheert eveneens het Koninklijk Archief, waarin sinds 1901 opnamen van de koninklijke familie zijn opgeslagen. Het bedrijf is dan gevestigd aan de Koningin Sophiestraat 33-35.

1931 In 1931 besluiten Profilti en Orion de handen ineen te slaan en en verder te gaan onder de naam Orion-Profilti. Het bedrijf gaat verder met het bioscoopjournaal Orion-Revue dat Orion al sinds de jaren ’20 produceert. De samenwerking is echter van korte duur: op 21 november 1932 besluit Orion zich terug te trekken uit het samenwerkingsverband met Profilti.

1933 Oprichting nieuwe vennootschap NV. Vereenigde Nederlandse Filmfabrieken (VNF).

1940 Filmproductie volledig onder toezicht van Duitse bezetter.

Juni 1940 Samenwerking met Duits filmverhuurkantoor Tobis.

1944 De productie wordt in het najaar volledig stilgelegd door gebrek aan elektriciteit en sluitingen van vrijwel alle bioscopen.
Vanaf dit moment werd het van groot belang geacht om de filmarchieven te beschermen.

3 Maart 1945 Het gebouw van Filmfabriek Profilti wordt volledig verwoest door het bombardement op het Bezuidenhout en daarmee ook een groot deel van het filmarchief.

22 Mei 1945 Voortzetting samenwerking met Polygoon. Nieuwe coöperatie onder de naam Polygoon-Profilti (PPP).

1959 Besluit om de krachten van de vier filmfabrieken Polygoon-Profilti, Multifilm, Telefilm en Interfilm te bundelen en één groot overkoepelend filmbedrijf te starten onder de naam Cinecentrum.

Afbeeldingen

Locatie(s)

Bronmateriaal

B. de Voogd, De filmfabriek Profilti 1929-1933, Zutphen 2023.

Wiki Beeld en Geluid